adım gerilimi

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
arkadaşlar yıldırım eğer bir elektrik direğine isabet ederse ve de çevedeki alan toprak ise bir insan için direğe ne kadar mesafede tehlike başlar. en kritik mesafe nedir. eğer direğin çevresi betonla kaplı ise yaya da beton veya asfalt üzerinde ise tehlike oranı değişirmi.bu durumda insanlar adım geriliminden nasıl etkilenirler ???

cevabını bilen arkadaş paylaşırsa sevinirim. internette çok araştırdım ama bu konu hakkında bişi yok
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn.kertenkelebek ,adı üzerinde adım geriliminden bahsediyoruz.Burada direğe olan uzaklığımız değil de ayaklarımız arasındaki mesafe önemlidir.Ya tek ayak üzerinde olmalı yada yürürken adımlarımız uç uca olmalıdır.Bu tip vuku bulan olaylarda genelde inek, eşek gibi hayvanların ayak arası mesafeden dolayı çarpıldıkları görülür.
 
evet burada sn.tknsyn'ye katılıyorum adım gerilimlerinde ayaklara arasındaki mesafe önemlidir ve bundan dolayı adım gerilimi adını alır fakat tahmin edilemedigi için tamamen şansa kalmış bir durumdur.
 
arkadaşlar öğrenmek istediğim tam olarak şudur ; bir yıldırım düştüğünde yarıçapı 750 mt olan alanda etkili olabileceğini biliyorum ancak yüksek gerilim enerji nakil hatlarının bulunduğu direkler için herhangi bir şartname varmıdır yani direk çevresinde şu kadarlık bir alan direğe yıldırım isabet ettiğinde yerdeki canlı için çok tehlikeli olur ...metre kadar direklerin çevresi koruma altına alınmalıdır . şeklinde bir yönetmelik, bir bilgi,araştırma vs varmıdır.

bunu merak ediyorum. adım gerilimini değil. teşekkürler.
 
sn. kertenkelebek bu konuyla ilgili kapsamlı dökümanlarım vardı fakat nereye koydugumu bulamadım,bulur bulmaz paylaşıma sunacagım.
saygılarımla,
 
sayın blacktoot konuya ilginizden dolayı teşekkür ederim. bununla ilgili bilgi bulabilirseniz çok sevinirim.
 
merhaba arkadaşlar.
konu hakkında bende bilgilerimi paylaşmak istiyorum.

bir elektrik direğine yıldırım isabet ederse ve yıldırım da direk üzerinden toprağa akarsa o direk etrafında bir potansiyel konisi (potansiyel çadırı) oluşur. bu çadırın şekli de sizin topraklamanıza bağlıdır. yani demek istediğim siz eğer özel bir topraklama yapmamış iseniz o direğin temeli bir çubuk topraklayıcı olarak görev yapar. bu durumda oluşan potansiyel çadırı hızlı bir azalma gösterir ki bu durumda eğer o bölge içinde iseniz iki adımınız arasındaki gerilim fazla olacağından zarar görürsünüz.
eğer direk için yapılmış özel bir topraklama sistemi varsa bu durumda potansiyel düzenlenmiş olacağından bölge içinde olmanız bir tehlike yaratmaz. yani adım gerilimi düşük olur.
potansiyel çadırının özel topraklama tesisatının olmadığı durumlarda en fazla 20 m mesafeye kadar etki ettiğini biliyorum. eğer özel topraklama yapılmış ise bu mesafe elbette ki potansiyel sürüklemesi nedeniyle artacaktır.
yani kritik mesafe direk için yapılmış topraklama tesisatına göre belirlenir diyebiliriz.
bu arada resim yüklemeyi denedim ama beceremedim. yol gösterebilecek arkadaşlara müteşekkir olurum. biraz acemiyim forum olaylarında bu yüzden kusuruma bakmayın. teşekkürler...
 
cglryzc ' Alıntı:
...bu arada resim yüklemeyi denedim ama beceremedim. yol gösterebilecek arkadaşlara müteşekkir olurum...

Sayfada bulunan dosya ekle butonuna tıklayın.


Sonra (gif, jpg, png uzantılı resimlerden birisi için) Gözat butonuna tıklayın.


Sonra resmi seçip 'a tıklayarak Gönder butonu ile gönderin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,867
Kullanıcılar
449,996
Son üye
Serhan10

Yeni konular

Geri
Üst