4 eksen cnc router fiyatlandırması

CNC Routerda neden alt desteksiz mil kullanmamalıyızın yanıtı için aşağıdaki videyoyu seyretmekte fayda var. 20 mm kalınlığında krom kaplı çelik millerin 81 cm açıklıkta nasıl esnediğini (45. sn) görebiliriz. Butçemiz elveriyorsa araba-kızak elvermiyorsa hiç değilse alt destekli mil kullanmakta fayda var.



Kısıtlı bütçe ile yapılacak CNC router için örnek olabileceğini düşünüyorum. Köprüyü X ve Y eksenlerindeki esneme nedeni ile tamamen yenilemiş. Y ekseninde alt desteksiz millere ilave olarak, lineer rulmanların birbirine yakın olması da momentlerin karşılanamamasını ve esnemeyi doğurmuş. Yeni köprüde Y lineer rulmanların bağlandığı kutu alü profilin boyu 33 cm. Bu kadar uzun olması Y işleme mesafesini daraltmış. Bu daralma kısmen Y millerinin dışa taşırılması ile (alt destek de beraber uzatılsa daha rijit olabilirdi) azaltılmış. Millerin çıkıntılı yapısı kullanışsız olsa da ekonomik bir çözüm (gövdeyi fazla büyütmeden). Köprü yan plakaları, kullanılan kutu profile dıştan bağlandığı için de X yönünde işleme mesafesini biraz rahatlatmış.

Köprünün alt bağlantısında levha yerine kullanılan kutu profil de rijitliği artırıyor. Köprüde, X yönünde kullanılan vidalı millerin bağlandığı L profillerin arasına kutu profil ekleyerek rijitliği artırmak istiyor. Somunlar delrin.

T kanallı tabla parçalardan oluşturulmuş.
 
Son düzenleme:
Yusuf kardeşim...çok güzel anlatılmış...
Bu yazdıklarımı sakın kimseyi fırçalıyormuşum gibi algılanmasın.haddime de değil nede böyle biriyim .bu ortamda yazılan seyler yanlış anlaşılabildiği için yazdım..
Liner hareketi iletmek rijit kararlı yapmak gerçekten başlı başına bir iş. Cnc de her konu bir iş.. Statik ve kinematik tarafında hesap kitap insanları inanın elektronik tarafının kat ve katı bilgi gerektirmekte.. bu tip Hoby gibi başlayıp ya bundan parada kazanılama dönön işler tutarlı olmuyor az prof olsun denilen sey aslında olması gereken, belkide..
Geçen okuduğum bir sey iletim..
Suan bizim 50 usd aldığımız motor veya sürücü için..geçmiş 70 80 li yıllarda usa uzay programı pozisyon hassasiyetli driver ve motor için 5 ila 6 milyon usd harcamışlar..bu ilk araştırma rakamlarıymış ilk motor sürücüyü yapmaları 7 yıl almış... Heyttt be. bunuda ilk apollo serinde kullanmışlar. servolarında zamanla gelişmesi bu süreçle olmuş.. Hali ile bu teknolojinin bize kadar gelmesi 70 sene 80 sene almış durumda.. Bu süreç de olmayan bir sey yapılırken..suan konsürükyon için. Okadar nitelik akademik yazı ve yapışmış örnek varken..sunu yapsak olurmu bunu yapsak olurmuyla cok vakit kaybeliyor.. Bir çok sey tecrübe gerektiren ve bu seyler kitapda yazmayan ama olması gereken seylerken forum ve forumdaşlar önemli ve ciddi seyleri kacıyoruz..
Sakın para demeyin mesele para değil..[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Xlman kardeş...
o fiyatlara istediğiniz cnc gerçekten zor..

bir anadolu deyişi ile 5 kuruş olacak oturarak gideceksin söför mahalli olacak bir de hatice halanın kapısında birakıcak...
ama nitelikli işler için bütçenin bence artması gerekli..yada istediğiniz seyleri azaltın...
 
forumda genelde herkes kendi cnc'sini yapmak, en kaliteli en rijit en hassas makinayı üretmek istiyor.. ama maliyet işin içine girince, önce hassasiyetten, sonra rijitlikten, sonra parallelikten vs derken, ortaya herzamanki gibi ortakarar bir cnc çıkıyor. Kamil Koçlu diye bir abimiz vardı. şuan kendisinden haber alamasakta, kendisi tek eksende 4 ray kullanarak bir tasarım yapmıştı.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/1000x800-yüksek-hızlı-cnc-router-tasarımı.105374/

burdan görebiliriz. nekadarla bu işi ortaya çıkardı bilmiyorum ama, bütün hassasiyetini kullanarak çok güzel bir makina çıkardığını söyleyebilirim.. bu sadece bir örnek. daha nicesi var. asenyurt, suat, gpeker, togitogi, yani şuan daha nicesi... bütün güzel tecrübelerini bizlerle paylaştılar ki, yeni yapacak arkadaşlar birşeylerler kapabildiyse ne ala..

alt destekli mil konusunda birkaç şey söylemek istiyorum. 2. cnc'im. ilki nrmal milliydi, şimdikide altdestekli milli..

ilkinde yusuf'unda dediği gibi esneme oluyordu, sıkıntı yaratıyordu. sonra esneme olmasın diye alt destekli mil kullandım. bu seferde, ters kuvvetlere karşı mukavemetsiz oldu. yani. sözüm ona, ne olursa olsun, 4 taraftan destekli ray-araba + yanal kuvvetleri karşılayacak sonlandırma rulmanları, bunlara kesinlikle ihtiyacınız olacak. internetteki bütün cncler, hem alt destekli mil kullanıyor, hemde BK-BF sonlandırma rulmanı kullanmıyorlar. hepsi maliyet açısından, yapılan bir ticaret mevzusu.

kendiniz yapacaksanız, alt destek üst destek mil bilmemne bunlardan tamamen vazgeçin. kesinlikle ya araba-ray, yada kırlangıç geçme kızak kullanınız. kesinlikle ballscrew kullanınız, vidalı mil sonlandırma rulmanı olanlardan kullanınız. bir ekseni bile esnese, o makina sizin çok canınızı sıkacaktır. o yüzden bütün eksenler tabiri caizse, taş gibi olmalı ki, iş yaparken makinanın aksesuarları umrunuzda olmasın... umarım güzel birşeyler ortaya çıkarabilirsiniz, yada sahip olabilirsiniz.

Kolay gelsin :)
 
Hani diyolar ya hak yok islam aynen hak yol ball screw liner kızak ağırlık yapılacak işe uygun ekipman ve donanım...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,726
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst