1600 kVA Trafo ve 100/5 Akım Trafosu Durumu

emrecevik

Üye
Katılım
23 Kas 2008
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
39
1600 kw trarfoya 100/5 akım tırafosu takabılırmıyım kompanzasyon duzelırmı ve tedes buna musade edermı cunku fabrıkada yuk yok sadece bırmakına calısıyo bırde cevre aydınlatmalar yanıyor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bahsettiğin makina ve çevre aydınlatmların çekeceği toplam akımına göre bir akım trafosu takabilirsin.
 
arkadaşım çekilecek maxsimum akıma bak daha sonra akım trafosu seçmen için listeye bak burdan oranı belirle bu çizelge var mı yanında?
 
Çekilen akım 100A'den fazla değilse bağlayabilirsiniz. Ama daha sonra o akım trafosundan 100A'den fazla akım geçerse yanar.
1600kVA trafonun akım trafosu normalde 2500/5 olur ve bu tip akım trafoları barasızdır. Takacağınız 100/5 akım trafosu barasız olsa dahi orta oyuğu olur, biraz uğraştırır.
 
takacağın akım trafosu elektrik sayacına bağlanmayacaksa sadece kompanzasyon kontrolü için takacaksan tedaş buna karışmaz, kabül görmemiş yeni bir trafoya bağlayacaksan tedaş kontrolünde kabul etmez sebebi şimdilik düşük güçte çalışırsın ama sonra toplam akım 1600KVA trafoda 100 Amperin çok çok üzerindedir slm.
 
1600 kw trarfoya 100/5 akım tırafosu takabılırmıyım kompanzasyon duzelırmı ve tedes buna musade edermı cunku fabrıkada yuk yok sadece bırmakına calısıyo bırde cevre aydınlatmalar yanıyor

Selam, o kadar işin yoğunluğunda dayanamadım yazmak zorunlulugunda hissetim kendimi.

Bu konuda "Ekonomik krizin etkilediği kompanzasyon" baslıgında bu bahsettiğiniz sorun işleniyor. Özellikle ALRON'u dikkatle okuyunuz.

en önemli özelliği (diğer rölelerde olmayan) ise 2500A yerine 1 amper bile cekse içerisinde hall effect akım sensörü ile algılayıp sisteme gereken müdaheleyi yapabiliyor.

Burda diğerlerinde olmayan ikinci bir özellik: diyelim en kücük kademede 50KVAR var. Ama yükün isteği farzedelim 3-5-10KVAr gibi bir istek. Siz orjinal kompanzasyon siteminde hiçbir mudahelede bulunmuyorsunuz. Alronu 3 faza baglayıp sadece akım trafosunu alrondan seri dolastırıyorsunuz. Ve Alron en küçük kademenin altındaki (gerekirse üstündekide) her fazı birbirinden tam bagımsız ve net ne kadar gerekiyorsa o kadar kompanse ediyor. Örnekte 3-5-10KVAR ı tam 3-5-10KVAR kompanse ediyor 50KVARlık kondansatörü kullanarak. Ne eksik ne fazla.

Isterseniz var olan sistemdeki röleyi tamamen atıp tüm baglantıları ALRONA tasıyıp kullanabilirsiniz de. Yani tesis dururkende, max kapasitede calısırkende cozüm isterseniz baska seceneginiz yok. Arzu ederseniz test amaclı emanet (konsinye lafını sevmem gavurca) urun verebilirim. Performansını gordukten sonra bana sihirbaz demezseniz namerdim. Urüne o kadar guveniyorum.

Kolay gelsin:)
 
Son düzenleme:
tesekkurler arkadaslar bu bılgıler yeterlı olacak sanırım bahsettıgım gıbı fabrıkada yuk yok kompanzısyon ıyı gıtmıyor o yuzden busekılde denemek ıstıyorum
 
Sayın emrecevik

1600 kVA olan trafonuz için 100/5 akım trafosu bağlayabilirsiniz. Fakat trafonun bu kadar düşük çalışması da beraberinde bir takım problemlere yol açabilir. Bunu da göz önünde bulundurunuz. Mühürlü kısımla ilgili bir konu olmadığı sürece, Tedaş birşey demez.
 
tesekkurler arkadaslar bu bılgıler yeterlı olacak sanırım bahsettıgım gıbı fabrıkada yuk yok kompanzısyon ıyı gıtmıyor o yuzden busekılde denemek ıstıyorum

Bence hatali bir sonuc. Cunku hem akimtrafosunu degistireceksin hemde kademelerle oynaman gerekecek. cunku bu sistemlerde kademelerde buyuktur. Hele sistem dengesizse ugras dur. Bazenb bir nedenle test tamirat icin senden habersiz tesiste calisma yapilirsa akimtarfolari hatta role bile kavrulabilir.

Butun bunlarin maliyetine hatta daha ucuza malolacak 50kVAR lik bir ALRON ile 5 dakikada orjinal sistemde hicbirsey yapmadan isini gorebilirsin. 80x80x30cm ebatlarinda ki alron u sebekeye bagliyorsun, varolan akim trafolarini alrondan da seri olacak sekilde geciriyorsun VE ISIN BU KADAR. Sorun bitiyor.

Nedenmi cunku ALRON'un icerisinde yerli-yabanci diger rolelerde kullanilan ucuz basit akim trafosu yoktur. Onun yerine hall effect ozellikli akim sensoru kulllanilir 3 tane. Bunlarin toplam bedeli yerli rolelerin fiyatina esittir. Fakat hassasiyet superdir. O nedenle 2500A yerine 1 A bile cekse Alron bu kadar dusuk akimda bile akimi algilayarak gereken kompanzasyonu gerektigi kadar yapar. Yani 50KVAR lik en dusuk kademeniz olsa bile daha kucuk (ornegin 3-7kvar) gerekse bile alron bu 50kvarlik kademe ile bu kucuk rektifi tam o kadar kompanse eder. yani tam 3-5kavr olarak. kisaca kademelerlede oynamaniza gerek kalmayacaktir.

Arzu ederseniz kompanzasyon panosundaki roleyi tamamen cikartip tum kademeleri alrona aktarabilirsiniz. Boylece dinamizmi 50kvar olan dinamik bir kompanzasyon sisteminiz olur. Tesis ister devreye girsin ister bosta olsun hicbir ayar yapmaniza gerek kalmayacaktir.

Sonuc:
1.akim trafolarini degistirmek, kademelri ayarlamak, acaba nooldu diye diken ustunde durmak, zirt pirt firmayi ziyaret etmek zorunda kalmak, isletme devreye gisdiginde herseyi geriye almak
2.ALRON takip birakmak

maliyetleri esit ise hangisini tercih edersiniz? yorum sizin.:)
 
50kVAr lık kademeye paralel olarak, düşük yüklerin kompanzasyonunu sağlamak amacıyla, 50 kVAr lık ALRON bağlamak sanırım sağlıklı bir öneri değil. 50kVAr lık kademeyi 3-5 kVAr'a indirgemek için Alronun 45-47kVAr endüktif basması ciddi aktif kayıplara sebep olacaktır.
Elektrolojik'in ürettiği Factor.1 D24 R.G.K. rölesi trafonun sekonderinden çekilen akıma göre trafonun ihtiyacı olan reaktif gücü hesaplayarak sistemi kontrol ediyor. Sanırım en ideal çözüm bu... Gereksiz aktif kayıplara hayır...:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst