3 fazlı trafo testi

m-usta-fa

Usta Üye
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
1,987
Puanları
156
iyi çalışmalar arkadaşlar.
benden 200 va civarı 3*220/3*2,5 volt bir trafoyu test etmem isteniyor.Bir arkadaşımız trafo testi hakkında bir site adresi vermiş sağolsun.Mükemmel bilgiler var.Ama benim yapacağım test biraz daha basit bir şey olmalı.
öncelikle trafonun 3 tane 220 volt faz-nötr girişi var.3tane de 2,5 volt faz-nötr çıkışı var.
bu trafoyu denerken önce birinci sargıya sonra diğerleribne 220 volt vererek ilgili çıkışı okursam sorun olur mu?Yani 3 faz aynı anda verilerek test etmek ile fazları tek tek denemek arasında performans farkı olur mu?sargılar birbirlerini etkiler mi?

ikinci olarak bu trafoyu 380 volt ile test etmek istediğimde sanırım nötrleri birleştirip fazlara 3 faz vermem gerekiyor.Bunun girişini üçgen vermem mümkün değil,çünkü sargılar 220 voltluk,bu bilgi doğru mudur.

üçüncüsü çıkışları test ederken test edeceğim yükü de mi yıldız bağlayacağım.daha doğrusu çıkışta nötrleri birleştirip fazları üçgen ya da yıldız bir yüke mi bağlayacağım yoksa çıkışları tek tek faz nötr şeklinde bir yüke mi bağlasam daha uygundur.

dördüncü olarak 225 va bir trafo bu.sanırım çıkışı 2,5 volt olunca 90 amper akım akacaktır.Bunun için 0,03 ohm ve 250 wattlık bir direnç bağlamam lazım sanıyorum.Böyle bir yük ile uğraşmak yerine;girişe bir varyak koyup düşük bir gerilim vererek ve trafo çıkışını kısadevre ederek deneme yapsam nasıl olur.Bunu başka uygulamalarda kullanmıştım.kısa devre etsek te bağlantı yerleri ve kablonun direncinden dolayı bir direnç olacaktır.Ve ben girişten gerilimi yavaş yavaş artırarak çıkıştan 90 amper akınca bıraksam,çıkıştan 90 amper çektiğim için gerekli testi yapmış olur muyum yoksa illa ki 2,5 volt ve 90 amper mi gerekir.Aynı zamanda da girişin 220 volt mu olması gerekir?

bir de bu alet ne kadar ısınırsa normal,ne kadar ısınırsa anormaldir.Bunu nasıl anlayacağım.

son olarak ta numune trafoların saclarının kalitesini nasıl anlarım.Bildiğim bir normal yerli silisli sac var ve bir de ithal sac var.M5 gibi bir şey kaldı aklımda ismi her neyse işte hangisi olduğunu nasıl anlarım.

Cevaplarınızı heyecanla bekliyorum.
şimdiden teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn.m-usta-fa

1. soru sargılar birbirini etkilermi
kısmen evet R primere verilen gerilim diğer sargılarda (R sekonder dışında) belirli miktarlarda gerilim indükleyebilir. S ve T fazına ayit primer sargılarda tehlikeli (220v) gerilimler oluşur. genede sağlıklı bir test ve ölçüm için 3~ tercih edilmelidir.

2. soru
evet doğrudur. ama sekonderi istediğiniz gibi bağlayabilirsiniz.

3.soru
bu testi 1~ ile yapacaksanız yıldız bağlamanız uygundur. Fakat 3~ testinde fark etmez genede ölçüm kolaylığı ve gözlem açısından yıldız bağlamanız sanırım daha iyi gözlem yapmanızı sağlar (Gerilim ve akımları ölçmek için en azından 1 avometre yeterli gelebilir)

4.soru
bu durumda trafonun kısa devre gerilimini bulmuş olursunuz. buda bir testtir fakat uyguladığınız gerilimin 220v tan düşük olması gerekir. Varyak (oto trafo ya da uygun invertörde olabilir) bağlayarak (sekonderin 90a e ulaştığı andaki primer gerilimi size trafonun kısadevre gerilimini verecektir.)
aslında burada akım olarak primerin anma akımı baz alınır. (Kayıplardan dolayı,..vs) (sizin hesablarınızı baz alarak söylüyorum, hesablamadım 90a kesinmi)

5.soru
eğer bu trafo kullanım amacı dışında kullanılırsa aşırı ısınma oluşur, bu limit soğutma türü, ortam koşulları, çalışma şartları, yapı,.. vb durumlarda değişim gösterir.(burnunuza venik kokusu ya da kavrulma kokusu gelmediği sürece normaldir.) ama sensör olarak faklı bişey kullanırsanız bi derecelendirme yapamıycam. :D

6.son olarak
bu sorunun cevabını trafonun gerlim dönüştürme oranını ve sargı oranını öğrendikten sonra,
Trafo sargı hesablama formulünü kullanarak sacın manyetik akı yoğunluğunu bulabilirsiniz.
bu değer (Gaus) olarak alınıyordu ama günümüzde farklı türev formüller mevcut.

ayrıca o kadar heyecanlanmanıza gerek yok

Saygılar
 
Sayın abuzettin20
çok teşekkür ederim,bu cevabınızdan dolayı size artı pop vermek isterdim ama ,inanın bende de az kaldı.Vardı aslında da nötr ile toprağın kısadevre edilirse sigorta atacağını,patlama olacağını iddia eden bir arkadaşımız tarafından alındı.Kısmetse başka zamana artık :D
 
Sn.m-usta-fa ben sana hep diyorum

kendi yaşıtlarınla oyna böğle patlamalı çatlamalı işlere karışma diye. Adınız bombacıya çıkacak mazallah.

Bu arada bu patlama nasıl oluyormuş merak etmedim değil hani, bu patlama uzayda hangi koşullar altında ve kaç volt gerilim altında denenmiş bir uygulama :D sizin yanınızda bu deneye iştirak eden saz arkadaşlarınızı da tanıtırsanız sevinirim.

bu arana yalan söylediğin ayan meyan ortada "pop kalmamışmış" olduğu taa burdan görünüyor. bu tamamen senin cimriliğin :D
 
Sn. M-usta-fa,
Sorunuz güzel, zor ve ilginç!!
Aslında bir elektrik makinasının plaka değeri üzerinde yazar. Mesela bir güç trafosu için 34,5 / 15,8 kV denildiğinde faz arası gerilimlerin primerde 34500 V ve sekonderde 15800 V olduğunu anlarız. Aynı şekilde faz-nötr gerilimlerinin primerde 34500 / 1,732 = 19919 V ve sekonderde 15800 / 1,732 = 9122 V olduğunu biliriz.

Ama sizin trafoda sanırım sadece sargı ve faz-nötr gerilimlerinin primerde 220 V ve sekonderde 2,5 V olduğunu biliyoruz. Trafonun 3 adet faz-nötr girişi varsa ve bu sargıların 220 V`luk olduğunu biliyorsanız, bu trafonun sargılarını üçgen bağlayıp 380 V`u sargılara uygulamak sargıların yanmasına neden olacaktır diye düşünüyorum.

Bunun yerine hem primer hem de sekonder sargılarını yıldız bağlayıp trafoyu bu şekilde beslerseniz primer sargılara 220 V uygulamış olursunuz. Sanırım bu durumda sekonder sargılarda 2,5 V gerilim endüklenmesini bekleyebiliriz. Eğer sekonderi üçgen bağlarsanız sekonder sargılarda 1,736 x 2,5 V = 4,34 V gerilim endüklenmesi söz konusudur ki bu da 2,5 V sargı gerilimi değerini aştığından sargıları yakacaktır diye düşünüyorum.

Trafonun 3 adet ayrı ayrı faz-nötr girişi varsa, bir girişe yani sargıya gerilim gerilim uygulayıp diğerlerine gerilim uygulamamanın diğer sargılara etkisi sanırım trafonun nüve (çekirdek, manyetik devresine) yapısına bağlı. Eğer manyetik devreler ayrı ayrı bağımsızsa veya mantel tipi ise diğer sargılar da kayda değer bir gerilim olmaması gerekli diye düşünüyorum( Tabi sargılar yıldız bağlı ve nötr hattı varsa). Ancak manyetik devre çekirdek tipiyse, primerine gerilim uygulanan sargının sekonderindeki gibi diğer iki sargının da hem primerinde hem de sekonderinde gerilim endüklenmesi olacaktır. Bu endüklenen gerilimler de çevirme oranı, mağnetik akı devresine bağlı olmalıdır. Mesela diğer iki primer sargıdan birinde mağnetik akının yarısı geçiyorsa (Manyetik akı sac nüve yolu boyunca yaklaşık ikiye bölüneceğinden) ve çevirme oranları (sarım sayıları aynı olacağından) ü = 1 olacağından ve kayıpları da düşünürsek muhtemlen 110 V`tan biraz daha düşük olacaktır. Aslında ilginç bir şey, trafo burada olsaydı denemek isterdim :) Neyse, umarım vaktiniz olur ve siz deneyip bize bilgi verme şansınız olur.

Çıkışları yani sekonder sargıları test ederken, primer sargılar yıldız bağlı ve nötr hattı mevcut ise bağlanacak yükün üçgen, yıldız veya tek tek bağlı olmasının bir etkisi olacağını sanmıyorum. Çünkü primer sargılardaki manyetik denge, ister ayrı ayrı bağımsız mantel veya birbiriyle etkileşimli çekirdek tipi olsun her bir sargı bacağındaki amper-sarımların toplamı sıfıra eşit olacağından bozulmamıştır. Ancak primer sargılarda nötr hattını kaldırırsanız manyetik akıların toplamı sıfırdan farklı olacağından nötr noktası kayacak ve sağlıklı gerilim değerleri elde edilmeyecektir.

Bu trafonun 225 VA gücünde olduğunu yazmışsınız. Acaba 3 fazlı yüklendiğinde mi bu güç geçerli yoksa, her bir sargının gücü mü? Herbir sargının gücü ise dediğiniz gibi bu trafonun nominal yükteki akımı her bir sekonder sargı için yaklaşık 90 A. Dediğiniz şekilde bir deney yapıp, sargıdan 90 A akım akıtarak gerilimi ölçüp trafonun bağıl kısa devre gerilimini ölçebilirsiniz. Bu zaten trafoların imalatındaki rutin testlerden. (Aslında Sn. Abuzettin20 `nin dediği gibi primer akımı ölçülür bu deneyde.) Bir de girişlere 220 V uygulayıp çıkışlarda 2,5 V`u okuyabiliyorsanız bunlar yeterlidir sanırım.

Isınma konusunda bir şey diyemeyeceğim. Sn. Abuzettin20`nin dediği gibi yanma kokusu duyarsanız bu iyiye işaret değil :)
Trafo sacları konusunda diğer arkadaşların yazacaklarını ben de heyecanla bekliyorum. Türkiye`ye dışarıdan ithal ediliyor biliyordum.
Bu konu bana, 3 adet ayrı monofaze regülatörleri elektrik abonelerinin bağlayıp kullanmasını hatırlattı. Bence yaygın ve önemli bir konuya değinmişsiniz. Ayrıca ölçü trafolu sayaçlarla çalışan arkadaşlar için de yaygın bir konu. Bu konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.
Diğer arkadaşlarında katkısı olacağını umut ediyorum.
 
arkadaşlar 34500/380 lik bir trafo sağlamlık testi kaç voltla yapılmalıdır?
 
Sorunun üzerinden çok vakit geçmiş ama!..

34500/380 voltluk bir trafonun izolasyon testi
1- primer için nominal geriliminin 2 katı bir gerilimle,
2- sekonder için nominalini yine 2 katına 1000 volt daha ekleyerek yapılmalıdır. bu testler sargı ve saç arasında uygulanacak izolasyon için testtir.

Trafo üreticilerinde genelde 34.5 trafolar için 70kV 400 Hz lik invertörler yardımıyla testleri yaparlar. Testlerin AC ile yapılmasındaki yegane amaç ise eğer izolasyonun bozuk olma ihtimali dahi olsa oradaki izolasyonu delmek ve arızalı bölgeyi teşhis edebilmektir.

M5 sac için ise genelde yerli silisli saclara göre gausu biraz daha fazladır. Amaç ise trafonun küçülebilmesini sağlamaktır. Ancak çok yüksek harmonikle çalışan trafolarda (inverter trafoları gibi) ise diğer saclara nazaran daha az ısınırlar.

Trafolar o kadar kolay kolay test esnasında yanacak aletler değildirler. Tabii test olarak ne anlıyoruz ki, o da değişir kişiye ve kurula göre.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,863
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst