1ms Hızında Açılıp Kapanabilen Hızlı Actuator Gerekli

common-rail dizel motorların enjektör sistemleri solenoid valf gibi çalışır ve 4500-5000 devirde çalışabiliyorlar. bu kadar hızlısı üretilebildiğine göre ihtiyacınız olan valf nutlaka bulunur diye düşünüyorum.

eyvallah hocam bu yorum bi nebze beni rahtlattı. dediğim gibi mekanikten hiç anlamıyorum.
 
üstad 1ms müthiş bir hız.. 1khz den bahsediyoruz saniyede 1000 kez açma kapama yapacak. Şöyle düşünelim bir transistörü bu hızla çok rahat sürebiliyoruz ama aynı şeyi bir rölede yapmak mümkün mü ?
örneğin otomobilleri düşünürsek 4 silindirli bir motor 8000 devire ulaşabiliyor. kaba taslak hesap yaparsak 4 silindirin sırayla ileri geri gitmesiyle krank mili 1 devir yapıyor yani dakikada bir silindir 2000 kez git gel yapıyor. saniyede 35 kez gibi bir sayı. araçlarda kullanılan valfler çok hızlı diye biliyorum hadi olsun olsun saniyede 100 açma kapama yapsın maksimum.. bunun 10 katı hıza ulaşmak fiziksel olarak mümkün müdür araştırmak denemek lazım..
 
evet zaten devirimiz düşük olsaydı dediğin gibi hızlı bir selenoid valve işimizi görecekti. araştırıyoruz gerçekten varmıdır,yokmudur piyasada bilmiyorum. belki bir yurtışı firmayla görüşecez gibi
 
valflerin bukadar kısa sürede sizin istediğiniz açkapayı yapması imkansız görülüyor.testlerde yapsa dahi uzun süreli çalışmada mutlaka sorun çıkarırlar.bunun yerine başka alternatifler düşünmeniz gerekir sanırım.belkide düşünmüşsünüzdür.başarılar dilerim.merakla sonucu bekliyoruz.
 
sonuca ulaşmak biraz uzun sürebilir. ama olumlu yada olumsuz her şekilde sonucu burada paylaşırım. ( olumlu olursa kralını tanımam kaçarım :) ) tabiki kaçmam.
 
Main_loop;
Einstein'ın izafiyet teorisini anlamak için belli bir bilgi ve formasyon gerekir.Ama senin yapmak istediğini anlamak sadece senin sır olan projenden lutfettiğin sorucuk kırıntılarıyla sınırlı.Eğer açıkca sorarsan ;sorunu yalnızca fizik mühendisi cevaplayabilir.
Seni üzmek istemem ama nedense aklıma birkaç yıl önce günlerboyu ERKE diye millete yalan ve hayal pompalayan(sanırım bu adamlar ne mühendis ne bilim adamıydı, emekli generallerdi).Türkiyeyi marsa uçuracak elginkan holdingin piezo eleman baloncukları geliverdi.
Sen projenden eminsen ve dediğin gibi çok büyükse demek ki tek başına altından kalkamıyorsun paylaşsanda eksilmeyecek, o zaman proje bazında tescil ettir ve grubunu kur profesyonelce gerçekleştir sonra da mihneti de nimeti de paylaş. ve senin gibi gencimizle ülkemiz gurur duysun.
not:Aktuator konusuna gelinceye kadar olan önermelerinin doğruluğu şüpheli geldi bana.bu iş salt elektrik ve makina konusu değil bence Bir fizikçiyle tartışın gözden geçirin.büyük işler büyük hayallerle başlar ama küçük adımlarla ulaşılır.
 
Öncelikle başarılar dilerim,birkaç soru oluştu kafamda...
Böyle bir tasarıma nerede ihtiyaç vardır açıklayabilir misiniz? Dediğiniz gibi balans yaratarak kuvvet oluşturmak ve bir yöne doğru yoğunlaştırarak hareket elde etmek mümkündür,fakat umarım çalışmalarınızın bir amacı vardır. Faydalanmak istediğiniz merkezkaç kuvveti işinize yarayacak düzeye ulaştığında düzeneğiniz birçok problemle karşılaşabilir. o hızda çalışacak bi actuator yerine dönen disk üzerinde bir mekanizma tasarlamayı düşündünüz mü?
 
Minik bir actuatore kaldıysa bu cihazın havalanması, kimse buna guvenip binmez zaten. Ayrıca daha guvenli ucan ve giden araclar var. Herneyse bu frekansta aç kapa yapan actuator olur ama fizik kanunları gereği boyutları ve stroğu oldukça küçük olur ki senin işini görmez. Atıyorum 0.2 mm strok yapar ancak.

Parmağını aşağı yukarı oynat, en hızlı ne kadar oynatırsın. Şimdi bu hızla kolunu oynat. Mümkün değil mi dedin. Hayır mümkün, sadece senin gücün yetmedi. Yeterli güç verecek bir cihaza kolunu bağlarsan o hareketi yapabldiğini görürsün.

Gereğinden büyük güçlerle bu işler yapılabilir ancak, aksi halde strok 0.2mm de kalacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst