Araçlarda Marş aküsü olarak lifepo4 kullanımı

Marş akımı yazın ayrı kışın ayrı değerler verir. Kışın ciddi oranda artar çünkü soğukta hem motor yağının yoğunluğu artar hemde akü kapasitesi düşer. Kurşun akülerde akü üzerine kapasitesinin yanında birde soğuk havalarda akünün verebildiği marş basma akımını da yazarlar. Örnek 60Ah 540A (CCA) gibi.
Süper kapasitörleri bir inceleyin derim. Lifepo4 aküye paralel süper kapasitör bağlarsanız akü devre dışı kalsa bile kapasitörler devrede olacağından sistem tıpkı bir akü varmış gibi davranabilir.

altarnatör koruyucu ürünüm kargodan geldi
işten güçten fırsat bulunca bağlayacağım
lifepo4 akümün ölçüsü sprinterin akü tablasında yüksek kalıyor ya akü tablasıyla oynamam gerekiyor yada elimdeki eski varta akünün içini boşaltıp lifepo4 hücreleri ve bms'yi içine aktaracağım gözüken içine rahatça sığacak tek sıkıntı varta akünün içini görsel olarak zarar vermeden boşalta bilmek
sanırım üst kapak ultrasonik yapıştırma sağından solundan kanırtınca bırakmıyor
eski ükü kasasını hasar vermeden açmaya çalışacağım

Haklısınız,

LiFePO4 akülerde kullanılan BMS, akü %100 dolduğunda şarjı tamamen kesiyor.

Kurşun-asit akülerde ise %100 dolulukta bile “Floating Charge” devam ettiği için alternatör boşta kalmıyor.

LiFePO4’te BMS bağlantıyı kestiği anda alternatör birden “yük yokmuş” gibi davranıp voltajı/anlık akımı yükseltiyor, bu da alternatör/regülatörün yanmasına sebep olabiliyor.

Alternatör ve aküden çıkan güç, önce DC-DC Akü şarj modülü (Battery to Battery Charger), yani B2B ye girer.
Victron Orion-Tr Smart 12/12-30A
https://www.victronenergy.com/dc-dc-converters/orion-tr-smart

B2B, alternatörün gözüyle hâlâ kurşun-asit aküyü görmesini sağlar, ama LiFePO₄ için doğru şarj profili uygular.

Bu şekilde, hem alternatör korunur, hem LiFePO₄ doğru şekilde şarj olur.

Alternatör koruma modülü kullanılır

https://balmar.net/product/apm-12/

Balmar APM-12 gibi cihazlar, BMS aküyü kestiğinde alternatörü korumak için “suni yük” sağlar.
Tek başına kullanılabilir ama B2B daha doğru görünüyor, kendi teknik dökümanında uyarılar var.

Ana Starter akü yine kurşun-asit kalır, araç sistemini besler.
House LiFePO4 akü ise B2B üzerinden şarj edilir.

Son düzenleme:
konuya ilgin için teşekkürler bende balmar apm-12 altarnatör koruma modülü aldım
sadece mevcut lifepo4 kasası akü tablasında çok sağlıklı olmadığı için farklı bir kasaya aktaracağım 100 ah bir akünün araraçta bana sadece marş yapmak için bulunması
gerksiz yer işgali olacağına ilave ekliyeceğim bir kaç donanımla daha fazla enerji deposuna sahip olabilirim diye düşünüyorum en azından gerktiğinde yaşam akülerim ve marş akümü paralellemek daha risksiz bir hal alacak
farklı forumlarda lifepo4 ve kurşun asit araç aküsünü akü ayırıcı şaletrin konumunu yanlış unutup günlerce paralel kullanmış arkadaşların yorumlarınada denk gelmişliğim oldu

Hali hazırda ülkemizde henüz pek denk gelmesekte denize kıyılı gelişmiş bir çok ülkede bizim karavanlara göre daha riskli olan teknelerde kullanılır hale gelmiş durumda zaten balmar yada sterling power gibi markaların ürünleri bu dönüşüm için üretilen farklı çözümler sunuyor genelde teknik manuelde denizde çok sık gerçekleşen yıdırım düşmesi gibi durumlarda hizmet dışı kalabileceği gibi uayrılar içeriyor uzun süredir bu konuda birçok ürün ve makale inceledim

karvan yapım aşamasımda karvandan çok marin dönüşümler ile ilgili marin yapım konularını okuyarak ve karavanda kullandığım malzemelrin hemen hepsinide marin ve karavan için üretilen ürünlerden tercih ettim

lifepo4 akülerin hiçbir koruyucu ürün kullanmadan bilnçsizce ülkemizde birkaç teknedede kullanıldığı bilgisinide neyazıkki bilgi almak için telefonla yaptığım görüşmelerde öğrendim

ülkemizde bu tür ürünlere erişmek biraz zor ve maliyetli oluyor birde araştırmadan konunun içine dalınca hatalar ve riskler kaçınılmaz oluyor bende hem araştırıp hemde tecrübe edenlerden bilgi ve destek almaya çalışıyorum

hafta sonu lifepo4 akünün mevcut kasasını yüksek geldiği için kasyı 5 cm kadar keserek alçalttım kestiğimde artan parçayı plastik elektorot gibi kullanıp kasanın birleşim yerinden sıcak hava ile kaynak yaptım
mevcut hücreleri bms yi kısalttığım kasanın içine yerleştirdim
kaynak yeri belli olsada kozmetik olarak pekte kötü olmadı
aracın üzerine geçici bağlayıp marş yaptım
sıkıntı yok üst üste en az 10 kere soğuk motorla marş yapmama ramen gayet iyi marş yaptı
bugünde akü tablasını ve kutup başlarını revize edip aküyü yerine koydum
sıkıntısız yine marş yaptı
aldğım altarnatör koruyucuyuda bağladım aracı 30-35 dk çalıştırdım 35- 40 ah ile başlayan şarj yavaş yavaş azalarak şarja devam etti ilk marşta akü kapasitesi %57 olmasına ramen sıkıntısız yarım marşata çalıştı akü şu an %80 ler düzeyinde şarj oldu
geniş bir vakit tam şarj olduğunda ne olacak sizlerle paylaşırım

merak eden varsa 3-4 aydır sorunsuz kullanıyorum akü şarj oldukça 0.3 ah kadar düşüyor şarj tam dolunca 0 a düşüyor
rolentide gündüz şarj akü durumuna göre 27ah ile 0.2 ah arasında değişiyor hiç sıkıntı yok
geceleri rolentide farlar vs açıkken 0.7 ile 2 ah arası aküden destekleniyor yaşam aküleri (20 ah ile şarj olurken) muhtemel rolentide 18 ile 20 ah arası bir üretim oluyor
yaşam aküleri doluyken sıkıntı yok şarj dinamosu tüm sisteme yetiyor
dc dc yada vsr röle kullanan dostlar yaşam aküleri zayıfken rolentide akü doldurmayı pek beklemesinler yada yaşam akülerini izole ederek marş aküsünün dolmasını bekleye bilirler marş aküsündeki bms en azından hangi durumda neler oluyor bana bilgi vermiş oluyor

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,229
Son üye
abdullah.mungan

Yeni konular

Geri