AC VE DC AKIM

Katılım
8 Nis 2013
Mesajlar
186
Puanları
1
Arkadaşlar mrb. öncelikle ac ve dc akım nedir?
Bir de araba aküsü bildigim kadarıyla dc akım. Bu akude ters bağlantı yaptıgımızda tesisatlar neden yanıyor ? Eve gelen elektrik 220 v. Bu da bildigim kadarıyla ac akım. Peki yüksek akımda neden ters bağlandıgında tesisat yanmıyo da dc akım da yanıyo?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhaba. DC akım pozitif alternansta sabittir, yön değiştirmez. AC akımın dalga şekli sinuzoidal formda olup Şebeke frekansında (50Hz) 10 ms' de bir yön değiştirir yani + ise -, - ise + olur. AC akımın yönü sürekli değiştiği için ters bağlasınız da yine aynı şey oluyor,alternanslar yer değiştiriyor. DC de + ve - kutuplar önemli, ters bağlarsanız devreler, aküler vs. zarar görür. Şu da ek bilgi olsun; DC çarptı mı fena çarpar, AC de akım 0'dan geçtiği için akımı kesmesi daha kolaydır.
 
Merhaba. DC akım pozitif alternansta sabittir, yön değiştirmez. AC akımın dalga şekli sinuzoidal formda olup şebeke frekansında (50Hz) 10 ms' de bir yön değiştirir yani + ise -, - ise + olur. AC akımın yönü sürekli değiştiği için ters bağlasınız da yine aynı şey oluyor,alternanslar yer değiştiriyor. DC de + ve - kutuplar önemli, ters bağlarsanız devreler, aküler vs. zarar görür. Şu da ek bilgi olsun; DC çarptı mı fena çarpar, AC de akım 0'dan geçtiği için akımı kesmesi daha kolaydır.
BİRAZ DAHA AÇIK ANLATABİLİR MİSİN USTAM...
 
AC akım zaten sürekli yön değiştiriyor, ters bağlasanız bile değişen bir şey olmuyor. DC devrelerde kullanılan malzemelerin + ve - uçları elektronların polarizasyonu yönünden önem kazanıyor, ters gerilim verdiğinizde bu malzemeler ters akıma karşı dayanamıyor.
 
bu arada ac yi dc ye cevirmek için trafo kulanmaz mıyız. mesela tv 220 v verilir ama dc akımla çalışır dogru mu? bunun için trafo kullanılır tv nin içinde...
 
trafo ıle sadece akımı sınırlaya bılırısın yanı 220 24 v 12 vs gibi ac akıma dusursun onun için kopru dıyot ıle akımı dogrultursun kullanılır tv içinde elektronik malzemeler oldugu için ac dc çevirir.ama bazı yerlerde köprü diyot kullana bılırsın
 
ben demek ki hep yanlış bilmişim. Trafolarda akım düşürülürmüş. Ben de zannederdim ki trafo 12 v düşürülerek dc akım elde edilir..Demekki hep yanlış düşünmüşüm. 220v dc ye cevirmek için başka parçalar kullanıyo...
 
ben demek ki hep yanlış bilmişim. Trafolarda akım düşürülürmüş. Ben de zannederdim ki trafo 12 v düşürülerek dc akım elde edilir..Demekki hep yanlış düşünmüşüm. 220v dc ye cevirmek için başka parçalar kullanıyo...

Selamlar..

Trafoda Gerilim Düşürülür... çıkışa köprü diyot kondansatör vs. elemanlar kullanılarak gerilim filtre edilir ve DC olur..

Saygılar...
 
1) Güç çevriminin tanımı ve kullanım alanları:

Günlük hayatta kullanılan cihazların ihtiyaç duydukları gerilimler ve gerilimlerin büyüklükleri değişiklik gösterir. Bu yüzden elimizde bulunan AC veya DC gerilim kaynaklarının ya gerilim değerlerinin büyütülmesi veya gerilimler arası dönüşümler yapılması gerekir. AC’ yi DC’ ye çevirmek için redresörler, DC’ yi AC’ ye çevirmek için osilatörler, AC gerilimin seviyesini değiştirmek için ise trafolar kullanılır.

2) Güç çevriminin nedenleri:

Elektrikli cihazların ihtiyaç duydukları gerilimlerin cinsleri ve büyüklükleri birbirinden farklıdır. Kimi cihazlar AC’ de kimi cihazlar DC’ de çalışır. Bu sebepten dolayı elimizde bulunana kaynaklardan faydalanır, gerilimleri birbirine çeviririz.

3) Güç çevriminin özellikleri :

AC-DC güç çevirimi: AC akımın DC akıma dönüştürülmesini ifade eder. Bu işlemi redresör ( doğrultucu ) dediğimiz devreler sağlar. Redresörlerde kullanılan diyot ya da tristörler vasıtasıyla AC-DC çevirim işlemi sağlanır.
AC-AC güç çevrimi: AC’ den AC’ ye gerilim dönüşümü genellikle transformatörler vasıtasıyla sağlanır.
DC-AC güç çevirimi : DC’den AC’ ye güç çevirimi konvertisör denilen cihazlarla sağlanır. Bu tip güç çevirimi yüksek güçlü oto amplifikatör beslemelerinde ve kesintisiz güç kaynaklarında kullanılır.

4) Güç çevrimi özellikleri arasındaki farklar:

· AC-DC güç çevrimi küçük DC gerilimlerle çalışan cihazların beslenmesinde kullanılır. Mesela bir radyo-kaset çaları çalıştırmak için 220V AC gerilimi 6-12V civarı DC gerilime çeviririz.
· AC-AC güç çevirimi trafolarla yapılır. Yükseltme ya da düşürme amaçlı kullanılabilir.
· DC-AC güç çevirimi daha ziyade AC besleme ihtiyacının gerektiği ancak buna imkan olmayan ve cihazların akülerle çalıştırılma zorunluluğu olan alanlarda kullanılır.

Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,410
Mesajlar
917,397
Kullanıcılar
450,318
Son üye
picador07

Yeni konular

Geri
Üst