1000 kva lık trafo

volky

Üye
Katılım
14 Mar 2008
Mesajlar
392
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar elimde 1000 kva lık bir trafo var bu trafo ne kadar sabit kondansatör grubu kullanmam gerekiyor bunu nasıl hesaplandığıyla beraber söylerseniz sewinirim.
 
Normalde sabit kondansatör seçimi trafo gücünün %3 -%5 arasında bir değer seçilerek yapılır.Bu tabiki sizin işletmenizin çalışma durumunada bağlıdır.
Bizim işletmemizde sabit kondansatör gücü 50 kVAR seçilmişti.Malum kriz dolayısıyla işlerin azalması neticesinde gece vardiyalarında bir müddet çalışma olmadığından dolayı bu sefer de kapasitife kaçmaya başlayınca kondansatör gücünü 30 kVAR a düşürdüm.
 
Slm,hesap konusunu tam olarak bilmiyorum ama sabit kondansatör gurubu hesabına kurulu gücün ve bu gücün ne kadarının en çok süreyle devrede olduğunun büyük etkisi olduğunu düşünüyorum,çalıştığım yerden örnek verecek olursam,trafomuz 2500KVA,sabit gurubumuz toplam 70kVAR ,her gün en az iki kere kontrol ediyorum,cosfi nin 0.98 den aşağı,1 den yukarı olduğunu görmedim.Saygılar.
 
arkadaşlar elimde 1000 kva lık bir trafo var bu trafo ne kadar sabit kondansatör grubu kullanmam gerekiyor bunu nasıl hesaplandığıyla beraber söylerseniz sewinirim.

1000 kVA Trafonuz için, kullanmanız gereken sabit kondansatör gücü, trafo gücünüzün %3'ü kadar olmalıdır.


her gün en az iki kere kontrol ediyorum,cosfi nin 0.98 den aşağı,1 den yukarı olduğunu görmedim.Saygılar.

Cos fi değeri 1'den yukarıda olamaz.
 
sayın volky
1000 KVA lık bir trafo için %3-5 arasında sabit kondansatör bağlayabilirsiniz bu da 30 KVAr lik sabit kondansatör demek
 
sitede arama yaparsan bu tip hesaplamalar mevcut
hatta yanlış bilmiyorsam bu tedaşın şartnamesinde de olması gerekir en son bildiğime göre arkadaşların dediği gibi %3 ile %5 arasındadır
 
Değerli arkadaşlar,

Trafonun boştaki kayıplarını karşılamak için %3-5 arasında sabit kondansatör bağlamak artık tarih oldu. Şu an ki reaktif röleler 50mA'in altını kompanze edebilmektedir. Dolayısıyla %3-5 arasında sabit kondansatör bağlamak demek sayacın kapasitif yazacağı anlamına gelmektedir.

Ayrıca trafolarda bağlanacak sabit kondansatör markadan markaya farklılık göstermektedir.

Mesela;

1600KVA ABB trafo için 5kVAr'lık sabit kondansatör yetmektedir.

veya

1600KVA AEG trafo için 15kVAR'lık kondansatör yeterli olmaktadır.

herkese kolay gelsin.
 
sn durceylan arkadaşın açıklamalarına katılıyorum.
yeni devreye alınan bir işletmede; 1000 kva güçünde tr var. tr yi kuran firma,30kvar sabit kondansatör kullanmış.işletme üretim yapmadığı zaman tr tamamen boşta calışıyor. işletme, deneme aşamasında(15 günde) sayaç yaklaşık 3000kw aktif, 400kvar indüktif, 9000kvar kapasitif yazmış.takip ettim. tr boşta çalışırken günlük yaklaşık 600kvar kapasitif yazıyor.indüktif hiç yazmıyor.hemen olaya müdahale edip,tr boşta çalışırken, deneme yanılma yöntemi ile 6,5kvar sabit kondansatörle,sayacın minumum değerde indüktif ve kapasitif yazdığını ğördüm.herkese saygılar.
 
Yorumlar güzel fakat, OG'den değil de AG'den ölçüm varsa ne olacak. Sabit kondansatör bağlaması gerekecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst