9 uclu seksoner şalter

aksoylar

Üye
Katılım
19 May 2008
Mesajlar
271
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bildiğimiz inşaat asansörlerinin ileri geri hareket etmesine yön veren 63 A kollu şalterden var elimde daha önce trifaze olarak kullanılmış motorun kw değeri 1,1 kW. Şimdi bunu ben monofeze olarak çalıştırmak istiyorum. Bu motora kaç mf kondansatör takmalıyım? Birde bu şalteri ileri geri çalışacak şekilde nasıl bağlarım? Bu konuda ustalarımdan yardım bekliyorum. Bağlantı konusun da şekil yardımı yaparsanız daha kolay olur benim için teşekkür ederim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
200 mf lık kondansatör yeterlıdır hocam baglantı konusunda bır fıkrım yok
 
teşşekkür ederim fakat bu bağlantıyı yapamazsam monofaze ye çevirmemin de bi anlamı olmayacak... sonuçta sağlı sollu çalışması gerekiyor...mutlaka vardır bi yolu ve ya bi bilen...bakalım ustalarımız neye karar verecek...
 
Sayın aksoylar !
Kullanmak istediğiniz monofaze motorun klemens kutusunda içerden gelen kaç kablo var.
Eğer 3 kablo geliyorsa yön değiştirme işlemi olmaz. 4 kablo çıkıyorsa yön değişimi mümkündür.
Siz öncelikle bu kablo sayısını bir kontrol edin, bağlantı işi kolay.

Birde bu bahsettiğiniz 9 uçlu şalter dediğiniz enversör şalter dediğimiz şaltermi ?
Hani bir tarafta 3 uç, diğer tarafta 3 uç ve ortasında da 3 uç olan şalter değilmi ?
 
Son düzenleme:
evet enversör şalter dediğiniz doğru bana seksoner denmişti...fakat motorumuz tiri faze monofaze değil...motordan çıkan kablo sayısı (6), üç ucu kısadevreli yıldız bağlı, şimdi ben bunu üçgen bağlayıp tek yönde çalıştırabilirim fakat çift yönde tıkandım kaldım...verceğiniz bilgi için şimdiden minnettarım...
 
Kusura bakma üstat, ben yanlış anlamışım. Önce trifaze motor vardı da şimdi o motoru değiştirip monofaze motor takacağım diye anladım.
Yani doğrusu şöyle ;
Mevcut olan trifaze motoru bağlantılarını değiştirip monofaze olarak kullanmak istiyorsunuz.

Evet bu şekilde yön değiştirmek mümkün, yalnız motordan yeterli gücü alacağınızı pek sanmıyorum. Güçte bayağı bir düşüm olacaktır. İnşaata malzeme çekmeye yeterli olurmu bilmiyorum.

Birkaç dakika beklerseniz çizip gönderebilirim.
 
Sayın aksoylar !
Öncelikle motor bağlantısını üçgen yapmalısınız ve kondansatörleri en sağ ve en soldaki klemenslere bağlıyoruz.
9 uçlu şalterin sadece 2 faza ait 6 ucunu kullanıyoruz. Bir sırayı kullanmıyoruz.
Motor klemensinin orta klemensine nötrü direk bağlıyoruz.
Şalterin dıştaki ayaklarını çapraz olarak bir kablo ile köprü yapıyoruz. Köprü yaptığımız ayağın birine faz giriyoruz. Ortada bulunan iki ayaktan birer kablo çıkıyoruz ve klemenslerin en sağ ve en soldakine bağlıyoruz.

Şalteri yukarı aldığımızda faz sol klemense giriyor, şalteri aşağı aldığımızda faz sağ klemense giriyor ve yön değişimi oluyor. Nötr yerinde sabit duruyor.

Buradaki amaç fazı bir sağdan, bir soldan vermek. Ama siz emin olmak için şalter çıkışını motora bağlamadan önce bir kontrol edin. Şalteri konum değiştirdikçe faz çıkışı da bir sağdan çıkacak, bir soldan çıkacak. Şema aşağıda.
Sonucu burada bildirirsen memnun oluruz. Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • YÖN DEĞİŞİMİ.jpg
    YÖN DEĞİŞİMİ.jpg
    56.1 KB · Görüntüleme: 72
Evet ŞEF ustamın dediğini aynen uyguladım ve de gayet güzel çalıştı...Fakat bi noktada hata ile karşılaştım 150 mf kullandım boşta çalışırken bile 6.3 Amper çekiyor du, ki bu motor 1.1 KW... 220 volt'ta max 5 amper çekmesi gerekiyor bende 130 mf ile 4.1 ampere ayarladım...bana verilen cevapta ise 200 mf gibi bir değerden söz ediliyor...acaba neden öğrenmeyi çok isterim...ŞEF ustam acaba rica etsem normal monofaze motorlar bu şalterde yine ileri geri çalışacak şekilde nasıl bağlanır bunun da bilgisini verirsen çok minnettar kalıcam...çıkışı 4 kablolu 2 ana sargı 2 de yardımcı sargılı motorlar için diyorum...şimdiden teşekkür ederim çok çok saolun...
 
Son düzenleme:
Sayın aksoylar arkadaşım !
İstediğiniz, monofaze motoru 9 kontaklı şalterle yön değişim şeması aşağıdadır.
Belkide bu şalterle şimdiye kadar monofaze motor yönü değiştiren ilk sen olacaksın. Biraz uğraştırdı ama sonunda çizdim.
Kırmızı renkli olan şalterin kontakları.
Ayrıca şalterin kendi içinde 4 kontak köprü yapılıyor.

Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • Yön değişimi.jpg
    Yön değişimi.jpg
    86.7 KB · Görüntüleme: 84
Son düzenleme:
Syn Aksoylar imkanınız varsa sürücü kullanabilirsiniz.Sürücü sayesinde devir yönü ve hızını ayarlayabilirsiniz.Sürücüye monofaze bağlar ve trifaze motorunuzu çalıştırırsınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,272
Mesajlar
916,368
Kullanıcılar
450,098
Son üye
akaremir31

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst