2 ayda 20 tane kondansatör patladı yardım

Teşekkürler güzel tecrübeler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
şimdi unuttuğum bir bilgi var fabrikada 1000 kva ups var. Fabrika komple ups üzerinden besleniyor. ölçüm için analizör bağlattık. Ups çıkışında ITHD 9-10 falan VTHD 2 civarında tüm ölçümler güzel olduğunu söyledi ölçümü yapan arkadaş. Ama Şebeke yani ups besleyen enerjide ITHD 20-25 leri görüyor ayrıca harmonik filtreler aşırı yüksek ısı oluşuyor. Bu yüksek ısı kablo üzerinden kondansatöre gidiyor ve kondansatörün ve pano iç sıcaklığının ısınmasına sebep oluyor ve patlatıyor dedi. Bu ısınmanın sebebini pasif harmonik filtreden kaynaklandığını ve filtrelerin sökülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca harmonik filtreleri söktüm, kondansatör kapasitesini ve voltajını bir üst kademe yaptım.

ŞİMDİ KONDANSATÖRLERDE SORUN VE ISINMA YOK.
SORUN ITHD BAZEN 25-30 HATTA BAZEN 40 LARDA OLUYOR HARMONİK FİLTREYİ SÖKTÜM SIKINTI OLUR MU ?
BU ITHD NİN YÜKSEK OLMASI UPS (master guard) ZARAR VERİR Mİ
 
Son düzenleme:
gayet bilgi yüklü bir konu olmuş takipteyim. teşekkürler.
 
Trafodan gerilim kademesini değiştirir ve trafo çıkış geriliminin 400 V üzerine çıkmasına engel olursanız gerilimden kaynaklanan patlamanın önüne geçmiş olursunuz.
 
şimdi unuttuğum bir bilgi var fabrikada 1000 kva ups var. Fabrika komple ups üzerinden besleniyor. ölçüm için analizör bağlattık. Ups çıkışında ITHD 9 falan VTHD 2 civarında tüm ölçümler güzel olduğunu söyledi ölçümü yapan arkadaş. Ama şebeke yani ups besleyen enerjide VTHD 9 ları ITHD 35-40 ları görüyor ayrıca harmonik filtreler aşırı yüksek ısı oluşuyor. Bu yüksek ısı kablo üzerinden kondansatöre gidiyor ve kondansatörün ve pano iç sıcaklığının ısınmasına sebep oluyor ve patlatıyor dedi. Bu ısınmanın sebebini pasif harmonik filtreden kaynaklandığını ve filtrelerin sökülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca harmonik filtreleri söktüm, kondansatör kapasitesini ve voltajını bir üst kademe yaptım.

ŞİMDİ KONDANSATÖRLERDE SORUN VE ISINMA YOK.
SORUN ITHD BAZEN 25-30 HATTA BAZEN 40 LARDA OLUYOR HARMONİK FİLTREYİ SÖKTÜM SIKINTI OLUR MU ?
BU ITHD NİN YÜKSEK OLMASI UPS (master guard) ZARAR VERİR Mİ

lütfen yardımcı olacak birileri yok mu?
 
Harmoniğin kaynağı zaten UPS yani şebekenin sinüsoidalliğini bozan kaynak UPS. Çıkışında harmonik düşük olur, girişi şebeke tarafını bozar buna sebepte içindeki anahtarlama devresidir. Harmonik distorsiyonda uluslararası kabul edilebilir değerler akımda Ithd<5 , gerilimde Vthd<3 olmalıdır. Akımda %20 çok yüksek değerler olup %40 gibi değerler kabul edilemez, büyük sıkıntı yaratır. Komple yük UPS'den beslendiği için yükler açısından sıkıntı yok ancak akımdaki harmonik distorsiyonların artması kondansatörler için risktir. Ayrıca sayacın yanlış okumasına sebebiyet verir atıyorum röle üzerinde tüm fazları cosfi:0,99 görürsünüz ancak sayaç endekslerinde durum faciadır. Sayaç endekslerine göre durum ne alemde? Muhtemelen kötü olmalı.
1- Harmonik filtrasyon devredeyken Ithd ve Vthd değerleriniz nedir? Yani mevcut harmonik filtrasyon problemi karşılıyormu yani harmonikleri bastırabiliyor mu? Önemli olan husus bu soruya vereceğiniz cevaptır.
1A- Cevap evet ise harmonikler makul değerlere düşüyorsa pano sıcaklığını düşürmeniz gerekiyor, hava emiş ve hava basış fanları ve termostat ile pano içi hava sirkülasyonu sağlamalısınız.
1B- Cevap Hayır ise harmonik analizine bakılıp hangi harmoniklerde sorun varsa ona uygun harmonik filtrasyon sistemi kurmanız gerekir.

Harmonik filstrasyon sistemini devre dışı bırakmak risktir.
 
Sorularım çok mu zordu 6,5 saat geçti cevap vermedin ?

kusura bakmayın nete giremedim. evt harmonik filtre varken herşey normaldi ama kondansatörlerin patlamasına kadar. analizör getirdik analizörü yapan arkadaş harmonik filtre çok ısınıyor bu ısı pano ve kondansatörleregiden kablo üzerinden kondansatöre geçip kondansatör ısısını artırıyor ve kondansatörün patlamasına sebebiyet veriyor. harmoniği devreden çıkartıp ölçüm aldı. harmonik filtrenin pasif harmonik filtre olduğunu ve gereksiz olduğunu sökülmesi gerektiğini söyledi. Ama gerekirse ileride aktif harmonik filtre kullanabilirsiniz dedi. Birde ben be Ithd Vthd ölçümlerini entes kompanzasyon rölesinden pc üzerinden okuyorum yanlış ölçmüyordur herhalde. sayaç işine gelince uzaktan okumalı sayaç en kısa sürede okuyop değerleri kontrol edicem.
 
Harmonik Filtre Reaktörleri ısınır normaldir, bazı panocular kondansatörleri reaktörlerin hemen üzerine koyarak dizayn hatası yaparlar. Isınan hava yükselir fiziğin temel prensiplerindendir, siz kondansatörleri reaktörlerin üzerine koyarsanız kondansatörleri haşlamış olursunuz, zarar verirsiniz.
Madem pasif filtre devredeyken harmonikler makul düzeye iniyor o zaman devre dışı bırakmanız son derece hatalı bir davranış olur. Çünkü pasif filtreniz harmonikleri bastırıyor demektir.
Yemek yaparken ateşten sıcaklıktan rahatsız oluyorum diye ocağın altını kapatmak gibi bir durum olmuş sizinki. Üstte bahsettiğim dizayn hatası var mı? bakın, düzeltin. Pano içi havalandırma yapmanız şart bunu ihmal etmeyin. %40 Ithd değerlerinde sayaç endeksleri sapıtmış olmalı, bir an önce pasif filtreyi devreye alın, yoksa cezaya girebilirsiniz !
Diğer bir husus harmonik reaktörler kondansatör gerilimini yükseltir bu nedenle kondasatör gerilimleri yüksek seçilir, sizin trafo çıkış gerilimi yükseldiyse kondansatörlere direk olarak sırayet eder. Filtre devredeyken kondansatör gerilimlerini ölçün, etiket gerilimi ile mukayese edin.Bu arada paralel rezonans riskinide göz ardı etmemek gerekir.
Aktif filtre sistemine geçene kadar pasif filtre devrede kalsın.
 
Son düzenleme:
evt şuanda sayaç değerlerini okudum değerler normal görünüyor. kondansatörler 28kvar - 440v har. filtreler 415v idi ama kondansatörleri 33kvar - 480v yaptık(ama şuanda direk şebekeye bağlı). Pano dizaynı harm. filtreler üstte kondansatörler altta idi ama dört bölüm panoda sadece 1 tane soğutma için üstten emiş fanı vardı. Zaten önceden söylediğim gibi pano ısısı 45 c leri görüyodu. yani birde pano ısısı 45 c bu kondansatör daha sıcak olacak haliyle maxda 60 c yi geçerse sıcaklıktan patlama oranı yükselir. Pano soğutması gayet başalı olabilirdi. Kararları maalesef tek başıma değerlendirme yapamıyorum. Analiz yapan arkadaş daha bilgilidir diye o ne dediyse onu yaptık. Birde bu sorun bizim başımıza bir tane 500 kva ups vardı biz bir 500 kva daha ilave ettik ondan sonra başımıza geldi. Yani biz burada ikinci ups ilavesinden dolayı bir harmonik yoğunluğu mu söz konusu oldu da böyle bişey başımıza geldi.

AYRICA YAŞLIUZMAN YARDIMLARINIZ İÇİN TEŞŞEKKÜR EDERİM.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,720
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst