BİZDE TÜRKİYE'DE TÜRBİN ÜRETEBİLİRİZ

ismailcam

Üye
Katılım
3 May 2009
Mesajlar
38
Puanları
1
Yaş
49
BU HABERDEKİ DÜŞÜNCELER GERÇEKLEŞİRSE TÜRKİYE İÇİN ÇOK GÜZEL OLUR DIŞARIYA AKAN PARALAR ÜLKEMİZİN PARASI
Türbin ihtiyacını gören `yatırım` hayali kuruyor
EPDK`ya yapılan 78 bin mw`lik rüzgâr santrali talebinin 10 bin mw`lik bölümü gerçekleşse 4 bin türbine ihtiyaç var. Aksa, Sanko, Polat ve Demirer türbin fabrikası kurma peşinde..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`na (EPDK) yapılan 78 bin megavatlık(mw) rüzgâr santrali başvurusu, `türbin üreticilerinin` iştahını kabarttı. Söz konusu başvurulardan sadece 10 bin megavatına izin çıkması durumunda Türkiye`nin yaklaşık 4 bin türbine ihtiyacı olacağı anlamına geliyor. Ortaya çıkabilecek bu pazar Türk şirketlerini de harekete geçirdi. Edinilen bilgiye Sanko, Aksa, Polat ve Demirer Grubu`türbin fabrikası` kurmak üzere lisansların ne kadarlık bölümünün kabul edileceğini gözlüyor. Türkiye`de halen faaliyette bulunan rüzgâr santrallerinin mevcut kurulu gücü 146 megavat düzeyinde. Daha çok Balıkesir, İzmir, Manisa ve Çanakkale`de faaliyette olan rüzgâr santralleri için dikilen türbin sayısı ise 161 adet. Konuyla ilgili görüştüğümüz uzmanlar, Türkiye`de 1998 yılında devreye giren rüzgâr santrallerinde türbinlerin kapasitesinin 600 kw olduğuna işaret ederek, "1 Kasım günü yapılan tekliflerde türbinlerin gücünün 5 bin kw`lere çıktığını gördük. 10 bin mw`lik rüzgâr santralinin kurulması durumuna ortaya çıkacak türbin talebi 4 bini bulacaktır" dedi.
2-3 YIL SONRAYA GÜN
Sadece Türkiye`de değil dünyada yenilenebilir kaynaklara olan talep, özellikle türbin üreticisi şirketlerin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş durumda. Bu da tabii türbin fiyatlarını bir anda yukarılara fırlattı. Dünyada Dewind, Neg-Micon, Vestas, Nordex, Bonus Energy, Made Technologies, Ecotecnia, Enercon, GE gibi rüzgâr türbini üreten büyük firmalar bulunuyor. Yoğun talep nedeniyle özellikle Avrupalı firmaların türbin fiyatlarını 1 milyon 100 bin Euro`ya çıkardıkları ifade edilirken talebin yaklaşık 1 milyon dolardan piyasada türbin satan Hindistan ve Çin gibi ülkelere yöneldiği dile getiriliyor. EPDK`ya yaklaşık 2 bin mw`lük rüzgâr santrali projesi sunan Polat Holding`in Genel Müdürü Zeki Eriş, türbin şirketlerinin iki-üç yıl sonranın türbinlerini sattıklarını dile getirirken, "Eğer santrallerin önü açılırsa biz de Polat olarak türbin fabrikası kurmayı düşünürüz" diye konuştu.
.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
evet haklısın arkadaşım bizimde güneş enerjisi ile çalışmalarımız var sistemi komple biz üretmeyi düşünüyoruz belki şimdilik panelleri dışarıdan alabiliriz ama ileriki dönemlerde paneleride üretmek istiyoruz.Neden olmasın...
 
3 arkadasim Türbinler konusunda derinlestiler master programlarinda. Bakalim insaallah onlar okullarini bir an önce bitirirler.
 
hidrolik, rüzgar trübnin ve generatörleri üreten bir fabrikamız olmayışı gerçekten bizim ayıbımız. özel sektör karın olduğu, para kazanabileceği sektörlere yönelmez mi? bize hep böyle denildi. rüzgar, hidroelektrik, güneş enerjisi sektöründe imalat yapın da ne imalatı yaparsanız yapın. dünyada öyle inanılmaz bir talep var ki isteseniz de zarar edemezsiniz. rüzgar türbini firmaları 2-3 yıl sonrasına gün veriyorlar. hiçbir cezai müeyyideyi kabul etmiyorlar. 6-8 ayda türbin veren çinliler bile süreci 1.5-2 yıla çıkarttılar. koç, sabancı, zorlu, sanko vb büyük, ciddi holdinglerimiz neden bu işlere girmez anlamak mümkün değil. hyundai ilk çıktığında kalitesiz arabalar üretiyordu ama adamlar yıllar içinde kendilerini inanılmaz şekilde geliştirdiler. şimdi piyasa lideri oldular.
 
Slm Arkadaşlar
Ben banki türbinin rotorunun verilere göre hangi çapta olması gerektiğini nasıl hesapedebilirim ? Bu konuda yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.
 
İnşallah bu konuda büyük şirketler yatırım yaparlar da bu konuda bir başlangıç olur.
 
Mevcut Rüzgâr santralimizin ilave yeni Rüzgâr Türbinleri Yurt dışından sahamıza geldi. Kurulacak Türbinlerde ne gördüm. Temele koyulacak Kablo boruları yurt dışından komple takım olarak Türkiye’ye geldi. İşin ilginç olanı boruların yerli malı olması. Bizim malımızı tekrar bize satıyorlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,734
Kullanıcılar
449,967
Son üye
Gokhanttu

Yeni konular

Geri
Üst