Bütün e-maillerimiz istenirse okunuyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

suleyman89

Üye
Katılım
18 Kas 2006
Mesajlar
280
Puanları
1
ABD'nin bir numaralı bilgisayar güvenlik şirketi Hacker Safe'in Türkiye Temsilcisi İnan Taptık çok önemli uyarıda bulundu.

* Siz, dünyanın en önemli bilgisayar güvenlik firmalarından birinin temsilcisisiniz; e-maillerinizin okunmaması için siz nasıl tedbir alıyorsunuz?

Ben okunduğunu biliyorum, onun için hiçbir şey yapmıyorum. Yazdığınız e-mailin sadece siz ve gönderdiğiniz kişi tarafından okunması diye bir şey yok. Bütün e-mailler istenirse okunabilir. MSNdeki yazışmalar dahil...

* Sıradan bir vatandaşın e-mailini kim okur ki?

Okumaz, ama bir kopyasını saklar.

* Kim?

ABD.

* Her işin altından ABD çıkar diye mi, yoksa gerçekten ABD mi?

Gerçekten ABD. Çünkü dünyanın internet yapısına sahip olan ülkesi ABD. İnternetin doğduğu topraklar orası. Bu işi 1970'lerde çözdüler. Bütün standardı belirleyen de ABD.

* Avrupa?

Avrupa bu durumun farkına varıp, kendi internet omurgasına sahip çıktı. Devlet kurumlarının portlarını, IPlerini kesinlikle dinlettirmiyor. Bunu vatandaşlarının, şirketlerinin kullandığı internet ortamına yaymaya çalışıyor.

* Onlar ABD'den kaçabildi yani?

Bir yere kadar. Çünkü bir Avrupalı Yahoo'ya ya da Gmail adresine e-mail attığı zaman yine yakalanıyor. Ne de olsa bu adreslerin hepsinin ana serverı, hostingi ABDde. Asıl posta kutusu orası.

* Peki ABD bu kadar bilgiyi ne yapıyor?

Aradıkları bazı belli kelimeler var. O yüzden sürekli tarama yapıyorlar. Mesela bir elektronik postanın içinde 'El Kaide' kelimesi geçiyorsa o posta taramaya takılıyor. Taramadan kaçmak isteyenler kripto yöntemini kullanıyor, ama o da çözüm değil. Çünkü tarama sırasında ardışık kelime düzeneklerine sıklıkla rastlanırsa, sistem bunun bir kripto olduğunu anlayıp, onu da kenara ayırıyor. Tabii dünyada çözülemeyecek hiçbir kripto da olmadığı için kaçmak mümkün olmuyor.

* Böyle bir tarama imkanı varsa peki niye dünyanın e-mailini saklıyor?

Bu zararlı, bu zararsız diye ayırmaya vakti yok. Onun yerine saklayıp, bir gün lâzım olursa diye elinde tutuyor. Mesela sizin de şu anda e-mail kutunuzda sakladığınız e-mailler vardır. Oradan da bakabilirler.

* Yani aslında hepimizin e-mail kutusu onlar için istedikleri zaman açıp okuyabilecekleri bir defter gibi?

Kesinlikle, isterlerse sakladıkları yerden çıkartıp içine bakabiliyorlar.

* Demek ki kendimize ahım şahım internet şifreleri bulmamıza gerek yok; çünkü zaten o kapıdan girmiyorlar?

O kapıdan hackerlar giriyor ki, onlar için de şifreyi kırmak küçük mesele. Kendi yazdıkları scriptler var ellerinde. Kaldı ki zaten hackerlar da kontrol ettikleri bant genişliğinin bir kısmıyla e-mail trafiğini tarayabiliyorlar. İşlerine yarar bir şey bulurlarsa o zaman kapıdan içeriye girip, bilgiyi alıp, çıkıyorlar.

* Aynı tehlike devlet için de geçerli mi?

Elbette.

* O zaman demek ki korunması uğruna bu kadar ölünen ve öldürülen devletimizin durumu da hiç parlak değil?

Doğrusu devletin çok kritik olan yazışmalarının internet ortamında yapıldığını zannetmiyorum. Bence hâlâ özel ulak sistemini kullanıyorlar.

* Tabii ki savaş kararını internette almıyorlardır ama siz demediniz mi hostinglerimiz ABD'de, bütün bilgilerimiz orada saklanıyor diye?

Ama devlete ait hostingleri değil, diğer kuruluşların hostinglerini kastettim. Tabii orada da şöyle bir sorun var; siz firmanız için Türkiye'deki bir hosting şirketinden yer alıyorsunuz, sonra bir bakıyorsunuz ki Türkiye'deki hosting şirketinin serverları ABD de. Yani her tr'yle biten e-mail adresinin hostingi de Türkiye'de olmayabilir.

* Yine de daha net soralım: Türk Dışişleri'nin bir yazışması şu anda ABD'de saklanıyor mu, saklanmıyor mu?

Eğer kendi kurumlarının gov.tr adreslerini kullanıyorlarsa ve bu adresleri de Türkiye'de hosting'lendiyse hayır, bu yazışma ABD'de değil, Türk Dışişleri'nin hostinginde saklanır. Ama eğer yazışma, posta kutusu ABD'de olan bir adresle yapılırsa tabii saklama da ABD'de yapılır.

* Yalnız bu arada öğreniyoruz ki ister ABD, ister Türkiye olsun, sonuçta bütün yazışmalar mutlaka bir yerlere kaydediliyor?

Elbette, bütün yazışmaların birer kopyaları mutlaka bağlı oldukları hostinglerde saklanır.

* Peki Türkiye'deki hostingler kimlerin denetimi altında?

Hiç kimsenin. Öyle bir denetim mekanizması yok. Hosting dediğimiz yerler bağlı oldukları binada bir odadır. Özel olarak soğutulmuş o odada bir sürü serverlar dizisi, modemler, bağlantılar bulunur.

* Buranın anahtarı kimdedir?

Kimsede olmaması gerekir, ama Türkiye kendi portlarına, yani kendi IP ve URLlerine sahip çıkmadığı için anahtarı da isteyen tüm hackerların eline kendisi vermiş oluyor.

* IPlere ve URLlere nasıl sahip çıkılır?

Her gün güvenlik açığı denetimi yapılarak.

* Her gün güvenlik açığı denetimi yapmak demek, elektronik sınırlarınıza elektronik askerler mi dikmek demektir?

Bu işlem tam olarak size bir ayna tutulması demektir. Birinin tüm sisteminizi uzaktan erişimle tarayıp, size ne çöpünüzün olduğunu göstermesi gerekir. Böylece kendinizin dışarıdan nasıl göründüğünü öğrenmiş olursunuz. Sırf bunun için hacker simülasyonları yapılır. Etik hackerlar, 'Bir hacker olsam bu sistemi neresinden çökertirdim' diye ataklar yapar. Bunun her gün yapılması gerekir.

* Türkiye bunu yapmıyor mu?

Yapmıyor. Bizim aynamız yok.

* Başka ne yapmıyor?

Devlette bilgisayarla ilgili önemli konumların başına çok da bilgi sahibi olmayan kişileri getiriyor. Sorumluluk bu kişilerde oluyor, ama yetkiyi alt kadro kullanıyor.

* Sistemini denetlememenin ya da başkalarına kaptırmanın en kötü sonucu ne olabilir?

Bir ülkenin bilgisayar alt yapısını ele geçirirseniz o ülkeyi hareket edemez hale getirirsiniz. Data iletişimini ortadan kaldırdığınız anda herkes sudan çıkmış balığa döner. Uyduları hackleyip GPS sistemini kaydırdığınız anda kimse nerede olduğunu bile bulamaz. Bağdat'ı vuracağım diye füze gönderdiğinizde gidip Tel Aviv'i vurabilirsiniz. Çünkü artık bütün dünya GPS hizmetlerini ABD'nin yerleştirdiği uydulardan alıyor.

* Türkiye ne kadar açık bu tehlikeye?

Onu kestirebilmek mümkün değil. Ben hem Genelkurmay'ın hem de devletin diğer kademelerinin bu riskleri göz önünde bulundurup çeşitli önlemler aldıklarını umuyorum.


Dünyanın en iyi hackerları Türkiye'den çıkıyor

* En iyi hackerlar hangi ülkelerden çıkıyor?

Başlangıçta ABD'deydi, ama artık Rusya ve Türkiye.

* Niye Rusya ve Türkiye?

Güvenlik nerede daha azsa, en iyi hackerlar da orada yetişir. Rusya ve Türkiye, dünyanın elektronik ortamdaki en güvensiz ülkeleri.

* Göğsümüzü kabartacak kadar başarılı hackerımız var mı peki?

Çok çok iyileri var. Hatta İngiliz gizli servisine çalışan Türk hackerları var. Ve çok ciddi paralar karşılığında... Çünkü ne kadar çok siteyi ne kadar daha kısa sürede hacklerlerse o kadar başarılı oluyorlar ve isim yapıyorlar. Zaten en iyilerine de firmalardan ya da devletten iş teklifi gelir.

* Bizde devlet hackerlarla çalışıyor mu?

Artık her devlet hackerlarla çalışmak zorunda. Biz de bunu yapıyoruz, ama Türkiye'de genellikle suça karışmamış hackerlar tercih ediliyor.

* Mesela 3 bin Türk hacker Ermenistan ve Fransa'da yaklaşık 250 siteyi çökertmişti. Bu tip işlerin içinde yönlendirme var mıdır?

Bunlar kendi portallarında biraraya gelip, hareket ediyorlar. Onları yönlendirmek için çok fazla bir şey yapmaya gerek yok. Biri çıkıp 'Fransızların ihalelere girmesini yasakladım' dediği anda birileri de harekete geçiyor. Çünkü bizim Türk hackerları çoğunlukla milliyetçidir. Türkiye'de bu tip binlerce hacker var.


Dikkat edin! Bu yıl hacklenebilirsiniz

Uluslararası bir güvenlik meslek birliği (ISSA) var. Burası üyelerine 2006'nın Aralık ayından beri sürekli uyarılar gönderiyor; 2007 hackerların yılı olacak diye... Maalesef çok fazla sayıda uyarı aldık. Çünkü bir el büyüklüğündeki, taşınabilir bilgisayarların sayısı 2005 ve 2006'da çok fazla arttı. Bu bilgisayarların tamamı ya wierlessi, ya bluetoothu ya da GPRS'i kullanıyor. Yani internet kullanıcılarının çoğunun bilgisi artık havada dolaşıyor. Bu durum hackerlar için bulunmaz bir fırsat. Nitekim Türkiye'de de son bir aydır hacklenen sitelerin sayısında ciddi bir artış var. Hacklenmeye karşı kişisel olarak alacağınız tek bir önlem var; kablosuz ağ bağlantılarını kullanmayın.


Zaman gazetesi kendini devletten daha iyi koruyor

Zaman gazetesi internet alt yapısına ve kullandığı elektronik ortama çok önem veriyor. Piyasada bildiğimiz tüm iyi isimlerin oraya girdiğinizi duyuyoruz. Bankalar arasında da Fortis Bank ve HSBC bu işi dört dörtlük yapıyor. Zaten banka mağdurları arasında bu banka isimlerinin hiç geçmediğini görürsünüz. Sayıştay raporundaki uyarılardan sonra devlette de bir refleks oluştu. Güvenliğe her geçen gün biraz daha önem veriyorlar. Ama şu an için dört dörtlük korunan bir devlet kurumu var, diyemiyorum. Bu yoktur anlamına da gelmiyor, ama şu anda ben bu bilgiye sahip değilim.

21'inci yüzyılın Çin Seddi 'www.marines.com'

* Asla hacklenmeyecek bir internet sitesi var mıdır?

Her an savaşa hazır bekleyen Amerikan deniz piyadeleri vardır, onların 'marines.com' sitesi... 2003 yılından beri dünyanın en fazla atak alan sitesidir. Bütün Afganlılar, İranlılar, Iraklılar kırmaya çalışmıştır, ama kırılamadı. Yahoo ve VISA da aynı şekilde... Çünkü hacklenmemenin bir çözümü var. Ama Türkiye'de bu çözüme önem verilmiyor.

* En güvenliği olmayan bilgisayar?

Wireless, yani kablosuz internetten mümkün olduğu kadar kaçınmanız gerekiyor. Hakikaten güvenlik istiyorsanız bunu kullanmayacaksınız. Çünkü artık o bilgileriniz havada. Hackerların en çok izlediği bilgiler bu tür bilgilerdir.

* En güvenli bilgisayar?

Dünyanın ikinci büyük temel işletim sistemi LINUXı yazan Linus Torvalds der ki, 'En güvenli bilgisayar fişi çekilmiş bilgisayardır.'


Telekom'un sahibi kimse otorite de onun elindedir !!!

* Telekom'un tamamının özelleştirilmesi sizce de hata mı oldu?

Valla şu anda internet alt yapısını özel bir şirkete bırakmış durumdasınız. Devletin otorite olması gereken yerde, özel sektördeki bir firma otorite konumunda. Tüm dünyada Telekom benzeri firmalar özelleştiriliyor, ama onların sadece tahsis ve dağıtımları özelleştiriliyor. Asıl giriş ve çıkışların yapıldığı, bilgilerin toplandığı yerler tamamen devletin elinde kalıyor. Bizde ise sistemin tamamı özelleştirilmiş durumda. Devletin üst kademesindeki kurumların kendilerine ait, Telekom'dan bağımsız bir hatları var. Ama dışarıdan birilerini aradıkları zaman sonuçta yine standart hatta bağlanıyorlar. Kaldı ki artık herkes cep telefonu kullanıyor. Ona bakarsanız onlar da özel şirketlerin elinde.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,234
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst