Tavan elektriğinden sürekli 1000 watt çekme

sadecesade

Üye
Katılım
22 Şub 2021
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
36
merhaba, tekrar sormayayım diye çok araştırdım ama benim kabloların kalitesinden emin olamadığım için sormak ve fikir almak istedim.

küçük kızım olduğu için evi sıcak tutmak durumundayız. bilgisayarla çalıştığım için sürekli sesinden ve ısısından bıktığım için bilgisayarlarımı kapalı balkonumuza koymaya karar verdim. hem de oda gibi kullanacağım. kırıp dökmeden delmeden elektrik çekebileceğim tek yer tavan. bu işi de emniyetli şekilde yapmak istiyorum. bu yüzden yapmayı düşündüğüm sistemle ilgili tehlikeli durum varsa veya mantıksızlık varsa değerli bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

bilgisayar ve diğer şeyler toplamda max 800 watt çekecek ve 24 saat sürekli çalışacağını varsayalım.

tavandan lambadan aldığım elektrik için yaklaşık max 7 metre kadar kablo çekeceğim ucuna priz takacağım ve priz yerden en az 1 metre yukarıda olacak.

balkon tavan lambasına ihtiyaç olmadığından düğmedeki fazları söküp birleştirerek akımı sürekli hale getirmeyi planlıyorum. anahtarı da kablo takmadan boş olarak görüntü kirliliği olmaması için yerine takacağım.

1- kabloları bu şekilde birleştirmemde bir sıkıntı olmaz diye tahmin ediyorum? teyit etmek istedim. sonuçta sadece anahtarı kesiyor. bu birleştirmeyi basit klemensle yapsam yeterli olur mu?

11.jpg



12.jpg

2- anahtarın üzerindeki buattaki durum ise aşağıdaki gibi . eksi hat için kablo plastiksiz düz tele dönmüş. balkona da böyle gidiyor anlaşılan. bu kablo hattından 800 wat / 1000 watt gibi sürekli yük çekebilir miyim? bir de bilgisayara topraksız bağlasam sorun olur mu? mevcut durumda da malesef müteahhit şerefsizinin yüzünden topraksız prizde kullanıyorum. topraksız prizlerde de benzer şekilde nötr hattı sadece düz tel şeklinde.

bya.jpg


13.jpg


3- tavana gide bu kablo nya dediğiniz kablo sanırım ama kaçlık tam anlamadım. belirli sıcaklıklarda akım çekme işi kablo kesitine göre değiştiğini öğrendim ama benim artı kablo ince gibi ve eksi kablo da plastiksiz. ben en kötü 2000 watt çekebilir gibi hesapladım ama siz ustalardan teyit etmek istedim. ( 0.75 kalınlıklı nya için 9 amper denmiş sanırım.220 volt x 9 amper yaklaşık 2000 watt gibi)


4- tamam diyorsanız üstteki sorularım için, tavandan hat çekmek için kablo türü ve kesiti ne olmalı? toprak olmadığından sıfırlama köprüleme vb denilen şeyden yapmalı mıyım?

5- tavandan çıkan elektrikle kablo çektiğim yer arasına güvenlik kaç amperlik bir sigorta takmamı önerirsiniz? 6 amper takarsam 1300wata kadar sorun yaşamam değil mi? bir de tipi B tipi mi yoksa C tipi mi olsun? sıfırlama ve köprüleme için de ilave sigortanın faydası olur mu?

6- yada sigorta yerine sistemi korumak için 650VA'lık 200-250 liralık UPS bağlasam olur mu? elektrik gittiğinde çalışsın diye değil de sistemi korusun diye.

evin sigortaları da bu şekilde;

55.jpg



Bu kadar şeyi okuyandan da, cevap yazandan da şimdiden Allah razı olsun, işi gücü rastgitsin inşallah.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ustam yanlış anlamada bu kadar yazıyı okumak içimden gelmedi açık konuşmak gerekirse..en başta anahtardan faz nötr alacağım vs diye birşeyler okudum devamını da okumadım zaten o yazıyı görünce.siz en iyisi bir elektrikçi çağırın hiç bulaşmayın derim.iyi gunler
 
estağfirullah usta, ben yanlış bir ifade kullanmışım orada düzelttim teşekkür ederim. basit yazıp bitireyim diye başladım. sonra dedim zamanı olan biri varsa yardım eder belki.

pandemi sebebiyle pek kimseyi sokmak istemiyorum eve. kendim halletcem inşallah. en azından benim tavan kabloları sürekli olarak ne kadar yük çeker sorunsuz olarak, onu anlasam girişecem.
 
estağfirullah usta, ben yanlış bir ifade kullanmışım orada düzelttim teşekkür ederim. basit yazıp bitireyim diye başladım. sonra dedim zamanı olan biri varsa yardım eder belki.

pandemi sebebiyle pek kimseyi sokmak istemiyorum eve. kendim halletcem inşallah. en azından benim tavan kabloları sürekli olarak ne kadar yük çeker sorunsuz olarak, onu anlasam girişecem.
arkadaş ben ac den hiç anlamam ama toprak hatsız bilgisayar kullanma, hem makineye hemde verilerine yazık olur, bilen bir arkadaştan da yardım al.
 
Anahtarı kısa devre yapıp tavandaki lambaya giden hatta kablo ekleyip priz olarak kullanmanızda sakınca yok.
1000 watt civarı akımlarda 1.5 mm kablo sıkıntı yratmaz.
Ama asıl mesele topraklama hattı olmadan o prize güvenle bilgisayar vs takmak ne derece doğru.
 
Son düzenleme:
evinizin çok yeni olduğunu düşünmüyorum çünkü yeni yönetmeliğe uygun olarak konması gereken kaçak akım rölesi dahi yok panonuzda topraklama olmadan herhangi birşey yaptığınız takdirde çarpılma durumunda önleyecek bir gereç de yok ölümünüz içten bile değil topraklamasız herhangi bir hat çekmeniz uygun düşmez kaş yapayım derken göz çıkartırsınız .
 
Tavandan elektriği al, prizde nötr ile toprağı bağla kullan. Dert yapacak bir durum yok. Ben bu şekilde yıllarca PC kullandım. Eldeki imkan buysa yapacak birşey yok, yaparsan olur yani.

Olmayacak olsa tüm binalarda toprak hattı olurdu. Türkiye'de evlerin %70 inden toprak hatti yok.
 
Tavan ile hiç uğraşma derim.
Buhat, anahtara yakındır.
* Buhattaki notr uçtan, anahtarın kasasına 1,5 ~ 2,5mm kablo çek. (Resimde siyah kablo düğümünden)
* Anahtardaki lamba ucunu körelt.
(Gerekirse, daha sonra eski haline çevirebilmek için)
* Anahtardaki faz ucuyla, ilave çektiğin notr ucuna yeni bir priz tak kullan
(Toprak hattı yaygın değil iken, sıfırlama yapılıyordu... tavsiye etmiyorum. Yıkmadan delmeden böyle kullanabilirsin.
Yakınımda olsanız, bir önceki buhattan toprakda çekerdim...)
 
Valla ben olsam kablo vs çekmeklede hiç ugraşmazdım,tavandaki lamba uçlarını kısa devre eder anahtarın oldugu yerede bir tane priz takar kullanırdım.Tabi bu söyledigim ne kadar yönetmeliklere uygun onu bilmem,sorumluluk size ait.
 
Yanılmıyorsam arkadaş yakında buat yok demişti.
Tavandaki kabloları birbirine bağlarsa kısa devre olacak zaten tavanda faz ve nötr var olmaz.
Her şekilde buata müdahale etmek gerekir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst