AC gerilimi DC ye çevirmek (yardım)

-Acemi-

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
4 Ağu 2007
Mesajlar
3,032
Puanları
720
Arkadaşlar elimde 18 volt 25 watt trafo var bunun çıkışını DC ye çevirmek istiyorum.Hangi diyotları kullanmalıyım?(daha önce 1N4007 kullandım çıkışına regülatör entegresi bağladım akım fazla geldi entegre zarar gördü)Kullanacağım sistemde regülatör entegresi kullanmak istemiyorum.Sadece 4 adet diyot ve kondansatör kullanacağım.Kondansatörün değerinide verirseniz çok sevinirim.Kondansatör değerinin gereğinden büyük olması sorun yaratır mı?Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Sn.alpernbugra
kondansatörlerin seçimi, devrede çekilen akıma göre deşim göstermekle beraber. besleme yapılan cihaza göre tercih edilir. mesela bir fren bobini için takmasanız bile olurken, sensör vs.. gibi sistemleriçin bu trafo çıkışına 2200µF 35v ya da 4700µF 35v uygun olur görüşündeyim (takribi olarak).

Diyot kısmına gelince de piyasada çok rahat ve ucuza bulabileceğiniz (3510) adıyla tabir edilen 35A 1000V metal gövde köprü diyot çok rahat işinizi görecektir.

(kullanım amacına göre kondansatör seçimi değişebilir)

İyi çalışmalar
 
Bahsettiğiniz diyotun fiyatı ne kadar?Elektronikçilerde bulunuyor mu?Ayrıca 35A biraz fazla değil mi?25 wattlık trafo için?
 
Yazımda da belirttiğim gibi kullanım yerine göre değişiklik gösterebilir.

Evet, 35A abartılı şekilde fazla, tabi 25w nominal kullanım için, (tabi kısa devre durumlarını da göz önünde tutmak gerek) fakat piyasada bu değerlere sahip üstelik te (1-2YTL) bu fiyata daha iyi bir köprü diyot ya da 4 adet diyot bulunurmu bimiyorum.

kullanım yeri ve amacına göre seçim yapmanız en iyisi
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim
----------------------------------------------------------
Bir şey daha soracaktım 3510 un bağlantı şeması elinizde var mı?Biraz acemiyimde elektronik konusunda

Arka arkaya mesaj yazmak yasaktır.
Düzenleme:
korkmaz_design
 
Square_Bridge_Rectifier.jpg


basettiğim 3510 bunlar;
Ön kodu üreticiye göre değişebiliyor. bağlantı şekli üzerinde var zaten. (~ uçları trafo sekonderine, zaten diğeride + ve - çıkışlar) uçlar çaptaz şekilde, + ayağın duruşu diğerlerinden farklıdır.
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Ne demek lafı mı olur
 
10-30 vdc ile çalışan npn çatal sensör 10 voltta çalişsa sorun olurmu
 
10-30 volt dediğine göre sorun olmaz. 10 Voltta da olmaz,30 voltta da.
İnsan ister istemez sınıra yaklaştım diye irkiliyor.Ama üreticiler bunu ,o sınır aralığında tam kararlı çalışmazsa yazmıyor zaten.Gerekli toleranslar ı üreticiler bırakıyor.Bir de bizim tolerans bırakmamıza gerek yok bence.
Tabii sorda,10-30 volt dc ile çalışan demişsiniz ama 10 Voltta çalışır mı diye sormuşsunuz.10 Volt DC de çalışır.AC de sorun olur ;)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,963
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Geri
Üst