3 fazlı (380V) bir motorun beslemesinde nötr damarına gerek duyulurmu?

hhherdem

Üye
Katılım
3 Haz 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaslar teknik acidan guzel bir anlatimla bana bu konuda yardimci olurmusunuz.3 fazlı (380V) bir motorun beslemesinde nötr damarına gerek duyulmadığı halde neden 3 fazlı bir sokak aydınlatması linyesinde nötr damarına gerek duyulur?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
3 fazlı asenkron motor 380 V ile çalışır. Faz-faz arası 380 volttur. Faz-nötr arası 220 volttur. Aydınlatmanın ihtiyaç duyduğu 220 v için nötr olması gerekir. Aydınlatma hattı beslemesi için faz-nötr de verilebilirdi ama lamba çok olduğu için ve fazlara dengeli yük binmesi için 3 faz 1 nötr verilmiştir. Bu hattan lambalara 1 faz 1 nötr alınır.
 
Motorun 3 fazındanda eşit akım çekildiği için nötr kendiliğinden oluşur. Eğer lambalarda da 3 faz eşit akımı sağlanabilirse lambalarda nötrsüz çalışabilir. Fakat pratikte mümkün değildir.
 
Merhaba. 380 volt asenkron bir motor, ister üçgende 380 volt AC ile, isterse yol alma sırasında yine 380 volt AC ile çalışsın, burada bir nötr hattı değil sadece toprak hattı gereklidir. Toprak hattının kullanımı ise 3 fazlı sarımlarda kesinlikle eşit olarak üçe bölebilmek amaçlı değildir, sadece gövdeye herhangi bir kaçak olduğunda veya nötr noktasında bir gevşeme olduğunda, bu nötr noktasında oluşan akımı toprağa oluşan farkı yok etmek için akıtmak amaçlıdır, ancak 3 fazlı 380 volt AC’yi hiçbir zaman 220 volt AC’ye tam bölmek veya 3 sargıdan eşit olarak 220 volt AC’nin geçmesini (Yıldız bağlıyken ve motor yol alırken) sağlamak amaçlı değildir. Buradaki toprak hattının motorda yer alışı bölmek değil sadece güvenlik amaçlıdır.

Oysa ki 3 fazla, 3 ayrı hattan sadece 220 volt AC ile lamba voltajlarında beslenecek olan aydınlatma linki için kesinlikle 220 volt AC’ ye ihtiyaç vardır. Burada aslında 220 volt AC 2 yolla elde edilebilir; faz-nötr ve faz-toprak yolları ile olabilir. Ancak nötr ile elde edileni, yani faz-nötr yoluyla 220 volt AC’ye indirgenen yolu en güvenli olan (Toprakla yapılanında topraklama hattının sağlamlığı veya şartı ölçüsüsünce çok güvenli volt/amperi bu koşulda ve çok sınırlı olarak geçirebilirsiniz) yoludur ve 220 volt AC ile besleme yaptırılacak aydınlatma hattında mutlaka nötr hattı en güvenli bu yolla, 380 volttan 220 volt AC şeklinde 3 ayrı hattan 3 eşit dağıtımla eşit voltajlı beslemeleri yapabilmeyi (Toprak hattının sağlamlığı veya zayıflığından muaf kalınarak) bu yolla sağlayabilir. Bu nedenle buradaki amaç 380 volt AC’yi sadece kullanmak amaçlı değildir, ayni zamanda eşit olarak 220 volt AC’ye en sağlıklı olarak bölebilme ve birbirlerinden bağımsız yüklenmelerle de kullanabilme işlemidir. Kolay gelsin.
 
arkadaslar hepinize tesekkur ederim gerekli teknik bilgileriniz icin .
 
Arkadaslar teknik acidan guzel bir anlatimla bana bu konuda yardimci olurmusunuz.3 fazlı (380V) bir motorun beslemesinde nötr damarına gerek duyulmadığı halde neden 3 fazlı bir sokak aydınlatması linyesinde nötr damarına gerek duyulur?
Motor yıldız mi bağlı üçgen baglantida nötr olmaz yıldız ise yıldız noktası voltajı zaten sıfırdır hat çekmeye gerek kalmaz ama gövdesine toprak hattı baglarsin motor iki fazda çalışmaz lamba ise herhangi biri veya ikisi arizalandiginda diğeri veya digerleri yanmaya devam etmesi istenir.3 lamba yıldız bağlı 380 volt sebekede herbirine 220 volt düşer lambalardan biri arıza yaptığında her lamba 190 volt düşer ikisi arıza yaptığında sağlam lamba da yanmaz o yüzden nötr hattı cekilir
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst