AG havai hatlarda iletken direge yada toprağa düştüğü zaman sigorta atmaması durum

Nötr toprak arası 30v oluştuğunda abonede faz toprak 200v Faz nötr gerilimi 30 v oluyor bunu AG panodan tespit etme şansımız var mı ?

Var tabii ama sadece arızalı fazı anlarız.

Bir trafoda 1 den fazla kol çıkışı olduğunda, arızalı fazın hangi koldan geldiğini anlayamayız. Diyelim ki arıza R fazından geldi. 4 kolda da R var. Hangi kola gideceğimizi bilecek veri mevcut değil dolayısıyla arızayı bulmak için 4 kolu da dolaşmak zorunda kalırız.

Kayıt edilmiş bir akım bilgisi haricinde arızanın hangi koldan geldiğini anlayamayız gibi geliyor bana.

Şöylede anlarsın ama içinde yine tehlikeyi barındırır. Arıza nedeniyle yapmış olduğunuz sistem enerjiyi kesmiş olsun ve biz enerji kesilmesi nedeniyle o trafoya enerji vermek için gitmiş olalım ve gittiğimizde trafonun faz-toprak arızası nedeniyle açmış olduğunu görelim.

4 Kolunda şalteri açılır ve sırasıyla kapatılır. Kapatma sırasında faz-toprak gerilimi azalması tespiti yapılır ve sistemin açtırması hangi kolda meydana geliyor bakılır. Ancak bu durum ise belki kopmuş olan ve etrafında bir canlı olan tele tekrar enerji vermek anlamına gelir ki bu da pek istenmese gerek.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Tehlike konusunda haklısınız, bizim AOB ekipleri inanın bahsettiğiniz işlemi yapmazlar , ayrıca bir çıkıştan arıza geldi diye diğer çıkışları kesmek bana mantıklı gelmiyor bizim EDAŞ lar hiç uygulamaz.
Arızalı faz AG panoda faz toprak gerilimi düşer mi _? eminmisiniz
 
Arızalı faz AG panoda faz toprak gerilimi düşer mi _? eminmisiniz

Ölçmek elinizde. Ölçüm yapınız. Arıza nedeniyle trafoda nötr-toprak gerilimi 30 V ise;

Arızalı fazın nötr'e göre gelirimi 200 V ve diğer fazların nötr'e göre gerilimleri de 230^dan daha büyük olacaktır.
 
Bahsettiğiniz ölçümleri yaptık arızalı fazında diğer fazlarında nötre göre gerilimi değişmiyor, bizim yapmadığımız fazın toprağa göre gerilimi nasıl değişiyor ...
 
trafonun AG çıkışına toroid röle bağlasak , nötr dönüşüşü trafoya kadar ulaşmayacağından (ara ara nötr topraklandığından) röle tutmayacaktır.

Tespitim dogru değil mi?
 
Evet ölçümleri kendimiz yaptık bir farklılık yok.

Faz-toprak arızası meydana gelmiş bir trafoda, İşletme topraklamasıyla(trafonun yıldız noktası) koruma topraklaması arasında bir gerilim ölçüyoruz. Koruma topraklaması gerilim altında olan bir bölüm olmadığından 0 V potansiyelinde olduğunu biliyoruz.

Bu ölçtüğümüz gerilim 30 V ise bu demek oluyor ki yıldız noktası 30 V değerinde. Yıldız noktası 30 V ise, arızalı fazın yıldız noktasına göre potansiyeli 200 V olması gerekir.

Ben bu şekilde biliyorum. Eğer sizin dediğiniz gibi faz gerilimleri trafo çıkışında değişmiyor ise bu konuda öğrendiğim şey yanlış demektir.
 
bende o şekilde biliyorum yalnız biz ölçümleri pens ampermetre ile yaptık diyorum ki meğer ile ölçüm yapsak sonuç değişir mi bide faz toprak arası ölçüm yapsak hangi değeri görürüz acaba _?
İkinci bir konuda bizim TMŞ lerimiz sadece açtırma bobini var hem açma hem kapama yapan TMŞ ler var mı ?
 
bende o şekilde biliyorum yalnız biz ölçümleri pens ampermetre ile yaptık diyorum ki meğer ile ölçüm yapsak sonuç değişir mi bide faz toprak arası ölçüm yapsak hangi değeri görürüz acaba _?
İkinci bir konuda bizim TMŞ lerimiz sadece açtırma bobini var hem açma hem kapama yapan TMŞ ler var mı ?


Motorlu şalterlerde,açma ( düşük gerilim,isteğe bağlı ! ) / kapama / açtırma bobinler ( standart ) vardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,260
Mesajlar
916,276
Kullanıcılar
450,082
Son üye
feritkvl14

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst