Alternatif akım hakkında soyut mevzular.

Lavezzi

Üye
Katılım
7 Mar 2017
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
31
Elektriği,enerjiyi ve ya gücü trafodan alıyoruz da kablonun içinde neler oluyor ben ona tam hakim olmak istiyorum. Şimdi aklımda bazı sorular var kısaca aktarmaya çalışayım?

1-) 220 v Ac 50 hz de saniyede 50 defa alternans değiştirdiğini biliyoruz, +,-,+ yani elektrik fazdan nötüre nötürden faza akıyor. hepimizin aklına ac üreticiden çıkıp bir ileri bir geri giden elektronlar gelmiştir. yani bunlar tabi mütiş bir hızla gerçekleşiyor ama biz nötüre gidiş yolu diyoruz elektriğin bir ileri bir geri yapması bu mantığa ters değil mi? dönüş yolu saniyede 50 defa değişiyor çünkü.. ek olarak 220 volt 0 değerini görüyor cihazın bir çalışma gerilimi var 0 olunca bu cihaz neden durmuyor?

2-) mesela 100 watt güç çeker diyoruz cihaz için, aydınlatmada ledlerde bunu algılıyorum ledlerin çalışma gerilimi sabit akım geçmesiye bir watt değeri oluşuyor ama mesela çamaşır makinasında bu nasıl oluyor içindeki rezistans, dirençler mi belirliyor . voltaj hep sabit geriye akımı belirleyici direnç değerimiz kalıyor. toplam watt böyle oluşuyor değil mi?

3-) cihazın tam olarak güç çektiği anı ben tam oturtamıyorum kafamda şöyle örnek vereyim, cihazı fişe taktık start dedik 220 volt geçiyor devresinden, sonra içindeki dirence göre bir akım istiyor tam bu anda trafodan bu akım değeri nasıl çıkıyor ? yani ben burda yine saliseler zaman ölçümü olduğu için mi kafam da oturtamıyorum anlamadım. şöyle özetleyeyim ; bu akım değeri tam dirençten geçilen anda belli olmuyor mu trafonun çıkış kablosundan bu değeri nasıl okuyabiliyoruz? yoksa cihaz çalıştırıldığı an tek hat olarak düşünüp devreden cihazdan geçen akım mı dolanıyor mantığını kullanıyoruz.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,481
Kullanıcılar
449,894
Son üye
Mehmet Denizz

Yeni konular

Geri
Üst