3~ ve 1~ Aydınlatma

Katılım
10 May 2008
Mesajlar
84
Puanları
1
Yaş
37
Elimde bazı aydınlatma projeleri var, bunları incelerken gözümü takılan bir konu vardı. Projelerin çoğunda 10A tek fazlı sigorta kullanılmış, linye başına ortalama 7 armatür bağlanmış. Bir projede 16A üç fazlı sigorta kullanılmış ve linye başına 22 civarı ortalama armatür bağlanmış. Ben maksimum 9 adet armatürün bir linyeden beslenebileceğini biliyordum. Bu konuda bir bilgisi olan var mı?

Bildiğim tek fazlı devrelerde en fazlı 9 adet olduğu, bu üç fazlı olduğu için en fazla 27 adet yerleşim yapmamız mümkün mü?

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
merhabalar,

iç tesisat yönetmeliği uyarınca her bir linyeye en fazla 9 lamba bağlanabilir. fakat uygulamalarda bu sayı değişebilir. (+ - tolerans 3) bu monofaz veya trifaze de değişiklik göstermez.
 
merhabalar,

iç tesisat yönetmeliği uyarınca her bir linyeye en fazla 9 lamba bağlanabilir. fakat uygulamalarda bu sayı değişebilir. (+ - tolerans 3) bu monofaz veya trifaze de değişiklik göstermez.

Şimdi elimde birden fazla ve değişik firmaların yaptığı projeler var. 3~ linyenin her fazına ortalama 5-6-7 adet armatür bağlanmış. Konuyla ilgili elektrik iç tesisat yönetmeliğine baktım, şöyle yazıyor:

"Aydınlatma ve priz devrelerine bağlanacak sorti sayısı bir fazlı devrelerde aydınlatma için 9, priz için 7'den fazla olmayacaktır."

Bu her faz başına mı en fazla 9 adet sorti yapılabilir demek?
 
. Bildiğim tek fazlı devrelerde en fazlı 9 adet olduğu, bu üç fazlı olduğu için en fazla 27 adet yerleşim yapmamız mümkün mü?


Bahsettiğiniz 3 fazlı hatta, her bir faza 9 adet armatür bağlar iseniz yapacağınız işlem yine ''1 linyeye maksimum 9 lamba bağlanabilir'' mevzusuna uygundur.Sorun o triafaze beslemeyi aşağıda anlattığım şekilde izah ederek aslında 3 linyeden oluştuğunu izah edebilmektir.

. Bir projede 16A üç fazlı sigorta kullanılmış ve linye başına 22 civarı ortalama armatür bağlanmış. Ben maksimum 9 adet armatürün bir linyeden beslenebileceğini biliyordum. Bu konuda bir bilgisi olan var mı?

3 fazlı beslenen hatta toplamda 22 armatür var demişsiniz.Ve eğer faz dağılımı yapılarak örneğin;
7(r)-7(s)-8(t)=22gibi dağılım yapılmış ve ''1 linyeye maksimum 9 lamba bağlanabilir'' kuralı ihlal edilmemiş.
Sorun şu; mesela bir fabrika projesi ve enlemi boyunda bir sırada toplamda 22 armatürümüz olsun.
Bu sıradaki lambalarıda trifaze besliyor olalım ve kablomuz 4x2,5 olsun.

13560.jpg


Bu aslında iç tesisat yönetmeliğinde belirtildiği gibi her linyeye maks. 9 armatürü aşmamaktadır.Ama edaş'taki kontrol eden elemanların şahsi görüşlerine göre kimi zaman bu 4x2,5 beslemeyi 1 linye görebiliyorlar.
Aslına bakarsak bu lamba dönüşü olan kablonun ortak kullanılmasıyla israftan kaçınmak ve en az masrafla en uygun tesisat yapma yöntemidir.
Aşağıdaki resimde belirtilen hatla yukarıdakir esimdeki arasında hattın arasında bir fark yoktur.İkiside 3 ayrı linyedir aslında.

13749.jpg

Yoksa o hat boyunca 2x2,5 kablo çekmek hem fuzili masraf olmaktadır.Hem de gereksizdir.
Gel ki bunu EDAŞ proje ofisindeki bazı insanlara anlat.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,360
Mesajlar
917,015
Kullanıcılar
450,226
Son üye
wanderfull

Yeni konular

Geri
Üst