Basit bir doğrultma devresi hakkında (şasi nerede?)

Crowbar

Üye
Katılım
29 Ocak 2010
Mesajlar
54
Puanları
1
Merhabalar. İhtiyacım olan 2 adet +12 ve 0 volt. Simetrik beslemeye ihtiyacım yok. Kanallar arasındaki crosstalk ihtimalini en aza indirmek için trafonun orta ucu ile sağ ucu arasına bir köprü diyot, orta ile sol arasına gene bir köprü diyot koyarak iki bağımsız devre yaptım ve her devreye birer adet lm317 koyarak ile regüle ettim.

Herşey güzel fakat bu çıkış amfiye giriyor (daha doğrusu hoparlör sürücüsü diyelim) amfi kutusunun şasisini yapmak için devrede star ground yapıp her iki kanalın da 0 voltunu birleştirmek doğru olur mu? Çünkü amfi kartları aynı kutuda.
 
Bence doğru olur yine de uygulamada hata var mı yok mu anlamak açısından bir kaç detaylı resim fena olmazdı.
 
PSU.jpg Basitçe şöyle. kondansatörleri falan eklemedim artık.
 
Sıkıntı olmaz. Zaten bu mantık simetrik besleme mantığı.
 
Tamam teşekkürler. Evet simetrik beslemeye benziyor ama +- birleşip şasi değil -- birleşip şasi oldu.
 
Ekli dosyayı görüntüle 18596 Basitçe şöyle. kondansatörleri falan eklemedim artık.

Merhaba.Bir sıkıntı durumu da sarımlardan alınan ac. voltajlar birbirinin eşiti olduğunda sn. Serkan_48'in de belirttiği gibi hiç olmaz.Ancak bir sarımla örneğin 12.05 volt dc. lm317'den alınır,diğer sarımla da 12.00 volt dc. lm317'den alınırsa, bu 2 - (Eksi) uç toprak olarak da şaselenirken (Ayni metal kutu gövdesinde) iki ucu arasında 0.05 volt dc.'lık bir voltaj farkı avometreden de okunur.(Az önce yaparken de bunu okudum) Ancak bu bir sakınca da teşkil etmez,iki sarım arasında fabrikasyon açısından çok küçük bir sarım farkı olsa bile.

Öte yandan 2 adet örneğin 25 watt.lık mono amfinin beslenmesinde bu örneğin 25 watt.lık bir trafoysa,hiçbir zaman 2*25 watt.'lık müzik çıkış gücü de alınamaz.50 watt.'lık 2 amfiden toplamda bu gücü almanız için sadece 50 watt.lık tek bir trafoyu 2*12 volt çıkışı şeklinde satın alır ve her iki sargıdan köprü diyotla doğrultmadan sonra amfilere direk verirseniz işte ancak o zaman 2*25=50 watt.lık toplam müzik gücü çıkış toplamını da alırsınız.Bir de çok yüksek volümlerde dinlemek için bu trafo gücü %50 daha fazla da alınır,heri iki kanal net çıkışı çıkışı için.Çünkü trafo gücü sargılar kalın da sarılmış bulunsa bıçakla ikiye bölünmüş gibi 2 adet tam dalga doğrultmayla ve regüle sonunda da (Ayrıca regüleden ve doğrultmadan sonra da belirli bir güç kaybı mutlaka olur.) 2 adet 12 volt dc. çıkış gücü tam 2 eşit parçaya bölünmektedir.Bu noktaya çok dikkat edin.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,238
Mesajlar
916,087
Kullanıcılar
450,047
Son üye
alperenyildiz5252@hotmail

Yeni konular

Geri
Üst