Beko 2012 CX-gürültülü sıkma

silencio88

Üye
Katılım
30 Mar 2010
Mesajlar
27
Puanları
1
Merhaba sayın arkadaşlar ve makineden anlayan ustalar,

4 yıllık Beko 2012 CX çamaşır makinem var. Geçen yıl sanırım aşırı yüklemeden dolayı amortisörler patladı. Kazan aşağı yukarı oynamıyor ama öne arkaya serbest şekilde oynuyor. Boşken ve az yükle çalıştığında sıkma yaparken zıplama-ses yapmıyor. Ancak özellikle çarşaf-bornoz-kilim vs. yıkadığımda makine yerinden zıplıyor ve çok ses çıkarıyor ben de rulmanlar falan bozulmasın diye beklemeye alıp devam ettiriyorum bu sefer daha dengeli sıkıyor.
Uzun vadede bu patlak amortisörler makineye zarar verir değil mi?
Yetkili servisi aradım 60 tl alıyorlarmış amortisör değişimi için. Sizce bu parayı vermeye değer mi yoksa kendim değiştirebilir miyim parçaları?
Saygılar, kısa sürede cevap alabilirsem çok sevineceğim :eek:
 
Amortisörleri kendiniz değiştirebilirsiniz ustalığınıza ve el becerinize bağlı. Makinanın ön duvarını ve arka kapağını sökmeniz yeterli. amortisörün ikisini 10 tl ye servisten temin edebilirsiniz.

Ama şu da var. kazanın ileri geri oynaması gayet normal. Aşağı yukarı oynamayı ön kapakdan anlayamazsınız. Üst tablayı söküm kazanı yukarıdan elinizle bastırın. 2012 CX modeli de Bekonun en ucuz , basit modeli. Büyük parça çamaşırları dengeli atmanız lazım. Büyük parçaların yanında küçük çamaşır atmamanız gerekiyor , pamuklu , sentetik , yünlüleri tek tek ayırıp atmanız gerekiyor. karışık atamazsınız. Kuru çamaşır kapasitesi 5 kg ancak sadece pamuklu programlarda. Sentetik 3 , yünlü 1,5 hızlı program 2,5 kg kapasiteli. Kullanma klavuzunu dikkatlice okuyun. Bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. ürünün amortisörlerinde sorun olacağını zannetmiyorum.
 
Son düzenleme:
Cevap için teşekkürler Kanyak üstad :)

Valla önceki yıllarda bu konulara pek dikkat edemedik malum öğrenci evi, 2. el makine almak yerine Ankara İtfaiye pazarından 350 liraya spottan almıştım 4 sene önce, eh bi de ilk kez çamaşır yıkıyoruz hayatımızda :D Mesela hızlı programda hiç dikkat etmezdik 2,5 kg. sınırına, makine bazen sıkamazdı tekrar sıkmaya alırdık. Acemilik işte...

Bir keresinde o elyaf yorganlar gibi sanarak arkadaşın yorganını atmıştık makineye ama epey hacimliymiş zor sığdı. Sonra makineden garç-gurç sesler gelince (çünkü kapağı zorluyordu) sıkmaya geçmeden çıkardık hemen yorganı.
Dayanıklıklık testi yapmışız resmen :D.

Sanırım ondan sonra sapıtmaya başladı çünkü elips çiziyor kazan sıkma işleminde. Mesela pamuklu 40 programında 5kg çamaşır atınca bile zıpladığı oluyor özellikle ara sıkmalarda, ve çok gürültülü sıkıyor. Ama az çamaşır atınca bu sorun yok. Yani kazan ya da motor rulmanlarında bir sorun yoktur değil mi, sorun amortisördedir?

Ek: Dediğinizi yaptım üst kapağı söküp elimle kazana bastırdım, sol tarafta aşırı bir oynama yok ama sağ taraftaki hemen aşağı inip çıkıyor. Bu patlak olduğunun göstergesi midir? Bir de yatay amortisörü nasıl test ediyoruz onun işlevini tam bilmiyordum :) Saygılar
 
Son düzenleme:
makineyi sürekli kapasiteyi zorlayarak kullanmışsınız. motor ve rulmanlarda ilgili bir sıkıntı yok. bence sizin çamaşır miktarınız hala normal değil :) masraf yerine az çamaşırla devam edin. çamaşır atınca yukarda bir miktar boşluk bırakın. Fazla ve dengesiz çamaşırda , Dengesiz yük kontrolü sebebiyle sıkma yapmyacaktır. amortisör değiştirseniz bile buna çözüm değil
 
selamlar aynı model makina bende var herseyi yapıyor ama ısıtma yapmıyor forumu inceledim residansı ın iki ucunda elektrik geliyor.eger residans arızalıysa kendim değiştirebilir miyim?
Saygılar.
 
rezistansın 2 ucunda elektrik göremezsiniz. kontrol kalemi ile bakıyorsanız sadece faz kontrolü yapabilirsiniz. Avometre ile sağlamlık kontrolü yapmak gerekir. el beceriniz var ise değiştirebilirsiniz tabi. ısıtıcıyı kontrol kalemi ile kontrol edecek konuma geldiyseniz ısıtıcıyı söküp değiştirmek basit.
 
kontrol kalemiyle uçların 2sindede Pamuklu 90 derecede denedim. 2sindede faz var ama kart olma ihtimali varmıdır abi.Ögrenciyiz:)
 
kontrol kalemiyle uçların 2sindede Pamuklu 90 derecede denedim. 2sindede faz var ama kart olma ihtimali varmıdır abi.Ögrenciyiz:)

abi hem çalıştırıp hem kontrol kalemi ile uçları nası lkontrol ettin onu merak ediyorum :) pamuklu 90 da program verdikden yaklaşık 10 dk sonra ısıtıcı enerjilenir yani 10 dk sonra ısıtmaya başlar. ayrıca ikisinde de kontrol kalemi yanıyorsa nötr gelmiyor demekdir. bunun da anlamı ya ısıtma adımında bakmıyorsun ya da elektronik kartın arızalı. kart ucuz 20-25 tl civarında
 
yas bölümünü bodazlama doldrdum.Sen benim abimsin.abi kapı kilidini direk yaptım.direk kontrol kalemiyle dokundurdum.İkisindede faz görünüyor 10 dk beklemedim.
 
ohooo sen makineyi sıfırdan imal bile edersin. Makineyi teste al. test de ısıtma adımında ısıtıcıya enerji geliyormu onu kontrol et.


* Program seçme anahtarı " Pamuklu 90 C " konumuna getirilir.
* "Basla/Dur" tusuna basılarak makinaya enerji verilir
* "Basla/Dur" tusuna basılmaya devam edilir.(2-3 sn.)
* Test programına girilir.
* Bu esna da hafızaya kaydedilmis arızalar "program takip" ledleri ile gösterilir.
* Testi Baslatmak için; "Basla/Dur" tusuna basılır.
* "Basla/Dur" tusuna her basısta kompenentler sıra ile devreye alınır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst