5x7 nokta matris

_MeRKeZ_

Üye
Katılım
30 May 2011
Mesajlar
44
Puanları
1
Yaş
31
Merhaba arkadaşlar,


5x7'lik nokta matris devresi kurmak istedim. Kodlarını yazdım benzetimde (simülasyon) denedim doğru bir şekilde çalıştı lâkin devre üzerinde yapmaya çalıştığımda sonuca ulaşamadım. Nokta matrise ait bacak bağlantıları üzerine araştırma yaptım 14 bacaklı matrise ait bir bağlantı şekli buldum. Devreyi de bu şekilde kurmaya çalıştım. Aşağıda devrenin resmi ve matrise ait bilgi sayfası bulunuyor

Not:
Pdf dosyasında çok net okunmuyor o yüzden bağlantıları buraya yazayım.


1 nolu bacak > 5.satır
2 nolu bacak > 7.satır
3 nolu bacak > 2.sütun
4 nolu bacak > 3.sütun
5 nolu bacak > 4.satır
6 nolu bacak > 5.sütun
7 nolu bacak > 6.satır
8 nolu bacak > 3.satır
9 nolu bacak > 1.satır
10 nolu bacak > 4.sütun
11 nolu bacak > 3.sütun
12 nolu bacak > 4.satır
13 nolu bacak > 1.sütun
14 nolu bacak > 2.satır
 
Elinizdeki dot matris ledi ölçü aleti veya güç kaynağı ile deneyip bacak bağlantılarının pdf deki gibi olduğundan emin olun. Yazdığınız programı ve çizimi gönderin bakalım, ayrıca board vs. ne üzerinde deniyorsanız onuda foto olarak eklerseniz hata varmı bakarım, osilatör mclr vs. birçok şeyden hata olabilir. Sürekli aynı şeyleri yazmaktan sıkıldım, bu temel bağlantıların doğru olduğu kontrol edilmeli, örnek devre ve basit bir programı forumda paylaşmıştım bu noktalarda sıkıntı yaşayan arkadaşların bulup incelemesi faydalı olur.
 
Hocam, satırlara dirençle birlikte gerilim vererek sütunları da toprağa bağlayarak deneme yaptım ve yukarıda yazdığım bağlantılar doğru çıktı. Daha önceden başka bir devre kurmuştum pic'in genel bağlantısını (osilatör, vdd,vss bağlantılarını vs) aynı şekilde kurdum birkaç kez kontrol ettim onlarda bir sorun yok, kodları da benzetimde (simülasyon) denedim istediğim şekilde çalıştı ancak devreyi çalıştırdığımda çıkmasını istediğim harfler oluşmuyor. Devrenin resmini de yollarım ancak kablolar biraz sık, resimde çok net çıkacağını düşünmüyorum.
 
Bağlantılarda her zaman hata olur, ben daha dün yine aynı hatamı tekrarladım, breedboarda devreyi kurmuştum, uğraştığım birkaç devre var, yeni kurduğum devreyi kurarken kristal takmayı unutmuşum 5-10 denemeden sonra farkettim ki kristal yok, farkedene kadar picmi yandı, portumu yaktım diye bütün portları tek tek kontrol ettim baktım hiçbiri çalışmıyor dedim pic yandı sonra elimdeki diğer picleri denedim baktım onlarda çalışmıyor, tam dedim bütün picleri yaktım herhalde o sırada farkettimki devrede kristal yok, neyse devreyi biraz düzenledim sonra birönceki devreye geçtim bu seferde o çalışmıyor ama bu sefer jeton çabuk düştü kristali bu devreden çıkarmıştım :) her zaman bağlantı hatası olur, ben tüm devrelere deneme yaparken bir bacaktan led bağlayıp yakıyorum o çalışıyorsa temel bağlantılarda sorun yok demektir sonra diğer kontrollere geçiyorum, neyse siz asmde yazdıysanız programı gönderin bakıp ona göre birşeyler söylerim programsız birşey söylemek müneccimlik olur, isiste çalışan her devre gerçekte çalışacak diye birşey yok belki simülasyonda frekansı 100 kHz ye ayarlamışsınızdır gerçekte 4 MHz dir nerden bileceğiz herşeyden hata çıkar, görmeden birşey demek yanlış olur, bende burada bütün hata olasılıklarını yazamam.
 
Sorun anot-katot bağlantısındaymış hocam, teşekkürler yardımın için
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,670
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst