bayram tatilinde fazla kapasitife kaçmışım :(:(

kadirizm

Üye
Katılım
4 Eki 2008
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
39
selamlar .... 2000 kva bir trafoya sahibim. tatil nedeniyle 9 gün kapalı bulunan işletmem 40-50 A akım çekmekteydi. yani birkaç aydınlatma dışında çalışan bir şey yok. baktığım zaman kapasitif %18 indüktif ise %8 civarlarına ulaşmış aylık toplamda yani... normal işletme çalışırken ki değerlerim ise %2- 3 arasında her ikisi içinde yani hiç sorunum olmadı bu güne kadar. şimdi işletmeyi devreye tam olarak aldığım zaman özellikle bu kapasitif değeri nasıl aşağıya çekebileceğim hakkında bana yardımcı olur musunuz? 50 kvar sabit 50-100 100-100kvar.... olmak üzere 12 adet kondansatör grubum var. İşletmemin normal akımı 1500-1800 A arası (yani faal olduğunda) kapasitiften ceza yersem eğer benim için büyük sorun olacak şimdiden teşekkürler :)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Selam
Fatura okuma tarihine ne kadar var.Bence sisteminiz bir hafta içerisinde,hatta 3-4 gün içerisinde toplayacak.Sayaç okunmasına 8-10 gün varsa hiç bir şey yapmayın bence.Ama 3-4 gününüz kaldıysa,sabit açıksa kapatarak başlamalısınız işe.Baktınız olmuyor cosinüsq ayarını,röleden 0,01 düşürürsünüz.Ama hiç gerek kalmayacak kanaatindeyim.
 
ilginiz için teşekkür ederim. fatura yazım tarihim 26.09.2008 di. Yani önümde yaklaşık olarak 20 gün daha var. Dediğinizi yaptım sabit grubu kapattım. ayrıca diğer kompanzasyonlarıda devre dışı bırakarak kapasitifi durdurdum. Yani şu anda indüktife yükleniyorum. sizinde belirttiğiniz gibi işletmem devreye alındıktan sonra toparlayacağını ümit ediyorum. Artık günlük olarak hesaplamalarımı yapıp normale döneceği kanaatindeyim. ilginize tekrar teşekkür ederim. :) :)
 
kadirizm ' Alıntı:
ilginiz için teşekkür ederim. fatura yazım tarihim 26.09.2008 di. Yani önümde yaklaşık olarak 20 gün daha var. Dediğinizi yaptım sabit grubu kapattım. ayrıca diğer kompanzasyonlarıda devre dışı bırakarak kapasitifi durdurdum. Yani şu anda indüktife yükleniyorum. sizinde belirttiğiniz gibi işletmem devreye alındıktan sonra toparlayacağını ümit ediyorum. Artık günlük olarak hesaplamalarımı yapıp normale döneceği kanaatindeyim. ilginize tekrar teşekkür ederim. :) :)
20 gününüz varsa
ve o kadar fazla akım çekiyorsanız,normalde %2-36 lerdeyseniz
hiç gerek yoktu bence
ayrıca kompanzasyonu kapatıyorsunuz da,endüktif birden fırlayabilir.Gücünüz çok fazla.Bnece kompanzasyonu açın.Tabii birden de derken paniğe gerek yok :D
sabit kapalı olsun.1-2 gün bakın bakalım ne olacak.Bence hemen toparlayacak
 
evet çok teşekkür ederim. pazertesi günü işletmeyi devreye aldık. sabit grup hariç kompanzasyonda devrede şu anda günlük hesaplamalarım normal değer veriyor. tabi aylık olarakta düşüşe geçti. Bunun yanında birde 400 kva lık tafom vardı büyüğü düşünürken onu unutmuşum. :) oradada % 80 i bulmuş kapasitifim. fakat iki gün içinde % 35 e gerilettim. sanırım 5-6 gün içinde oda ceza sınırının altına inecek. burada öğrendim ki eğer yük kullanılmıyorsa veya çok düşükse özellikle sabit grupları devre dışı bırakmak şart :) yoksa sonuç gerçekten korkunç değerlere ulaşabiliyor. asıl avantajım galiba faturamın yeni yazılmış olması oldu. ilginiz için tekrar teşekkür ederim. herkese sorunsuz çalışmalar diliyorum.
 
sayın kadirizm,aslında tam tersine sabit grup yük yokken kullanılıyor :)
kompazzasyon sistemi varken,sizinki gibi büyük akım çeken işletmelerde( sanki çok işletme gördüm de :p )trafonun endüktif reaktif gücü devede kulak kaldığından sabit zaten şart değil.Ama sistemde yük yokken,o zaman işte trafonun endüktif reaktif gücünün ,aktif güve oranı sorun teşkil ediyor.Siz de bunu önlemek için sabit grubu devreye alıyorsunuz( aslında başka değişle,adı üstünde sabit grup hep devrede,trafonun reaktif gücünü hep karşılıyor,sistem çalışmazken,kompanzasyon duruyor ve tek sabit kalıyor)
Sizdeki sorun,sanırım 1600 kva trafo ve 50 kvar sabit grup kullanılmış.Sizin probleminiz,projeyi yapan mühendisin, "trafo gücünün %3 ü kadar sabit kondansatör koyulur" ibaresine takılıp kalması.Halbuki o ibare trafoların bu kadar verimli olmadığı zamanlardan kalma diye tahmin ediyorum.Bu karda kışta uğraşmayın,boşverin ama,sizin sorununuz sabir grubu 50 kvaran, 20-40 kvar arası bir değere düşürerek çözülür kanaatindeyim.Sanırım trafonuz atıyorum( aslında atmıyorum tahmin ediyorum) ABB gibi kaliteli bir trafo ise,50 kvar sabit çok gelmiş olmalı.
 
evet trafom ABB Fakat 1600 değilde 2000 KVA dediğiniz gibi olabilir sabit grup devrede iken zaten bu kadar kapasitife kaçmışım. ayrıca daha 40-50 A civarında da aydınlatma vs. de sürekli devrede olduğu halde... sanırım dediğiniz gibi sabit grubu biraz aşağıya çekmeliyim. 400 KVA olan trafomda ise 20 KVAR sabitim vardı. onda bile kapasitifim % 80 değerlerine ulaşmış. sadece 9 gün içinde oluyor bunlar. Yoksa normal zamanda iki trafomda hem kapasitif hemde indüktif değerlerim %2-%3 arasında oluyor. yinede çok sağolun teşekkürler...
 
arkadaşlar  büyük güçlerde ben profi reaktif güç kontrol cihazı kullandım.3adet 2500kva trafom vardı ve hepsindede profi kullandım.Yıllarca sorun yaşamadım en güzel kademeleri programlıyorsun güce göre kademeyi seçiyor.tavsiye ederim.ben şu an 20 ye yakın yerin kontrolunu yapıyorum.küçük esnaf pahalı olduğu için taktırmıyor.şu an genelde entesin cihazlarını kullanıyırum sorun yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,746
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst