Bahçe Aydınlatmasının Ana Sigortayı Attırması

Katılım
16 Eyl 2015
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
45
Merhabalar,
Birkaç ay önce bahçeye 4 tane aydınlatma takarak garajdaki bir buat üzerinden de elektrik bağlantısını yaptım. Herhangi bir kısa devre durumunda evin içindeki sigortanın etkilenmememesi için de buat bağlantısı ile bahçe hattı arasına düşük amperli bir sigorta taktım.
Ama bu sigortaya rağmen birkaç sefer kısa devre sonucu evin ana sigortası attı. Kontrol ettiğimde ana sigorta kutusunda atanın 30mA'lık kaçak akım rölesi olduğunu fark ettim. Arada sigorta da olsa tabi herhangi bir kısa devrede ilk olarak KAR atıyordu. Geçen haftasonu lamba yalıtımlarını çok düzgün bir şekilde yeniledim, tesisattaki kablo 2x1.5 olduğu için her bir lambanın toprak çıkışını yerin 1m altına kadar indirerek toprağa bağladım ve yine de herhangi bir kısa devre olması durumunda ana kutudaki KAR'ı attırmaması için buat bağlantısı ve bahçe arasındaki sigortayı da 30mA lık bir KAR ile değiştirdim.
Test etmek için lamba bağlantılarından birinde kısa devre yaptığımda ise en beklemediğim şey oldu. Ne garajdaki KAR attı, ne evdeki KAR ne de herhangi bir sigorta. Lambalar bile güzel güzel yanmaya devam etti. Birkaç sefer denedim, kıvılcımlar uçuştu ama tesisat banamısın demedi.
Nerede hata yaptığıma dair hiçbir fikrim yok.
Yardımcı olursanız sevinirim. Tesisatın ilk ve 2. haline ait çizimi aşağıya ekliyorum.
Bahce Aydinlatma.PNG

Teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
-Kaçak akım,kısadevrede atmaz,
-Kablo kesitleri düşük ,kablo uzunlukları fazla,sigorta değeri yüksek,sigorta karakteristiği C tipi ise,sigorta gecikmeli olarak ! açar.Bu arada,belli bir süre sonra,kablonuzdan,süzüle süzüle ! duman çıktığını görürsünüz.
-Bir kaçak anında,kaçak akımların ikisi de aynı anda atar.
Kesiti büyütmeniz gerekir !
 
Çok teşekkürler.
O zaman ilk tesisatta kaçak akım rölesini attıran kısa devre değil kaçaktı diye anlıyorum. Bilgisizliğimi bağışlayın ama şöyle bir mantık geçerli midir? Islanan bağlantıda fazdan gelen akımın bir kısmı kaçarak su üzerinden toprağa gittiğinde kaçak akım oluşuyor. Eğer bu ıslaklık faz ve nötr hatlarının arasında bir akım oluşturursa da bu kısa devreye yol açıyor. Benim ilk tesisatımdaki sorun da fazdan gelen akımın (veya nötrden dönen akımın) bir şekilde toprağa veya başka biryere kaçabiliyorsa oraya gitmesinden dolayıydı.
Peki eğer kaçak akım yerine kısa devre olsaydı ilk tesisatta KAR yerine araya taktığım sigorta mı atardı?

Bir de sonuçta ilk resme de bakarsanız bu hat bir iki KAR'ın arasında sigorta kutusundaki siortalardan birine de bağlanıyor. en azından kısa deve anında bu sigortanın atması gerekmez mi?

"-Bir kaçak anında,kaçak akımların ikisi de aynı anda atar." demişsiniz. Dolayısıyla benim araya bir kaçak akım rölesi takayım önce bu atsın ana sigorta kutusundaki dursun mantığım hiçbir zaman işlemeyeyecek bir mantık diye anlıyorum.

Kesit büyütmekten kastınız 2x1.5'un yeterli olmadığı mıdır? Hattın toplam uzunluğu 30m civarında.

Bir de ana kablo 2x1.5 olması nedeniyle aydınlatma direğinden çıkan toprak hattını uzatıp doğrudan toprağa verdim (Aşağıdaki şekilde). Bunun ne derece doğru olduğuyla ilgili bir yorum da iletebilirseniz sevinirim.
Çok teşekkürler.
image1.JPG
image2.JPG
 
Merhaba
Sorunuzu daha kisa ve net sorabilirseniz daha cabuk yol katederiz.sahsen ben okumaya usendim.
 
Iki tane ayni ozelliklere sahip k.a.k.r takmaniz birsey ifade etmez. Yapmaniz gereken garajdan ilk alydinlatma diregine gelen kabloyu 2.5 luk kablo ile degistirin. Hattin basina da 6A sigorta takin. Kablolari iyi izole edin. Sorununuz cozulecektir.
 
Teşekkürler.
2.5 luk kablo ile değiştireceğim.
Peki yine 2x2.5 luk ile taşıyıp topraklamaları resimdeki igibi aydınlatmaların altında bırakayım mı yoksa 3x2.5 luk kablo alıp toprağı da ana şebekenin toprak hattına mi bağlayayım?
 
Ana şebekenin toprak hattı olmaz.Tablodaki topraklamayı,3x2,5 kablo ile taşıyıp direklere bağlayabilirsiniz Direk dibine yapacağım diyorsanız,toprak durumuna bağlı olarak asgari ! fi 20 ( 1,5 mt ) çubuk çakmanız gerekir.Çubuk işçiliği ve masraftan kaçmak için,3x2,5 mm2 kablo kullanın.
 
Kesit hesaplama tablolarına göz attığımda 30m lik bir hatta 100W güç için 0.1 mm2 civarına bir kesit gerekliliği çıkıyor. 1.5mm2 lik bir kesitin ne bakımdan yeterli olmadığını biraz açıklayabilir misiniz?
Teşekkürler.
 
Ana şebekenin toprak hattı olmaz.Tablodaki topraklamayı,3x2,5 kablo ile taşıyıp direklere bağlayabilirsiniz Direk dibine yapacağım diyorsanız,toprak durumuna bağlı olarak asgari ! fi 20 ( 1,5 mt ) çubuk çakmanız gerekir.Çubuk işçiliği ve masraftan kaçmak için,3x2,5 mm2 kablo kullanın.
Çubuk işçiliği ve masraftan kaçınmak için 3x kablo çekin demişsiniz. masraf söz konusu olmasa dahi toprak hattının ortak olması en sağlıklı çözüm değil mi?
Paratoner topraklaması ile diğer tüm topraklamalar dahi birleştirilmesi en sağlıklı olduğu tavsiye olunurken, masraflı ya da masrafsız, her lamba için ayrı ayrı kazık çakmak yerine toprak hatlarının ana panodaki toprak barasına(varsa) çekilmesi gerekmez mi?
 
Iki tane ayni ozelliklere sahip k.a.k.r takmaniz birsey ifade etmez. Yapmaniz gereken garajdan ilk alydinlatma diregine gelen kabloyu 2.5 luk kablo ile degistirin. Hattin basina da 6A sigorta takin. Kablolari iyi izole edin. Sorununuz cozulecektir.
1.5 luk kablo toprakta 16A havada 20A taşır. 16*230=3680W 20*230=4600W
2.5luk kablo toprakta 21A havada 27A taşır. 21*230=4380W 27*230=6210W

kablo kesitini değiştirmeden önce 4 lambanın toplam harcayacağı watt a bakmanızda fayda var. hesap yapmadan bu kablo yetersiz diyerek değiştirdiğimizde çözüme ulaşamayacağımız gibi boşuna masraf yapmış oluruz ve arıza başka sebepten olacağı için giderilmiş olmaz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst