12v 1a adaptörün elektrik çarpması ve tamiri

Brismo

Üye
Katılım
18 Ocak 2021
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
34
12v 1a adaptör çalışmıyordu voltaj ölçümü yaptım ve çıkış vermediğini farkettim. Kapağını açmaya çalışırken iç devreye parmağım değdiğinde feci bir elektrik çarptı. Devreye baktığımda bir tane diyotun etrafının siyahlaştığını gördüm. Şuan içinde halen elektrik var bu elektriği nasıl boşaltabilirim çarpmadan şimdiden teşekkürler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
o adaptör nasıl çarpıyor ki? sakın fişte takılı filan olmasın? mümkünse bir resim paylaş.
 
1000016548.jpg

Fişe tabiki takılı değil. İki defa çarptı onun için bir daha dokunmadım
 
Kendiliğinden boşalır mi elektrik bir şey yapmaya gerek var mı? Bir de arıza neden olabilir?
Blok kondansatör de can yakicak türden elektrik olabileceğine dair bir fikriniz olmadığı için çarpılarak kötü yoldan öğrenmişsiniz . Buna dair bilginiz bile yokken kalan kısmı nasıl tamir edeceksiniz ?
 
Kendiliğinden boşalır mi elektrik bir şey yapmaya gerek var mı? Bir de arıza neden olabilir?
5dk gibi bir sürede kendiliğinden deşarj olur.
2 yöntem var:
-metal bir cismi kondansatörün ayaklarına değdirerek kısa devre edip enerjiyi boşaltmak
-akkor flaman lambayı kondansatörün ayaklarına bağlayıp kondansatörü deşarj etmek
 
Pwm entegresine bağlı diyot büyük ihtimal cort. Pwm entegresi sağlam mı kontrol edilmeli. En azından feedback devresi var . Çok uyduruk değil az uyduruk bir devre .
 
Prizden çekilip bulk kondansatör tam deşarj olduğunda 250 V, 1 A yazan cam sigorta multimetreyle ölçülüp sağlamlığı ilk önce kontrol edilen olmalıydı, (komşum kendi cep adaptörünü çalışmıyor diyerek verdiğinde cam sigortasını değiştirip ona vermiştim) resimdeki sigorta görüntü olarak sağlam görünüyor, ancak multimetre omaj ölçümüyle bu sonuç kesinleşir. Diyotlardan biri iyice karardığına göre yanıp mutlaka içten açık devre olmuştur, kesin durumu için multimetrede diyot ölçümünde diyot sağlamlık ölçümünün (bir ucu boşa alınıp) yapılması gerekli. Diyotların tümü sağlam çıkarsa SMPS entegresinin üzerini okuyup yenisiyle değiştirin. MOSFET olsaydı onu da ölçüp kontrol etmek gerekirdi, ama bu devrede MOSFET yok, muhtemelen entegre gereken anahtarlamayı kendi içinden yapıyor. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,196
Mesajlar
915,751
Kullanıcılar
449,972
Son üye
Emirhan6161

Yeni konular

Geri
Üst