380 Voltta 1 faz gittiğinde NÖTRden NEDEN FAZ GELİR?

kont17

Üye
Katılım
1 Mar 2008
Mesajlar
170
Puanları
1
Yaş
39
Konum
Kayseri
Arkadaşlar benim sorum tam olarak şöyle 380 volt gerilim bulunan devrelerde 1 faz kesildiğinde NEDEn NÖTÜRde faz gösterir. Çalıştığım yerde genelde 380 kullanılıyor. 3 fazdan 1 tanesi gittimi kontrol kalemini nötüre tutunca yanıyor acaba NEDEN bu konıda bilgisi olan varsa sevinirim.(Sistem giden fazı nötür olarak mı görür?):)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Galiba Nötr kopuk veya ark yapmış....

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Yok kablolarda herhangi bir kpma yok mesela bu benim başıma bir jeneratörde geldi. Bu sorunun cevabı tam olarak bu değil. Jeneratörün çıkış kablolarında da bu oluyor. Jeneratör bir fazı üretmediği zaman da nötür kablosunda faz görünüyor.
 
380v da nötr r,s,t nin birleşimidir. bu nedenle s ve t den gelmeyince nötrde de voltaj olucaktır diye düşünüyorum. yanlışım varsa düzeltin.
 
Normalde ac gerilimde nötr diye birşey yoktur.220 bir jenaratör için her iki uç canlıdır.380 v ta da yıldız noktası denilen yer nötr dür.
Nötr oluşturmak için trafo çıkışında ve direklerde topraklama yapılır.Onun için jenaratör çıkışı devamlı faz gösterir.(aslında 50 sefer yanar söner):D
 
Konuyla ilgili benzer açıklama Forumda daha önceden de gündeme gelmiş, tartışılmıştı. Aşağıdaki şema az çok bilgi verir sanırım. (benzer konu ve açıklama için tıklayınız.. #39)
Özetle, 3 fazlı bir sitemde her bir fazdan farklı akım çekiliyorsa (dengesiz yükleme) Nötrde bir akım oluşur, sistem 2 faza kalınca da aynı olay olur. 2 fazın her birinden farklı akım çekiliyordur.
kopuk2.jpg

İlk şemada 3 fazla beslenen bir dairede fazın birinin kesilmesi durumunda diğer fazlardan beslenen alıcıların üzerinde düşen gerilim ve çektikleri akım görülüyor.

3faz.jpg

İkinci şemada ise dengesiz yüklemenin nötüre etkisi (fikir vermek açısından) geometrik olarak görülüyor.
 
Eğer enerji jeneratörden geliyor ise; Fazlardan bir tanesi eksik olduğunda yıldız noktası diye birşey kalmadığı için nötr kablosunda faz görmen normaldir.
Yok eğer enerji trafodan geliyor ise; trafo çıkışı sağlam olupta faz kablolarının biri kopuk olursa nötr kablosunda faz görülmez.
 
Fazın biri gelmediğinde ve yükde dengesiz karakteristikteyse kirschoff yasasına göre r, s, akımlarının vektörel toplamı nötr üzerinden trafonun nötr noktasına akacaktır. Trafonun nötr noktasıyla yük arasında eğer gevşeklik varsa bu akan akım yükün nötründe toprağa göre azda olsa bir gerilim bazen endükleyebilir. Kontrol kalemide böylece yanabilir.
 
Arkadaşlar teşekkürler gayet açıklayıcı kafamda soru işareti kalmadı. İlgilenen herkese teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,290
Mesajlar
916,472
Kullanıcılar
450,118
Son üye
TheTwize

Yeni konular

Geri
Üst