Bir bankada Elektrik tasarrufu nasıl yapılır ?

Mühendis dediğin kişiler bu firmanın satıcıları ise sakın itimat etmeyin. Hatta bir daha telefonlarına bile çıkmayın. Linke sadece baktım incelemeye vaktim yok (daha doğrusu gerek yok) ama benzeri ürünler piyasada çok var ve aldatmaca.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
benzeri ürünleri pazarlayan o kadar çok firma varki malesef hepsi nerdeyse yalan sonuç olarak binanızda zaten kompanzasyon vardır. cihaz kompanzasyon yapmaya çalışıyor!!
eğer kazancı firma yetkilileri söylüyorsa kesinlikle yalan inanmayın
 
Elektriğin kalitesini ölçmek lazım. harmonikleri yok etmekte fayda sağlar.
 
bankanıza güneş panelleri koymaya ne dersin
 
öncelikle banka şubelerinde tüketilen elekriği hangi cihazlar ne oranda kullanıyor bu tesbit edilebilir.Şube sayısı nedir?Bütün bunlar ortaya çıktıktan sonra bir rapor hazırlanır.
sonra ne yapılır ona bakılır.oran sonra ortaya çıkar.
 
Bunun için öncelikle bir Enerji Yönetim sistemine sahip olmanız gerekiyor. Her şubenizde bir enerji analizörü olması ve sistemi merkezden yönetebiliyor olmanız gereklidir. Bu sistemde ayrıca analog girişler, digital girişler, röle çıkışları olması gerekir. Enerji analizörlerini mevcut sayacınızdan daha hassas seçmenizi tavsiye ederim.

Merkez Enerji Yönetim scadanıza tüm şubelerden Enerji tüketim, Dış ortam sıcaklığı, iç ortam sıcaklığı, jeneratör benzin durumu,aydınlatma seviyesi, UPS akü durumu vs bilgiler ulaşmalı ve siz sahip olduğunuz röleler ile durumu kontrol edebilmelisiniz.

Sistemi kurduktan sonra mevcut sayaç faturaları he ay sisteme girilmeli ve karşılaştırma yapılmalıdır. Zira hatalı sayaçlar sizde önemli bir kayba sebeb olabilir. Daha sonra aşağıdaki önlemlere geçmenizi tavsiye ederim.
1- Mevcut sisteminizdeki cihazların verimi. (UPS, klima, aydınlatma vs) Her yeni alımınızda verimi yüksek cihazları kullanmanız ciddi tasarruf etme imkanı sağlayacaktır. Eski teknolojileri maliyet geri dönüş hesaplamalarına göre değiştirmelisiniz.
2- Soğutma sistemlerinin kontrolü: Ortam yeterince soğuk ise klimaların çalışması engellenmeli ve klimaların açık unutulması önlenmeli.
3- Çalışanların kontrolü: Çalışanlar için işten çıkarken PC'lerini kapatmak maalesef zor gelmektedir. Banka gibi bir sektörde her şubede 5 PC açık kalsa ve bankanın 300 şubesi olsa banka 1500 PC'nin tüketimini ödemek zorundadır. Dolayısıyla şubeler kontrol edilmelidir. Gece saatlerinde sadece açık kalması gereken yük tespidi yapılmalı ve tüm şubeler bu yükün üzerine çıktığı durumda uyarılmalıdır.
4- Aydınlatma ve Izolasyon: Dikkat ederseniz şubelerde görsellik ön planda olmasına rağmen enerji tasarruf geri plandadır. Öğleden sonra güneş alan bir şubenin soğutma yükü öğlen sonra güneş almayan bir şubeye oranla çok daha fazladır. Bu nedenle gerekli izolasyon, çift kapı, vb sistemler dizaynda düşünülmelidir.
5- Mesai saatleri gün ışından en fazla kullanım esasına ve Enerji maliyetlerine göre düzenlenmelidir. Örneğin eğer tarifeli sayaç kullanılıyor ise saat 17:00'den sonra şube içinde minimum yük olması şarttır.

Bu ve benzeri önlemler alınarak banka şubelerinde çok ciddi oranda tasarruflar yapılabilir.
 
tasarruflu ampuller düşük güçte çalışan bilgisayarlar. otomayik kapı yerine normal kapılar.Banakanın izalasyonu iyi yapılırsa klamaları daha az çalıştırırsın.
panolarda çok kontaktör role zaman rolesi vs. varsa plc sistemi otomasyon kurularak baya tasarruf yapmış olursun


(belki sacma belki değil aklıma gelenleri yazdım belki okurken bisiler aklına gelebilir diye ndusundum kolay gelsin)
 
Arkadaşlar bütün yazdıklarınız doğru fakat %20 oranı çok büyük.Helede banka gibi sağbit yükler olan bir yerde.Bu nedenle tasarrufmudur küçültmemidir bilmem ama yapılacak olan basit.Diyelimki faturanızın %40 kını ps ler % 40 kını ısıtma soğutma %20 sinide aydınlatma oluşturuyor.Ps lerden %6 klimalardan %7 aydınlatmadanda %7 den vaz geçerseniz ancak o zaman istediğiniz rakamı bulursunuz.
 
Arkadaşlar bütün yazdıklarınız doğru fakat %20 oranı çok büyük.Helede banka gibi sağbit yükler olan bir yerde.Bu nedenle tasarrufmudur küçültmemidir bilmem ama yapılacak olan basit.Diyelimki faturanızın %40 kını ps ler % 40 kını ısıtma soğutma %20 sinide aydınlatma oluşturuyor.Ps lerden %6 klimalardan %7 aydınlatmadanda %7 den vaz geçerseniz ancak o zaman istediğiniz rakamı bulursunuz.

Bu zaten tek başına tek bir cihazla elde edilebilecek bir tasarruf değil yani banka hem büyüyecek ve hersenede yatırım yapacak. Dolayısıyla her yeni şubenin tüketimi diğer şubelere oranla azalacak. Şube dizaynı, kullanılan cihazların verimi vs enerji tüketimini azaltmakta en etkili faktör. Bunun yanı sıra çalışanların konuya gösterdiği azami hassasiyet ile elde edilebilecek bir tasarruf.

Özellikle Avrupada bankalar bu konu oldukça aktif. Bankalar karbon emisyon oranlarını %20 düşürmek için yatırımlarda bulunuyorlar ve buna dair mutabakatlar imzalıyorlar (Örn: HSBC). Aslında bu tip uygulamalar çok şubeli tüm işletmeler için geçerli.

Ingiltere'de 2010 Nisan ayında uygulamaya girecek yasa ile kullanıcıların enerji tüketimleri izlenecek ve 2008 kullanım oranları ile karşılaştıralarak fazla tüketim için ceza kesilecek. Bu tip uygulamalar ile hedef kullanıcıların enerjiyi verimli kullanmasını sağlayarak karbon emisyon oranlarını düşürmek.
 
hiç bir derece doğru değil.Buna emin olun.
bilgisayar konusunda tasarruf istiyorsanız,
1- monitörleri LCD ile değiştirin.
2- bilgi işlem uzmanlarınızla irtibata geçip,güç kaynaklarını değiştirmeyi hesaplayın
benim pcm de 350 watt güç kaynağı var.ama aslında ihtiyacım, belki de 200 watt ,ama nolur nolmaz diye biraz büyük aldım
hoş ben 200 watt kullanıyorsam,200 watt harcarım 350 watt lık enerji tüketmem ama,sanki içimden bilimsel olmayan bir his etkiler diyor.Bu maddeyi bilimsel bir şey gibi değil de,birisinin aklına gelen,araştırılabilir bir fikir olarak kabul edin lütfen.
aydınlatma olarak ta,yatırım maliyeti sorun değilse,güneş ışığından yararlanabilirsiniz.Fiberoptik sistem kullanarak.elektronik balast çok kâr sağlamıyor.en ucuzundan alsanız 5 lira.belki de 5 liraya bulunmaz.10 000 tane alsanız,50 000 lira yapar.bu 50 bin liranın size faturadan dönmesini beklemek yerine banka o parayı işletse daha kârlısınız:) ama tabii ben çevreyi seviyom derseniz,o ap ayrı.O zaman güneş paneli kullana bilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst