Akım Trafosu Arızası

escaran

Üye
Katılım
10 Ocak 2007
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Sizinle geçen hafta işletmemizde meydana gelen arızayı paylaşmak istiyorum. Bana çok ilginç geldi, acaba sizler ne düşüneceksiniz? Generatör çıkışında 6000/5 A lik akım trafosu mevcut, bu akım trafosunun sekonderi gösterge panosundaki ampermetre, MWattmetre,dijital sayaç ve ikinci bir akım trafosunun(5A/1A) primerinden geçiyor. İkinci akım trafosunun sekonderi açık devre yapılırsa ne olur? bizim başımıza geleni daha sonra paylaşacam ama öncelikle sizin fikirleriniz almak istiyorum...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Benım tahmınım, ikinci akım trafosu patlar, birinci akım trafosu sekonderınde zaten yük var. İkincinin prımerı bırıncıın yükü oluyor.
 
Ne ikinci ne de birinci patladı...
 
küçük akım trafolarının sekonderi açılırsa zırıltı yaparlar.ama büyük güçlü olanlar tehlikeli.
 
Sn.escaran,Hepimizin bildiği şey;akım trafolarının sekonderi açık kalır ise patlar.Evet patlar.Ama ne zaman patlar?Hemen patlamaz.Primerden geçen akımın büyüklüğüne ve nüvenin doymasına bağlı olarak 10 dakika da olabilir 10 gün de olabilir.şurası kesin ki mutlaka patlıyor.Akım trafo sekonderi açmamız gerektiğinde risk olduğunu,anında da patlayabileceğini hesaba katmalıyız.
Bir önerim olacak ölçme ayırma klemenslerini hiç olmazsa büyük akımlı tesislerde mutlaka kullanmalıyız.
 
Sn tknsyn; dediğiniz çok doğru bu konuda size katılıyorum ama benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta çok başka. sözü fazla uzatmadan başımıza gelen olayı paylaşayım sizlerle:
Daha önce bahsettiğim gibi 6000/5A akım trafosunun sekonderi 5/1A'lik diğer bir akım trafosuna primer olarak bağlanıyor ve diğer yani 5/1A'lik akım trafosunun sekonderi açık devre ediliyor. Sonuçta ilk akım trafosundan beslenen dijital sayaç yanıyor. Kafamı kurcalayan ilk akım trafosunun sekonderinin diğerinin pirimerinden kısadevre olmasıydı ve bu durumda da ilk akım trafosunun çıkışında gerilimin yükselip arızaya sebep olmaması gerekiyordu. Ama ne yazık ki öyle oldu ve sayacımız yandı:( sayaçta yurtdışından geldiği için oldukça pahalı... Bu durumu teknik olarak izah edebilecek arkadaşlarımızın görüşlerini bekliyorum... Selamlar....
 
kardeş şimdi benim anlamadığım sen bu çıkışını açık biraktiğin akım trafosunu neden bağladın ki? yani büyük akım trafosunun tek çıkışı mı vardı yoksa birden cok mu? Eğer hepsini yani kücük akım trafosu sayaç vs 'i büyük akım trafosunun sekonderine bağladınsa ve kücügün sekonderini açık biraktinsa o zaman gerilim cok yükselip primeri de dağıtır(patlama primer devresini de bozar ) ve bu kopma büyük akım trafosunun çıkışını açık devre haline getirip sayacının uçlarında büyük bir gerilim dolayısıyla sayacının da yanmasına sebep olur.yani kücük dagilir kücük dagilinca büyük de acik devre kalip dağılır.acizane fikrim bu yani senaryo kurdum cünkü ne anlattigin bence cok açık degil.
 
Arkadaşım olayı gayet açık anlattığımı düşünüyorum. Önceki mesajlarımda da yazdığım gibi ilk akım trafosu yani 6000/5 olanın bir tane çıkışı var ve bu çıkış birbirine seri halde gösterge panosundaki ampermetre, MWattmetre,dijital sayaç ve ikinci bir akım trafosunun(5A/1A) primerinden geçiyor, devresini tamamlıyor. Şimdi Soru şuydu:
İkinci yani 5/1 A olan akım trafosunun sekonderi açık devre yapılırsa ne olur?
Olan da şu idi: Küçük akım trafosu hiç bir zarar görmedi ama bizim sayaç yandı, hemde ikinci akım trafosunun primerinden kısa devre olmasına rağmen...
 
Sn.jinxnao 'nun görüşüne katılıyorum.Gayet basit bahsettiğiniz 5/1 akım tr sekonderi açık kaldığından,6000/5 akım trafosunun sekonderinde gerilim yükselip sayacı yakmış.Daha bekleseniz 6000/5 akım trafosunun patladığınıda görürdünüz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst