Şerit ledle yürüyen led devresi yardım

mandalina_

Üye
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
39
Aşagıdaki devreyi nette buldum.Ledlerin önündeki 270 ohmluk direnci azaltıp oraya 2. bi led eklersek led sayısı arttıgı gibi devrede bozulma olmuyor.Bu yaptığım şey dogru mu degilmi yada bi sakıncası varmı?

2. sorum ise benım elimde böyle tek tek satılan ledler degil de şerit ledler var.Şerit ledlerde 3 led seri +300 ohmluk direnç de bunlara seri olacak şekılde 12volta göre yapılmış.
Şimdi ben aşagıdaki devrede oralara tek tek led koymak yerine hangı degerleri degiştirerek yada hangi devre elemanlarını degiştirip oraya şerit led koyaarak eklenerek yürüyen led devresi yapabilirim?

3.sorum devrede ledlerin hepsi yandıktan sonra tekrar en baştan itibaren eklenerek sönüyor.Eklenerek sönmek degilde hepsinin aynı anda sönmesini istiyorum ne yapmak gerekli?
 
1.-270 ohm ları düşürerek led sayısını fazla artırırsan 4015 lerin çıkışını bozabilirsin.onun yerine 1k gibi bir direnç ve npn bir transistörle istediğin kadar ledi sürebilirsin.
2-şerit ledler seri diyorsun.oysaki katotlarını birleştirmen gerekli onun için şerit ledi parçalaman gerekli.ama tek çıkışta bir seri led kullanacaksan 1k direnç ve transistörle yaparsın.
3-4015 ile hepsini tek seferde resetleyemessin.4015 shift register.4017 kullanarak dediğini yapabilirsin.kolay gelsin
 
pekı 1k direnç ve transistörü nereye baglıcaz.Onu da söyleseniz?270ohm direnci kaldırıp oraya 1k+npn transistör +led+led+led.. mı olcak?
 
BC547 transistör kullandıgımda şu yaptıklarım dogrumudur?
Güç kaynagının + ucuna ledin yada birbirine baglı seri baglı olan ledlerin ucunu takıyorum.Sonra ledin eksi ucunu transistörün kollektor ucuna baglıyorum.Transistörün emitör ucundan 2 kol ayırıyorum.1 .kol güç kaynagının - ucuna gidiyor.İkinci kola da 1k direnç takıp bu kolu transistörün beyz ucuyla birlikte şekılde U1A'nın 13 nolu bacagına baglıyorum.Böylece ledler direk güç kaynagıyla besleniyor.Led sayısı artıyor.Tabi eklenen ledlerin arasına direnç koymayı da ihmal etmiyorum.Bu yaptıgım şey dogrumu arkadaşlar?
 
önce şunu düzelteyim.4015 reset ucundan resetleyebilirsin.ayrıca bc 547 resimdeki bağlarsan istediğin kadar led eklersin.
 
Transistörü aşagıdaki gibi bagladım.Simulasyon çalıştı.Bütün grupları böyle yapcam.Bu baglantı dogrumu acaba?
Bi de sistemdeki güç kaynagı 5 volt.Ama ben 12 voltluk güç kaynagı kullancam.Bu durumda ne yapmalıyım.Birbirine paralel olan ledlerin ucuna 7805 mi koymalıyım yoksa direnç mi?
 
bu şekılde yaptıgımda ilk ve 2 .grupları böyle yaptıgımda animasyon bi süre sonra duruyor.Tekli olan ledler yanık kalıyor vs.Çıkamadım işin içinden
 
arkadaslar merhaba bende bır ısık yaptım bunun gıbı bır tane daha yapıp onuda yuruyen olmasını ıstıyorum fazla bır bılgım yok elektronıkden yardımınız ıcın sımdıden tesekkur ederım
 
felsefik o işi yapman için önce pic kullanman lazım.Akımı sabitlemen lazım vs.O tür devreler pek verimli olmuyor.Ben pic kullanarak o dedigini yaptım ama geri bozdum.Çünkü ledler kısık yandı biraz.Daha sonra yenıden yaptım şimdi fena degil ama istedigim gibi degil..Bana göre ileri derecede pic bilgisi elektrik ve akım bilgisi istiyor ayrıca ledlerin ömürleri azalır o devrelerde.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,717
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst