24v DC Aktüatörlü Vana Kontrolü

Boruları nötr olarak kullanabilmen için yalıtım trafosu gerekir. Bu durumda çarpmaz.

Vana bilgileri gibi başka değerler de lazım ise en mantıklı çözüm Radyo Frekansı ile otomasyon yapmak olacaktır. Vana sayısı çok olduğu için kurulacak bir Scada ile hem her türlü kontrol yapılır hem de değerler kayıt altına alınır.

Alçak gerilim ile yapmaya kararlı isen 24 voltta bir vana kaç amper çekiyor ölç ve buraya yaz. (Açmada, kapamada, basınçta, basınçsız, zaman içinde .... ) değişebilir. Alçak gerilimde daha çok sorun çıkabilir.

Alternatifler çok Sadece vanayı aç kapa yetiyor mu?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Boruları nötr olarak kullanabilmen için yalıtım trafosu gerekir. Bu durumda çarpmaz.

Vana bilgileri gibi başka değerler de lazım ise en mantıklı çözüm Radyo Frekansı ile otomasyon yapmak olacaktır. Vana sayısı çok olduğu için kurulacak bir SCADA ile hem her türlü kontrol yapılır hem de değerler kayıt altına alınır.

Alçak gerilim ile yapmaya kararlı isen 24 voltta bir vana kaç amper çekiyor ölç ve buraya yaz. (Açmada, kapamada, basınçta, basınçsız, zaman içinde .... ) değişebilir. Alçak gerilimde daha çok sorun çıkabilir.

Alternatifler çok Sadece vanayı aç kapa yetiyor mu?

Öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

Vananın üstünde 0.85A yazıyor, alınan yere sordum max 1.5-2A çeker dediler. Sadece vanayı aç kapat yetiyor. Vana boştayken 10 sn sürüyor açılıp kapanması. Boru hattına bağlıyken de çok fazla değişeceğini zannetmiyorum. Aslında vananın üstünde açık ve kapalı olduğuna dair kuru kontaklar koymuşlar ama geri bildirim yapmam mümkün değil altyapı yetersizliğinden dolayı.

Daha önceden de yazdığım gibi arazi ağaçlık ve engebeli. GSM hariç kablosuz sistemin çok verimli olacağını düşünmüyorum. Ayrıca kurması epey zahmetli ve hırsızlık olayları çok fazla oluyormuş o bölgede. Kablosuz için anten dikmek gerekecek, çalacaklar, kurcalayacaklar, sonunda uğraşan yine ben olacağım.

Bu yüzden herşeyin kilitli pano içinde olduğu bir sistem kurmak daha çok işime geliyor.
 
Size yardımcı olmaya çalışacağım. Hepsini burada yazalım diğer arkadaşların faydasına sunalım. Eleştiri ve yorumları alalım farklı fikirleri görelim.

1-2 gün vakit vardır umarım. Aklımda güzel bir çözüm var yazıya ve çizime dökmek gerekecek. (Pazartesiden itibaren)

Uzun mesafede kablo üzerinden sinyal çok parazit yapıyor pek işe yaramıyor (tecrübe ile sabit) .
 
takipdeyiz
 
1 Çizim Bir çok arkadaşın bahsettiği Düşük voltajlı DC Besleme. Ancak 1500 metrede kablonun olumsuz kapasitif etkisi olabilir. Filtre edilmesinde fayda var.

Kael marka ampermetre seçtim. Bununla bir şeyler yapmaya çalıştım. Marka özel değil başka marka da olabilir.

Diğer çizim AC iletim çizimin biraz kaldı saat 04 yarın biter umarım.

Vana Kontrol DC.jpg
 
evet kademeli volt ve vananin cektigi amper uzerinden yapilan yorumlar kagida dokulmus ellerinize saglik.
herzaman bazi arkadaslarin dedigi gibi dogrusuyla kitabina gore yapilmalidir ancak bazen boyle durumlar karsiniza cikan bir gercektir.
saglikli olmayan bir tesisata koruma onlemleri alinarak bir cozum uretmek uretebilmek yadirganmamali sonucda onlemlerini aliyorsunuz.
ancak oncelik isin kitabina gore yapilmasi uygun kesit ve teldeki kablonun kullanilmasidir.
 
Madem dusuk gerilimle iletim yapilacak gerilim dusumunun nekadar olacagini hesaplamak gerekir.

(2x1500) / (56x2.5) =21.42 ohm

Vana maximum 1.5 A cekiyor ise

1.5x21.42=32.14 volt

Yani kablo uzerinde maximum 32 volt kaybolucak. Sizin guc kaynaginiz ise

32+24=56 volt olmali. Guc kaynaginin gucu ise vananin gucu arti kablodaki bakir kaybi olmalidir. Bakir kaybi ise

1.5x1.5x21.42=47.56 watt

Kolay gelsin.
 
devredeki smpslerin toprakları bağlanmadan ve birbirine bağlamadan bu bağlantıyı yap çalıştır
anahtara basınca 1.smps bırakınca 2. smps çalışır. ve istediğin olur. smps ac dede dc dede çalışabilir

eğer trafolu besleme kaynağın varsa kullanma smps ile değiştir.aktuator.JPG
 
Oonurr arkadaşım gerilim düşümünü ben de senin gibi hesapladım. Lakin 0.85 ila 2 Amper arası denildiği için çok değişken ayrıca 20 adet her biri için 1500 metre sabit değil. Bu nedenler ile 38 ila 52 volt arası trafo yazdım 2 şer volt ile 8 kademe. Trafolar bu iş için tam gelir diye düşünüyorum çok para değil sanırım 50-60 TL civarı sardırılabilir.

Aslı konu Konulan ampermetre ve hat sonu direnci ile vana bilgisinin okunması. Eğer devreden hat sonu direnci akımı + Vana motoru akımı geçiyor ise vana dönüyor demektir. Sadece hat sonu direnci akımı geçiyor ise vana açık veya kapalı durumda siviçler tarafından durdurulmuş demektir. Hiç akım geçmez ise kablo kopuk sigorta atık vs... arıza demektir. Olağan dışı bir akım geçerse vana sıkışık motor dönemiyor vs... arıza demektir.

Operatör ampermetre ile bütün bunları takip edebilir. Vana açılıp kapanırken akım "hat sonu direnci akımına" düşerse vana açıldı yada kapandı denilebilir. Tam açık veya kapalı iken zaman takip edilerek yaklaşık % açılıp kapanabilir (Tam zaman 10 saniye ise %50 açık 5 saniye olacaktır). Sadece Akım farkları ölçülerek sistemler yapılabilir ve geliştirilebilir. Bu kadar bilgi ile dahi merkezde bir scada kurularak otomasyon ve veri izleme, kaydetme gerçekleştirilebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,343
Mesajlar
916,850
Kullanıcılar
450,185
Son üye
serkan1111

Yeni konular

Geri
Üst