220ac - değişken ac çevirici

Katılım
14 Mar 2012
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba,

Çalışma alanımda iki farklı akım kısıtlamalı ve voltaj ayarlı 0-30V 0-5a güç kaynağına ihtiyaç duymaktayım. Bunu ucuza halletmek için basit bir çözüm geliştirdim.

Oldukça ucuza 160w, 12-36V boost converter buldum. Bundan iki tane aldım.
Gene oldukça ucuza 0-30V 0-5a ayarlanabilir (ve ekranlı) buck converter buldum. Bundan iki tane aldım.

Çalıştığım yerde oldukça güçlü bir PSU'su olan bir bilgisayar var (12V'da 58 Amper çıkış!!). Bu bilgisayardan 12V çıkış alacağım. Boost converter'a gireceğim. Boost converter çıkışını da buck convertera gireceğim. Bu gruptan iki tane kurup, işimi son derece ucuza göreceğim. Boost converter çıkışını görebilmem için bir voltaj göstergesi, ayarlar için çok turlu potlar, birkaç led, birkaç kısıp açabileceğim fan ile bu işi bir kasanın içinde toplayacağım.

-------------------------

Şimdi, arada sırada düşük voltaj AC ile de çalışıyorum (0-30V). Bunu da kasamın içine dahil etmek istiyorum. 2 amper çıkış bana fazla fazla yeter. Yükseklerde gözüm yok. Yük altında düzgün sinüs dalgaları vermeye devam edecek şekilde, çıkış voltajı ayarlanabilen (akımın ayarlanabilmesi önemli değil, sadece kısa devre olursa sistemin arıza yapmaması önemli) küçük bir ac güç kaynağı nasıl yapılır?

Yüksek voltaj, benim beceriksizliğim ve dikkatsizliğim düşünüldüğünde, bana çok tehlikeli geliyor. Tercihen küçük bir trafo ile voltajı 40 volta düşürdükten sonra, kalanı 0-40 aralığında almam mümkün müdür?

Bir çözüm üretemezsem, çok çıkışlı trafolardan alıp, 7-8 seçenekli döner switchlerden takıp, işi bitirebilirim. Böyle çözüm üretir isem, kısa devrede trafoya zarar gelmemesi için ne yapabilirim? Bir de trafo çıkışına bir komponent, bir şey takmam gerekir mi? Doğrudan kullanabilir miyim? (Not: bu son seçeneğim. Tercihim bir pot yardımı ile istediğim voltaja ayarlanabilmesi olur.)
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
An itibari ile yaptığım araştırmada, sorduğum sorunun saçmalığını öğrendim. Variac kullanmadan istediğimin mümkün olmadığını görüyorum. Variac'lar da son derece pahalı.

O yüzden iki adet komutatör ile işimi çözdüm. Elimdeki trafo ile 3,6V - 7V - 10V - 12,9V - 13,5V - 16,5V - 17,1V - 19,9V - 23,5V - 27,1V çıkış alabildim.

Son bir sorum var:

Trafoda çıkışında, gerilim arttıkça Voltaj düşüyor. 25W'lık direnç kullanarak deneme yaptım. Yüksek ohm'lu bir direnç ile az düşüyor, direncin ohm'u düştükçe voltaj düşüyor.

Elimdeki trafonun üzerinde yazana göre, sekonder çıkışta 2 amper verebiliyor. Ben de kabaca 1 amper çekerek deneme yaptım. Hissedilir bir voltaj düşüşü oluyor. Bunu azaltmanın bir yolu var mıdır? (kablolarım hali hazırda kalın ve kısa).
 
Yük bağladığınızda çıkış voltajının düşmesi o yükün trafo için büyük olması anlamına gelir. Yani trafonun sekonder sarımı için kullanılan iletken kesiti inceki yeterli akımı tasıyamadığı için cıkış voltajı duşuyor.

Testinizi daha yüksek omaj ile test ederek denemişsiniz zaten. 25 wattlık direncinizin omajı nedir hesap edelim.

Dc voltajı ayarlamak kolay ancak AC voltajı ayarlamak o kadar kolay olmuyor. Kademeli trafo en güzel çözüm.
 
Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Biraz önce tekrar deneme yaptım. Ana sekonder çıkışlarım 3,6V (çift), 13,5V, 16,5V, 23.5V. Bu çıkışları çeşitli kombinasyonlarla kullanarak, 7V, 10V, 12,9V, 17,1V ve 27,1V da alıyorum.

Elimde 3 tane 25 watt'lık 10 ohm direnç var. İkisini seri bağlayıp trafoya bağladığımda, yani 20ohm bağladığımda 23.5V çıkışında daha çok, 16.5V çıkışında daha az voltaj düşüşü oluyor. Hesabıma göre 23.5V'da 1.17 Amper çekiyorum. Trafo'nun üzerinde 2 Amper yazıyor (Bu arada trafo silindirik, ortası delik olanlardan). 30ohm bağladığımda ise herhangi bir voltaj düşüşü yaşamıyorum.

Ana sekonder çıkışlardan elde ettiğim ara çıkışlarda ise performans daha düşük. Bu normal. Trafonun bir noktasına kadar çektiğim akımın aslında iki katını çekiyorum. O yüzden ara çıkışlarda çekebileceğim maksimum akımı ana çıkışların yarısı olarak değerlendireceğim. Ama, ana çıkışlardan biri olan 23.V'dan 1.17 amper çekerken voltaj kabaca 2 volt düşüyor. 2 amper çekerken bu yaşansa normal karşılayabilirdim de, 1.17 amperde başlaması iyi olmadı.

Sıradan komutatör kullanıyorum, bunun etkisi olabilir mi diyeceğim; ama hem pin bağlantılarında bir ısınma hissetmedim, hem de 1.17 amper pek yüksek bir akım değil. Komutatörün limitine yaklaştığımı sanmıyorum.
 
Komutatorden olacagini bende dusunmuyorum.

Ayrica trafo ozel sarim mi? Her voltaj ayni capta tel ilemi sarildi acaba?
 
Trafo bu. Konya Sokakta çıkma buldum. Oldukça ucuza aldım. Dediğiniz gibi bir durum çok mantıklı. Her çıkışının gücü farklı olabilir. İnternette Oriental Hero adı altında arama yaptım. 0501 veya 315a kodlarını girerek. Bir şey çıkmadı. Firmanın sitesinde trafo ürettiğine dair bir bilgi de gözükmüyor.

IMAG0302.jpg
 
Ilginc cikis voltajlarina sahip bir transformatormus.

Tahmin ediyorum bazı cikislar dusuk guclu olsugu icin bu voltaj dusumunu gozluyorsunuz. Her cikisin gucu ve akimi farklidir muhtemelen.
 
O zaman, trafolarda voltaj düşüşü %5 falan değil, %10-15 olduğu zaman verebileceği akımdan fazlasını çekiyoruz gibi düşünebilir miyim?

Bir de ara çıkışlardan akım çekerken, iki çıkışın da verebildiği akımı eşit kabul edersek, çekebileceğim akımı nasıl hesaplarım? Primerin gücü yetiyorsa "İkisi de iki amper, ben iki amperi çekerim" gibi mi hesaplanır? Yoksa, ben bir amper çekerken, birinden bir, birinden iki amper mi çekiyorum aslında?

Bu vesile ile de trafolar hakkında bayağı bir şey öğrendim. Çok teşekkür ederim.
 
Mesela asagidaki trafoyu ornek alirsak ,

2 x 45 voltta sargidan 20 amper cekilebilirken 2 x 18 volttan sadece 2 amper cekilebiliyor. Keza en alttada 2 x 13 volt içinde 2 amper cekilebilecegi belirtilmis.

20 amper ile 2 amper ciddi fark nedeni tamamen sekonder sargi sarim kesiti ile alkali. Tabiki pirimer gucu de onemli ama burada cikis akimi ve gucu komusuyoruz.

6939542_a92b0d7c-e37c-4886-b3df-4c1d8bc57775.jpg
 
Peki, elinizdeki 13V ve 18V çıkışları kullanarak 5V çıkış alsak, bu 5V çıkıştan kaç amper çekebiliriz? Gene iki amper mi? Bir de bu tarz silindirik trafolarda anladığım kadarı ile her sekonderin sargısı ayrı.

Normal kademeli trafoda tek sargı var; ama belli noktalarda o sargıdan çıkış alınarak kademeler yaratılıyor, doğru mudur?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst