10 kw Öz Tüketim Ges Sisteminde Fazların Dengelenmesi Konusunda Destek

Merhaba,

@Kadirkarakus0' in dediği gibi bu sistemi inverter ayarlarından değiştiremezsiniz. Satan firma inverterin "en düşük faz" özelliğini size anlatmalıydı. O zaman da size sistemi satamazdı. Maalesef bu durumda sistemi on grid' e (şebeke ile izinli) çevirmekten başka çareniz yok.

Değerli arkadaşlar herkese merhaba,

İstanbul'da topraksız tarım yöntemiyle üretim yaptığımız bir seramız var. Serada suyu sürekli devirdaim eden su pompaları 7/24 çalışıyor ve saatlik 4-5 kw enerji tüketimi var. Gündüz saatlerinde klimalar ve sera sirkülasyon fanları açılınca bu tüketim 7-10 kw arasına yükseliyor.

20 gün önce 10 kw öz tüketim şeklinde bir güneş enerjisi sistemi kurduk (20 x 550w panel) ve inverter olarak Deye 15 kw trifaze inverter aldık. Yaşadığımız sorun sebebiyle kurduğumuz sistemden randıman alamıyoruz.

Kurulan sistemin detayı:

- Herhangi bir akü ve depolama yok
- Deye 15 kw trifaze inverter
- 20 x 550w panel ( 10 kw )
- Şebekeye geri besleme yok, güneşten üretebildiğimiz kadarını güneşten kullanıp, kalanı şebekeden tamamlıyoruz.

Yaşadığımız problem:

Güneş panellerimiz enerji üretiyor fakat ürettiği enerjiyi üç faza da aynı miktarda dağıtarak verebiliyor. Örneğin 9 kw enerji üretiliyorsa, faz1'e 3kw, faz2'e 3kw, faz3'e 3kw şeklinde enerji verebiliyor.

Fakat sera içerisinde sürekli değişken bir enerji tüketimimiz oluyor. Bazen kettle fazla çalışıyor ve o farklı bir fazda bulunuyor, bazen klima çok çalışıyor ve o farklı bir fazda çalışıyor derken ne kadar dengelemeye çalışsak da farklı fazlarda farklı saatlerde farklı tüketimimiz oluyor.

Durum böyle olunca, panellerde enerji üretimi, tüketimden fazla olsa bile bu enerjiyi kullanamayıp şebekeden elektrik çekiyoruz.

Örneğin panelde anlık 8 kw enerji üretimi olduğu bir anda sera içindeki tüketim aşağıdaki gibi oluyor:

1. fazda 1 kw'lık tüketim
2. fazda 2 kw'lık tüketim
3. fazda 3 kw'lık tüketim

Bu durumda panellerde anlık 8 kw güç olsa bile sistem üç faza da 1 kw enerji gönderiyor.
1. faza daha fazla enerji gönderemediği için 2. ve 3. fazlara da göndermeyi kesiyor ve o kısmı şebekeden ücretli olarak çekmeye başlıyor.

Bu durumu düzeltmek için ne yapabiliriz? Bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını rica ederim.

Teşekkürler,
bu durum bütün enerji tesislerinde barajlarda heryerde böledir ..biim yaptığımız sistemlerde şebekeyel senkron sistemlerindede böyledir bu anormal bir durum değil olması gerekende bu zaten sizin dediğiniz olsaydı çalışmazdı hiç bir baraj .. şöyle anlatayım load sharing (yük paylaşımı ) vede power manangement (güç yönetimi diye bir sistem var ) normalde bu ayarlar yüzde cinsinden yapılır yada kw cinsinden .. bunun 2 parametresi var bir akım trafoları yüzde yük paylaşma oranı . bunun referans aldığı değer şebekeyle paylaştığı yüktür sizin yükünüzü baz almaz sizin yükünüzden haberi yoktur bile ..
yanlız enerjiyi kesiyor deye bir şey yok vede sizin ayarda sıkıntı var gibi sanki.. yada invertörünüz bozuk
sistemin olması gerekeni şöyle
şimdi panel 9 kw üretebilecek seviyede deyelim bir doğru akım üretip invertöre gönderdi ..
invertör ne yapacak faz başına 3 kw üretip şebekeye basacak bunu hep yapacak ..

ürettiğinin fazlasını şebekeye basarsa suıkıntı yok ... peki şimdi normalde bizim 1 kw 2 kw yükümüz var ne olur bu 1 kw atı biz yada başkası kullansın sorun değil sürekli şebekeye basar kim kullanırsa kullanır ..
peki sen şebekeyi besleme dersen ne olur ?

ben panelim şmdi sen parametrelerimde şebekeyi besleme dedin ben öz tüketimde kullanacam dedin . tamam dedim sana
çalıştırdın devreleri fazın birinde 1 kw var birinde 3 birinde 5 diyelim
şimdi ben başladım elektrik basmaya ve ben her fazdan eşit enerji basmak durumundayım bastım 1kw sorun yok sonra denge bozuldu yüküm biri fazla çekmeye çalıştı ben yükselirsem diğer yükü beslemek için bu durumda şebekeye basmam gerek geriye kalan boş enerjiyi değilmi elektrik bu ... anlamazaki basar gider bir zararı olurmu olmaz elektrik üretmiş satmış olursun ama anladığım kadarıyla sende satış yok ve şebekeye basmıyorsun kapalı geri şebekeyi besleme ..

o zaman napacaz yükümüzü dengeleyeceğiz .
ok?
bu çok matematiksel karışık formullu mevzu anlatamıyorum basit dille .bu nedemektir EĞER BİR MEVZUYU ANLATAMIYORSAN SEN O MEVZUYU KESİNLİKLE BİLMİYORSUNDUR . burdanda benim mevzuyu bilmediğim anlaşılıyor
bak şöle anlatayım

şimdi senin eşit basınçta eşit miktarda aynı ölçüde su geçiren üç tane vanan var diyelim . bir program yazdın program basit tek komut kovaları doldur ve asla taşırma kovları . ama ne yaptın birine 1 litrelik kova koydun birine 3 litre birine beş litre . sonra düğmeye bastın

nolacak 3 vana açılacak suları doldurmaya başlıyacak doldurdu .. 1litrelik kova doldu taşacak ?
napmalıyız? taşma olmasın deye ?

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri