220 Volt, 0.25kW, 2.1 A (anma akımı) motorda termik röle seçimi

mikado79

Üye
Katılım
16 Ocak 2014
Mesajlar
16
Puanları
1
Arkadaşlar herkese selam;

220 Volt, 0.25kW, 2.1 A (anma akımı) motorda termik röle seçimi konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

Piyasada termik rölelerin neredeyse tamamı 380 volt motorları korumak için yapılmış. Ünlü markaların destek hatlarını aradığımda 220 volt monofaze motoru koruyacak, böyle bir termik olmadığını, insanların bu tip motorları korumak için bildiğimiz otomatik sigorta kullandıklarını söylediler.

Ancak kullanım yerindeki kısıtlardan dolayı, bana 220 volt 2.1A motoru koruyacak termik röle gerekiyor.

380 volt motorları korumak için yapılmış termiklerin bu iş için kullanımının doğru olmadığını, iki farklı markanın arge mühendisleri ile yaptığım telefon görüşmelerinden öğrendim. Piyasada yapılan bu şekildeki uygulamalarında yanlış olduğunu söylediler.

NOT: Elektrik eğitimi almadım, makinacıyım. Bu sebeple mümkün oldukça giriş seviyesi bilgilerle anlaşılabilecek şekilde yorum yapmanızı rica ediyorum.

Yardım ve yorumlar için teşekkür ederim.

Saygılarımla
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Siemens ve schneider firmalarının müşteri hatlarından teknik destek birimlerini bağlattım. Bu iki firmada 380 volt motoru korumak için üretilmiş bir termik rölenin, 220 Volt motoru korumak için (termiğin 3 adet bakır çubuk tipi bacağına faz ve nötr bağlantı girilerek) yapılan uygulamaların röle çalışma mantığını bozacağını ve düzgün uzun ömürlü sonuçlar alınamayacağını söylediler.

Bizim bağlantımız da parantez içerisinde yazdığım gibi ancak, röle makine üzerinde 2 haftada yine bozuldu.

Kullandığımız termik röle 0.63 - 1 tipi bir röle (0.95 - 1 Ampere ayarlı vaziyette), çabuk devre dışı kalsın diye olması gereken 2.1Amper aralığından küçük kullandık.

termiğin T1-T2 uçlarından fazve nötrü geçir 95-96kontak uçlarından komanda devresine git97-98 uçlaeından arıza lambasına git düzenini böyle kur

üstteki mesajda yazdığı gibi bağlıyorum


İlk önce forumdaki diğer yorumları okumalısın.
attachment.php


Buradaki linkteki yorumları okursan senin için faydalı olur.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-deneyim/3940-monofaze-motorun-kontaktor-baglantisi.html

https://www.kontrolkalemi.com/forum/otomatik-kumanda/6866-mono-faz-motor-koruma-salteri.html


Doğru olan bağlantıdan anladığım şu; (yanlış ise lütfen uyarın, tam anlamak istiyorum)

kontaktörlere girmeden önce termik bağlı olan sistemimde, termiğe ana hattan gelen 220 volt AC nin canlı ucunu, termik rölenin 3 adet bakır çubuk ucundan birine bağlayıp, geriye kalan 2 adet bakır çubuk ucu kendi içlerinde bağlamam gerekiyor ??


teşekkürler
 
Son düzenleme:
TERMİK.jpg

Termik rölede çalışma mantığı; iki farklı cins metalin birleşimi ile oluşmuş bimetal eleman üzerine sarılmış olan iletkenden geçen akımın artması ile ısınarak eğilip devreyi açmasından ibarettir. Burada önemli olan ısınmadır ısınmayı gerçekleştiren de bimetal üzerindeki sargıdan geçen akımdır. Tatbik edilen gerilim değildir.
Bimetal elemanlar paralel bağlanmamalıdır. İkinci şemadaki doğru yazan bağlantı şekli uygundur.
 
Son düzenleme:
'' Bi metal elemanlar paralel bağlanmamalıdır '' dediğinizde, doğru yazan resimdeki bağlantı paralel değil mi? termik girişinden söz ediyorum?Necip Şahan gibi bağlıyorum. Bu bağlantı doğru mu? değil mi? Resim ile Necip Şahan bağlantısı farklı olduğu için ikilem de kaldım?
 
Akım değerini bulursak, 250 watt motor; 1,1 amper eder düşünüyorum.Neden, 2.1 amper termik düşünüyorsunuz.
Bu degerde termik kullandıgınızda, motoru koruması zordur. Çok gec açacağından, motorun yanması normaldir. Ardaşların tavsıye ettiği, termik güç kontaklarının seri baglanması dogrudur.
 
'' Bi metal elemanlar paralel bağlanmamalıdır '' dediğinizde, doğru yazan resimdeki bağlantı paralel değil mi? termik girişinden söz ediyorum?Necip Şahan gibi bağlıyorum. Bu bağlantı doğru mu? değil mi? Resim ile Necip Şahan bağlantısı farklı olduğu için ikilem de kaldım?

Mesajıma sizin için çizim ekledim.
 
Motorun anma akımı tablosunda 2.1 Amper yazıyor. Bu değere göre bir termik seçmek yanlış olur mu?

Seri bağlantı dediğimiz, altında doğru yazan resim mi?

Yoksa ; '' termiğin T1-T2 uçlarından fazve nötrü geçir 95-96kontak uçlarından komanda devresine git97-98 uçlaeından arıza lambasına git düzenini böyle kur ''

Şeklinde yapılacak bağlantı mı?

Hangisi doğru?



 
95-96 dediğiniz uçlar normalde kapalı kontak olup kumanda devresini açmak için kullanılır bu üç fazda da aynıdır tek fazda da.
Güç bağlantısı için çizim ekledim, eklediğimi yukarıda mesajda belirttim şimdi bu mesaja yine ekliyorum !

TERMİK.jpg
 
Biraz gerginlik oldu sanırım, ünlem işaretinden onu anlıyorum. Ama çıraklar, ustalarına kızmazlar, sorun yok :)

Bağlantı şekli tamam, şimdi anladım.

İki adet konu kafama takıldı;

SORU 1:
Motorun anma akımı 2.1 amper ise, ben bu aralığı kurtaran bir termik seçmelimiyim, yoksa ZEYBEK abimizin dediği gibi 1.1 ampere göre mi termik seçeyim?

SORU 2 :
Siemens ve schneider teknik uzmanları böyle bir bağlantının yanlış olduğunu neden söylüyorlar?

ilginize teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,381
Mesajlar
917,140
Kullanıcılar
450,262
Son üye
EminFurkan

Yeni konular

Geri
Üst