arkadaslarin hepsi sana faydali olmaya calismislar.simdi arkadasim bende sana islem sirasiyla soylediklerimi yaparsaniz problemi bulabiliriz.
1-simdi arkadasim masanizin ustunde bir kagida motorun semasal olarak yildiz vede ucgen durumunu gosteren sekli ciziniz
2-simdi motorun basina giderek butun kablolari sokunuz.vede bir sarginin omaj degerini not ediniz vede yildiz durumunda u v w uclarindaki degeri vede ucgen durumundada ayri ayri hesaplayiniz
3-simdi motor guc kumandasi sigortasini kapatiniz
4-yildizdan ucgene gecen zamani maksinuma aliniz.start verip yildiz konumunda ana kontaktorde u,v,w omajlarini kontrol ediniz.ayni sekilde bu kontrolleri ucgen icinde kontrol ediniz
5-bu omajlar normal ise muhtemelen yildiz ucgen devresindeki 125ms lik zaman cok gelmektedir veya ana guc devresi sigorta degeri uygun degildir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
motor uçlarının çaprazlaması ters kardeşim onları düzelt çalışır
 
arkadaşım motor üçgene gecerken ters dönüyo olabilir bağlantılatını kontrol et
 
anlattıklarına bakınca benim aklıma tek gelen şey sanki motor sarılmış ve motor uçları karıştırılmış gibi sen softstarterle yol verirken bağlantını nasıl yaptın ve direk bağladığın zamanki bağlantın nasıldı onlarıda bildirebilirmisin..
 
Kod:
arkadaşlar elimde 25kw bir fan motoru var bunu yıldız-üçgen çalıştırmam gerekli bunun için kumanda panosu kurdum

fakat motor yıldızda gayet normal üçgene geçince bir gümleme ile birlikte sigortalar attı

kumandayı boşda denedim gayet normal yıldız-üçgene geçiyo hatta başka motorda denedim (15Kw) çalıştı motora direk yolverince de aynı şekilde bir gümleme ve sigortalar aşağı hiçbir şekilde çalıştıramadım kumandadan eminim doğru yinede çalışmadı

motor da sağlam fazlar da çakışmıyo bana çok tuhaf geldi

en son olarak elimde bulunan Altivar48 ile yol verdim motor banamısın bile demedi sanki beni uğraştıran başka bi motor gibi yol aldı akımlarına baktım gayet normal yaklaşık 30-35A arası sizce sorun nerde motor da mı kumandadamı???

.....
motorun yıldız üçgen oldugundan eminmisin?
fan motorları genellikle y/yy yani çift devir seçenekli tercih edilir...
bana da buna benzer bir arıza gelimişti y/yy motora y/üçgen pano yapmıslar..
tabi motor yıldızda çalışıyor üçgene geçince güm diye bir ses çıkartıyordu.bunu panoyu tadialatla halletmiştik...siz önce bundan kesin emin olun.

.....altivarla motoru üçgen bağlayarakmı denediniz?
eğer yıldız denemişsen gözünden bir şeyler kaçmış olabilir..

motorun y/yy değilse bundan eminsek, motor güç hattı ölçümlerin normalse motor klemensinde karbonlasma olabilir..karbonlaşma z x y tarfandaysa zaten motor yıldız çalirken o taraf kısa devre olduğundan motor yıldız çalışır... motor kuplajını aç start et, üçgen anında gözün klemens üzerinde olsun orada karbonlosmadan kaynaklı atlamayla faz çakışması olabilir..

saygılar
 
Son düzenleme:
özeliklede yıldızdan üçgene geçerkenmi sigorta attırıyor?
eger böyle birşey varsa üçgene geçerken faz sıralaması yanlış girilmiş olabilir veya motor sargı uçlarında u-v-w;x-y-z sıralaması (u-z :v-x :w-y ile)yanlış olabilir:
 
Kumandayı boşta denedim demişsin kontaktörlerin uçlarına 3 faz vererek mi denedin yoksa sadece kontaktörlerin çekişinimi denedin buna dikkat et.Üçgene geçişte fazlar değişiyor gibi geldi.Motorunu yıldız ve üçgen olarak ayrı ayrı direkt boşta bir dene bakalım eğer sorun olmazsa dediğim gibi fazların üçgene geçişte yer değiştiriyor.Atan sigortalarına da bak kaç tane atıyor eğer 2 veya 3 atıyorsa fazların yer değiştiriyor 1 tane atarsa gövdeğe kaçak yapıyor
 
Kontaktör kontakların bulunduğu bölümdeki bakalit kısım karbonlaşmış olabilir diye düşünüyorum.
 
arkadaşın anlattıgına göre bu panoda 15 kw motor calışmış panoda bir sorun yok yani arkadaşın dediği gibi motor sarılmışsa eyer uc baglantısını kontrol et yada direk yıldızda calışıyor olabilir motor yıldız baglantıda kac amper cekişyor yada sana şöyle söyleyim motor türk'iş ise markasını söylemen bana yeterli olucak çift devirlide olabilir.tabiki bunları bobinajcı isen anlarsın.
 
Selam yıldız/üçken devren normal çalışabilir ama arkadaşım motor bağlantılarını kontrol et sargının birini çapraz girmişsin yani faz yönü ters kontrol et.kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,885
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst