Sıcaklık Kontrollü Vana Uygulaması

ugurbarut

Üye
Katılım
12 Şub 2013
Mesajlar
151
Puanları
6
Yaş
26
Konum
BURSA
Arkadaşlar merhaba..

Sizlere yapmış olduğum SICAKLIK KONTROLLÜ VANA uygulamasından bahsedeceğim. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla burada paylaşma gereği duydum ve diğer yazarlarımızın değerli yorumlarını almak isterim. Yaptıkları iyi veya kötü her yorum kendimi geliştirmeme yardımcı olacağından hepinize şimdiden teşekkürler. Video uygulama adresi aşağıdaki linktedir.




Öncelikle bu uygulamayı neden yapma gereği duydum bunun bilgisini vereyim.

Çalıştığım işletmenin mevcut sisteminde Kazan’dan gelen taze buhar doğrudan MİT plakalı eşanjöre giriş yapılmış ve önüne, buharı açıp kapatılması amacıyla buna uygun olmayan küresel vana konulmuş.

Bu eşanjör işletmenin peteklerine sıcak su göndererek ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış. Biraz sallamasyon yapılmış yani..

Çalışanlar bu vanayı her mesai saati başlangıcında %100 açarak eşanjöre giren buhar miktarını, sıcaklığını ve basıncını arttırıyorlardı. Bu durum da plakaların ve contaların deforme olmasına neden oluyor. Deforme olan contalar nedeniyle de plakalar arasından ol miktarda su sızmasına sebep oluyordu.

Sebeplerini araştırdığımızda zaman zaman 3 BAR’lara kadar çıkan 160 derecelik buharın eşanjör çalışma basıncı ve sıcaklığından yüksek olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine küçük bir otomasyon panosu tasarlamak istedim.

KULLANDIĞIM MALZEMELER

Bu panoda sıcaklık sensörü olarak pt 100 kullandım. PT100’den gelen verileri işleyerek kontaklarından çıkış veren EMKO 4450 Proses Controller cihazı, 220v/24 v röle, 220/24V dc güç kaynağı, pnomatik valf ve vana.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Buhar hattına bu çalışmanın bağlantısını yapmadan önce hattın basıncı sıfırlanmış ve içerisinde soğumadan kaynaklı oluşan kondensin kalmamış olmasına dikkat ediniz.

Buhar hatlarında yüksek basınç olduğundan vanaların hızlı açıp kapatmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde ani kapanan veya açılan vana koç darbesine neden olacağından hatlarda vuruntuya ve patlatmalara sebep olabilir. Bunu engellemek için valf üzerindeki hava giriş, çıkışı ve egzoslarını ayarlı recor takarak ani açıp kapatmaların önüne geçtim.

Aslında bu tip sistemlerde genelde en güvenli kontrol ekipmanı 4-20 ma kontrollü oransal vanalardır.Elimdeki EMKO 4450 Proses Controller 4-20ma çıkış vermesine rağmen tedarik konusunda sıkıntı yaşadığım için bu yöntemi kullandım.
Çalışmanın bağlantı şemasını merak edenler yorum kısmından tarafıma ulaşabilirler.

İyi seyirler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
ustam eline saglık benim çalıştıgım yerdede aynısı var 4-20 sinyali ile çalışıyor bu nun baglantı şemasını alabilirsem senden ustam ileride işimi görürür şimdiden tik ederim
 
Tabi ustam ne demek.. Sonradan bir kaç ekleme yaptığım için çizime koymadım. Enerji var lambası ve valf devrede lambası gibi..
 

Ekli dosyalar

  • 20180110_211808.jpg
    20180110_211808.jpg
    221.1 KB · Görüntüleme: 60

Forum istatistikleri

Konular
129,538
Mesajlar
927,726
Kullanıcılar
452,143
Son üye
atakankermen

Yeni konular

Geri
Üst