220 Volt motorda yön değişimi için kontaktör, koruma için termik röle bağlantısı

lasering

Üye
Katılım
4 Kas 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba;

220 Volt 0.25 KW (kalkış akımı 8 Amper, nominal akımı 2.1 Amper) kalkış ve sürekli çalışma kondansatörlü bir motoru, sağa ve sola döndürmek istiyorum. Elektrikçi bir arkadaşım bağlantıyı yaptı, 2 adet kontaktör, bir adet termik kullandı.
Motordan 3 adet uç çıkardı, orta ucu hagisine dokundurursam motor o ucun yönüne dönüyor sorun yok.

Ancak motoru sürdüğüm kartta 5A olan sigorta sürekli atıyor. Kartı imal eden arkadaş, karta sadece anahtarlama yaptırmam gerektiğini, motorun çekeceği akım yükünü kontaktörlere vermem gerektiğini, bizim bağlantımızda böyle olmadığı için sigortanın atabileceğini söyledi.

Kart, motor hangi yöne dönecekse o yönün kontağına 220 volt veriyor.Bu 220 volt çıkışı kontaktörleri sürmek için kullanmak gerekiyor. Bizim bağlantıda öyle olmuyor sanırım.

Teknik anlamda benzer bir işi yapmış arkadaşların 2 adet kontaktör ve bir adet termik kullanarak, 220 volt motorun yönünü nasıl kontrol edeceğimizi sormak istiyorum.

Bu sorunun cevabı birçok arkadaşın işine yarayacaktır.

saygılar, iyi çalışmalar.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
karttan gelen 220 v ucunu kontaktörün bobin ucuna vermelisiniz ki karttan gelen gerilim sadece kontaktörün bobini ni enerjilendirsin ve fazla akım çekmesin.
 
bildiğim kadarıyla (hatam varsa lütfen düzeltin)
bir fazlı motorlarda ana ve yardımcı sargı bulunur.
bu motorların bazılarında ana ve yardımcı sargının birer uçları motor içimde birleştilip klemens kutusuna toplamda
üç uç olarak çıkartılır.bu motorlarda devir yönüdeğiştirmek zordur.içerden ana ve yardımcı sargı uçlarını ayırıp dışarı çıkarmak gerekir.
bazı motorlardada ana ve yardımcı sargı uçları direk dışarı klemens tablosuna çıkartılır.bunlarda devir yönü değiştirmek kolaydır.
bir fazlı asenkron motorlarda devir yönü ana veya yardımcı sargı uçlarını ters çevrilmesiyle yapılır.
senin sisteminde dışarıya üç uç değilde dört uç çıkarılsaydı yapılacak işlem aşağıdaki gibi olurdu
yardımcı sargı uçlarını birinci kontaktörün güç kontaklarına girip tam ters bağlantı olacak şekilde ikinci kontaktöre kablo ile köprü atardın.
ve kontrol kartından gelen uçlarıda kontaktör bobin uçlarına bağlayıp sorunu çözebilirdin.
 
Cevaplar için teşekkür ederim.

2 adet kontaktör ve bir adet termik ile motor yönü değiştirebilmenin şemasını bir arkadaş çalışırsa, bilmediğimiz birşeyi daha öğrenmiş oluruz. Gelecek hafta başında kendi şemamı burada yayınlayacağım. Tufan arkadaşın dediğini kontrol edemedim henüz ama dediğine bakacağım.

Bizdeki motorda 6 adet uç var. 2 adeti C, kalanları Z1, Z2, U1, U2. Bunlardan nasıl bir bağlantı yaptığımızı buraya koyacağım.

Ben koyana kadar bir arkadaş şemayı yapabilirse çok iyi olacak. Bu konu çok basit olduğundan sanırım, sitede bir şema bulamadım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,563
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst