AG Tesislerinde TT ve TN Sistemi

Özel trafolu müşterilerde ( jeneratörlü ise daha iyi ) ,sisteme ait ana panoda TNC,bundan sonraki pa,
nolarda TNS yapmak en uygunudur.Tedaş aboneleri ise,zorunlu olarak TT sistemdir.

Fahri bey,

Diyelim ki bahsettiğiniz gibi ana panoda TN-C ve sonraki panolarda TN-S olarak topraklama sistemini kurduk. Ana panodaki eşpotansiyel baramızda temel topraklaması, tesisteki diğer metal aksam (su tessisatı vb.), tali dağıtım panoları ve adp'den beslenen makinalara ayrı ayrı topraklama iletkenlerimizi çektik. Ancak tesisteki panoların duvara montajını yaparken yada makinaların baca ve benzeri kısımlarını sabitlerken çelik konstrüksiyona (dolayısıyla temel topraklamasına) temas etmiş olacağız.

Böyle bir durumda sistemin TN-S olduğunu söyleyebilmek için çelik konstrüksiyon irtibat noktalarını izole etmemiz gerekir mi?

Yoksa aşağıdaki çizimde görüldüğü gibi dağıtımda (distrubition) ya da tesisatta (installation) PE'ye ilave topraklamaların yapılması herhangi bir problem teşkil etmez mi?

Eğer problem teşkil etmezse; topraklama sistemi TT olan bir tesiste (kendi transformatörü olan);
-transformatör koruma ve işletme topraklamalarını birleştirip,
-tesis ana panosunda nötr ve topraklama baralarını irtibatladığımızda sistemi TN-C-S'ye çevirmiş olur muyuz?



 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…