17" LCD Monitör Arızası-Görüntü yok

Vacip DENİZ

Paylaşımcı üye
Katılım
27 May 2010
Mesajlar
733
Puanları
106
Yaş
30
Konum
Isparta/Eğirdir
Herkese iyi akşamlar,7-8 yıldır faal olarak kullandığım monitör gün itibariyle arıza verdi :)
Ben ne güzel oyunumu oynuyordum bir anda ekran tamamen karardı, ne bir görüntü ne bir ışık. Fakat aynı anda ekrandaki hoparlörler çalışmaya devam ediyordu. Başta ekran kartını yaktık herhalde dedim ama başka bir monitör bağladım sorunsuz çalıştı ve diğer monitörümüzün arızası kesinleşti.

Olası kondansatör vs. arızalarını görebilmek için monitörü ameliyata aldım. Sökmediğim yeri kalmadı fakat ne şişmiş bir kondansatör, ne de yanmış bir devre elemanı, hiç bir şey göremedim.

Eklediğim resimlerde tüm devre kartları görünüyor, Uzun ince olan yanılmıyorsam LCD fluoresantlarının balast devresi, kare büyük olan ise enerji, ses, monitör girişlerinin yapıldığı kart. Karta enerji girişi harisi 12V DC adaptör ile yapılıyor. Enerji geliyor.( hoparlörler çalışıyor, on/standby ışığı çalışıyor) On/standbay ışığı normalde ekran açık-çalışırken yeşil-beklemedeyken-görüntü yok iken turuncu olarak yanıyordu, arızadan itibaren ilk açtığımda birkaç saniye yeşil, akabinde devamlı turuncu yanıyor.
Görünürde bir arıza yok gibi fakat ustalarımdan yardım istiyorum, olası arızalar nedir, nerelerde olabilir?

2013-12-08 22.57.112.jpg0.jpg2013-12-08 22.56.30.jpg2013-12-08 22.56.46.jpg2013-12-08 22.57.11.jpg
 
Son düzenleme:
Muhtemelen arka aydınlatma gitmiştir inverter kartı yüksek gerilim üretiyor bu sebeple giriş soketini çıkarın bi sürü ölçüm yapmanız gerek trafo da kesik olabilir. Bunu kesinleştirmek adına lcd ekranını biraz aralattır arkasından ener ışıgı geçecek kadar az bi şey de yeterli şayet monitör PC açık değilken "sinyal yok " mesajı çıkartan cinstense adaptör ucunu takıp butona basmanız yeterli değilse vga kablosunu takı PC de açmalısın. Görüntü varsa dediğim gibi inverter kart ı arızalanmıştır tamir yoluna da gidebilir led aydınlatmaya da çevirebilirsiniz. Karaköyde satılıyor yanılmıyorsam 20-25 lira idi. Kolay gelsin kardeşim.
 
İlginiz için sağolun ustam,
Aydınlatma arızalarında ekrana hiç mi görüntü gelmiyor? Ben aydınlatma arızası olsa çok silik de olsa bir görüntü görebilirim diye direk elemiştim bu şıkkı ama dediğiniz testi yapıcam. Vga kablosunu takmadığımda sinyal yok uyarısı veriyor sadece enerji verip denemeyi yapıcam yarın. sonucu yazarım buraya, tekrar teşekkürler.

----------

Usta arıza dediğiniz gibi çıktı, arka aydınlatmada problem var, telefonun flaş ışığı ile aydınlatma yaptım sinyal yok yazısını görebildim. Biraz araştırdım da şerit led ile aydınlatma yapanlar var, yarın LCD yi iyice söküp bir bakıcam ne yapılabilir.
 
Son düzenleme:
Bugün ekranı parçaladım, demonte halde test ettim, ekran camının arkasından aydınlatma yaptığımda net bir şekilde görüntü görünüyordu. Fakat bir talihsizlik oldu camın kenarında 4 adet film-şerit bulunuyordu. Bunlardan ekranın alttaki 1/4 lük kısmını kontrol eden şeritin bir kısmı koptu ve şuan alttaki 1/4 lük kısımda görüntü yok, maalesef tamir imkanıda varmış gibi görünmüyor. bu kaza olmasa çıkardığım fluoresanların yerine led lamba takıp problemi çözücektim, Anlaşılan ekran kısmetimizden çıkmış, şansımızı fazla zorlamamak gerek :)

Bunlarda resimler, belki birilerine yardımı dokunur.
Ekranı demonte halde tesk ederken (aydınlatma fluoresantları bağlı değil, ekran camını ayırıp arkasından led ile aydınlatma yaptım görüntü net bir şekilde görünüyordu)

2013-12-15 12.27.57.jpg

Ekranın alt bölümüyle ilgili olan, kopan şerit-film.

2013-12-15 12.28.11.jpg

2013-12-15 12.32.14.jpg

Bunlarda arızalı olan lambalarımız.

Yeşil kablo normalde kopuk değilde- demonte esnasında koptu.
Lambaların kenarlarında kararmalar görünüyor.

2013-12-15 12.41.36.jpg

2013-12-15 12.41.54.jpg
 
Lcd ekranını da araştırabilirsin hazı dağılmışken onu da değiştirebilirsin bütçeye bakar belki maddiyattan gider ama patik kazanırsın
 
LCD panelleri araştırdım biraz, panel almaktansa, yeni monitör almak daha mantıklı görünüyor. Şimdilik yedekte duran monitörü kullanıyoruz, buda arıza yaparsa yenisini alıcaz artık.
Yardımlarınız için çok teşekkürler
 
Geçmiş olsun.Dikkatli söküm yapmış olsaydın kurtarabilirdin lcd'dini neyse canınız sağolsun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,691
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst