akım trafosu barada takılıyken uçları boşta bırakılırsa ne olur

Katılım
8 Nis 2009
Mesajlar
141
Puanları
31
Konum
Manavgat
tesisimizde kış döneminde çekilen akım az olduğundan kompanzasyon panosunda 1000/5 akım trafolarını devre dışı bırakıp ana şalter çıkışına 100/5 akım trafosu takıyoruz, yıllar önce tecrübeli bir elektrik mühendisi abimizden akım trafo uçlarının boşta bırakılmaması gerektiğini söylemişti, bende devre dışı bıraktığım trafoların uçlarını kısa devre ederek bara üzerinde bırakıyorum, sizce bu yaptığım işlem doğrumudur.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
lisede hocamızda boşta bırakılmamasını söylerdi hep okuldaki akım trafolarının sekonder ucuna 5 ohm 5 ohm paralel direnç bağlıydı hocamızda eğer boşta bırakacaksanız böyle yapın diyordu kısa devre edilmesininde farkı yoktur bence.. ısınma falan varmı trafoda baktınız veya bakabildinizmi
 
ısınma olmuyor. mühendis abimizin boşta kalırsa patlayacağını söylediğini hatırlıyorum. ama bazı zamanlarda başka yerlerdeki uygulamalarda boşta kalmış trafolara rastlıyorum ama patlama meydana gelmiyor, acaba patlama meydana gelmesi için gerekli şartlar nedir bunu bilmiyorum.
 
evet patlayacağını bende duydum ama bu yapıdaki trafo nasıl patlar bilemiyorum büyük ihtimal boşta kaldığı için nüve üzerindeki manyetik akı çok olacağı için ısı meydana gelecek ve patlayacak diye tahmin ediyorum forumda daha iyi bilen varsa yardım eder inşallah

g0r5g.jpg


kolay gelsin
 
2 nedeni var. Açık kalan uçlar nedeniyle bu uçlarda yüksek tehlikeli gerilim oluşur. Boşta kalan terminallere yaklaştığınızda dokunmasanız bile çarpılırsınız. Diğer neden de akım trafosu patlar.
 
Arkadaşlar akmı trafosunun sekonder uçları boşta kaldığında yanar (Patlama biraz abartı olmuş).
Sebebi ise demir nüvenin doyuma gitmesi sonucu aşrı ısınmasıdır.
Ayrıca boşta kalan uçlarda kV mertebesinde gerilim oluşacağından hayati tehlikede arz ederler.


"""Akım transformatörünün sekonderine bağlanan elemanların iç dirençleri çok küçük
olduğundan, akım transformatörleri kısa devre durumunda çalışır.
Primeri devreye bağlanmış bir akım transformatörünün sekonder uçları, yüksüz veya
açık bırakılacak olursa sekonder sargının primer sargı akısına zıt yönde olan manyetik akısı
ortadan kalkar. Primerden geçen akıma bağlı olarak, transformatörün nüvesindeki manyetik
akı önemli ölçüde artar. Manyetik akımın artması sonucunda transformatör nüvesi,
mıknatıslanma akımına doyar ve sekonder uçlarında birkaç bin voltluk bir gerilim meydana
gelir. Ayrıca manyetik akının yüksek olması nedeniyle nüvedeki demir kayıpları artarak
nüveyi aşırı derecede ısıtır ve transformatör zarar görür. Bu olay yağlı tip akım
transformatörlerinde patlama şeklinde olacağından, kişiler ve diğer teçhizatlar için tehlike
oluşturur. Bu tehlikelerin önlenmesi için akım transformatörünün sekonder ucu,kullanılmasa
bile kısa devre edilir.""" Alıntıdır... MEGEP
 
tecrübelerinizi paylaştığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. fakat acı olan bu tür ince ayrıntıları meslek liselerinde öğretmiyorlar.
 
Arkadaşım akım trafolarının başta bırakılmamasının basit mantığı. Düşürücü tafolarda primer ince kesitli çok sipirli, sekonder kalın kesitli az sipirlidir. Akım trfosunun primeri kalın kesitli az sipirli, sekonderide ince kesitli çok sipirli olduğundan, Yükseltici trafo mantığı ile çalışır. Boşta bırakılan uçta izolasyon seviyesi 2kV kadar olduğundan önce sekonder kablo bağlantı yerlerinde atlama olur. Sonrada akımtrafosunun epoksi izolesine göre, çok kötü bir koku ile kaynamaya başlar veya epoksi çatlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,661
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst