220 Volt, 0.25kW, 2.1 A (anma akımı) motorda termik röle seçimi

1- Nominal akımın 1,2 katı.
2- Gerekçeleri neymiş ? (Ben neden bağlanabileceğini detaylı açıkladım.)
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
termik röle.jpg

Gerekçelerini anlayacak bilgi derinliğim olmadığından detay soramadım, sebep ne bilmiyorum.

Yukarıdaki tablo siemens tablosu, 2.1 Amper olan değerin 1.2 katı 2.52 Amper yapıyor ve bir üst aralığa giriyor.

SORU 1 :
1.6-2.5 Amper aralığını alıp 2.4 ampere mi ayarlayayım?

SORU 2:
1.6-2.5 Amper aralığını alıp 2.1 ampere mi ayarlayayım?

teşekkürler
 
Fizikte mantık her zaman işler;
Motor nominal akımın 1,2 katı olayı çeşitli deneme ve deneyler sonucunda belirlenmiştir. Voltaj-Frekans değişimi, anlık yük değişimleri v.b. kısa rejimli olumsuz etkenlerde sebepsiz açma yapılmaması için verilen bir toleranstır, ve bu toleransın da minimum değeridir. Motor nominal akım değeri 2,1A ise açma set değeri dediğiniz gibi 2,52A'dir. Olumsuz etmenlerin işletmenizde fazla olabileceği de göz önüne alınarak 2,5-4A termik seçip 2,51A değerine ayarlayın. Motor çalışırken çektiği akımı pensamermetre ile ölçüp o değere göre set değerinizi revize etmenizde fayda var. Teorik hesap yapalım ama nihai kararlar verirken uygulamada ölçüm almakta her zaman fayda var.
 
Tüm yardımlarınız için Allah razı olsun.

Yarın ABB bayi ile konuşacağım. Kafamda soru işareti kalsın istemiyorum. Eğer 220 volt monofaze motor için üretilmiş bir termik röle ise onu kullanacağım, değilse şuan makinede takılı olan 0,63-1A' lik termik röleyi söküp, sizin önerdiğiniz röleyi takacağım.

İşlerinizde kolaylık ve başarı dilerim.

Saygılarımla
 
Tek fazlı motorlar için üretilen termikler var bir hastane projesinde havalandırma motorları için kullanmıştık( sene 2006 yada 2007 olmalı)
Ama dediğim şekilde bağlaya bilirsiniz. Zamanında denedik görev yapıyor.
 
abb termik röle.jpg

Bu ürünün sol taraftaki açıklamasında trifaze ve monofaze uygulamalarında kullanılabilir diyor. Piyasada herkesin kullandığı termiklerde zaten böylemidir? bilmiyorum ama ben sanırım bunu almalıyım?

abb termik röle_2.jpg

Ayrıca önceki mesajlarınızdan birinde söylediğiniz; '' termik rölenin ayarlanması gereken akım değeri, motorun nominal akım değerinin 1.2 katı olmalıdır. '' kuralı uluslararası bir standartmış. :) İkinci resimdeki paragrafta açıkca yazıyor. Yine aynı dökümanda bağlantı şeklinin monofaze ve trifaze motorlarda nasıl olacağı da gösterilmiş.

Bilmediğim bir konu hakkında sayenizde yol alabildim.


saygılarımla
 
Son düzenleme:
Termiği iğne uçlu tip alırsanız bahsettiğim bağlantıyı yapmakta zorlanırsınız.
Dediğim gibi termiği almadan motor akımını ölçüp kontrol edin.
 
Direk vidalı tipi varmı soracağım. Ama Ankara-Ostim hep tüccar tipli satıcı dolu maalesef, detay bilgi çoğunda sıfır, sorsam var mı diye yok abi bunlar hep böyle o standart dışı diyecekler. Ama bayiden sorabilirsem belki bulurum. Zaten iğne uçlu olanlarına dişi uç takılıyor. Tabi bu dişi ucuda bulabilirsem :)

saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,381
Mesajlar
917,144
Kullanıcılar
450,262
Son üye
EminFurkan

Yeni konular

Geri
Üst