Assembly ile neler yapılabilir?

İşin sadece pic programlamaksa bu Assembly dili başlangıç olarak idealdir. Bunda en fazla yapabileceğin benim gördüğüm led yakıp söndürmek, gecikme yapmak, butonlarla led yakıp söndürmek, display yakmak vs. vs. ama bu dili öğrenmeden C diline geçersen temelin eksik olur en iyisi en baştan başlamak :)
 
İşlemcilerin çalışma mantığını kavramak açısından Asm bilmek işe yarayabiilir. Fakat PC programlamada çok çok çok nadir işinize yarar. PC programlamayı düşünen birinin günümüzde nesne yönelimli bir programlama dili öğrenmesi çok daha mantılıdır.
 
aslında olay şu bence asm'de işlemci mimarisini bilmek zorunda olduğun için ipler senin elinde yani C'de bazı şeyleri gözden kaçırabiliyorsun bu kaçırdığın şeyler çokmu önemli bence değil. Ama karşılaştığım bir durumu anlatayım. MikroC'de yazdığım bir yazılımın ürettiği asm'yi inceledim ve gördümki gereksiz bank değişmeleri yapmış mesela ben asm'de yazmış olsaydım bir bank'a geçtiğimde o bank ile ilgili tüm işlemleri olabildiğince yazıp daha sonra diğer banka geçerdim, ama mikroC bunu gözetmemiş ve gereğinden fazla bank değiştirmiş diyelimki iki kere fazladan bank değiştirmiş olsun 8 Mhz kristalle çalışan pic'de 1 us yapar. Bence önemsiz yani benim yazdığım hiçbir şeyde bu kadar küçük zamanların önemi yok ve belliğin çok iyi kullanılmasıda benim için önemli değil zaten dolduramıyorum öyleyse benim için ne önemli yapmak istediğim projeyi bir an evvel gerçekleştirmek evet o zaman elbetteki asm değil C.
Ama herkes benim durumumda değil onlar içinse C değil Asm.
(Bu arada hi-tech C kullanmış olsaydım mikroC'deki bu duruma rastlarmıydım bilmiyorum çünkü C yazılımıda ayrı bir derya)
 
yüksek seviyeli dillerde yapamayacağın şeyleri yapabilirsin. gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılabilir. çoğumuz görsel nesne yönelimli diller kullanıyoruz biraz daha hızlı olmasını istersek C tercih edilebilir ama assmbly düzeyine inince işkenceye döner bence zaten anlayan az fazla kaynak yok. genel kültür anlamında bilmekte fayda var ama pratikte kullanılan birşey değil
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst