Şerit Led ısınma problemi

fuatatakan

Üye
Katılım
3 Mar 2015
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
42
Koridorda kapı üstlerine 1'er metrelik 8 çipli şerit ledlerden döşedim. Toplamda 5 X 1 m şerit led kullandım.
Adaptöre yakın olan şerit led el değmeyecek kadar ısınma yapıyor. Aynı anda güç kaynağı da ısınıyor. Hesaplara göre güç kaynağı yeterli görünüyor. Ama niye ısınma yapıyor anlamadım.
- adaptör; 12 v - 10 a - 120 w
- 8 çipli led ; 12 v - 1,2a/m - 14,4w/m
- kablo 0,75
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
halk dilinde 8 çipli led beyaz renk 1 metresi 1.5 - 2 amper arası çeker .
trafo ledlere iki çıkış olursa daha iyi olur 2 metre bir kablodan diğer çıkış 3 metre bir kablodan sanki trafo ortada gibi .
şerit letlerin altına köşebent alüminyum konursa led soğutma görevi olacaktır .
trafo havadan yerde olmalıdır . bağlantıları sıkı olmalıdır .
ledler 2 saat çalıştırılıp , soğuyana kadar biraz ara verlip dinlendirilmelidir .
 
halk dilinde 8 çipli led beyaz renk 1 metresi 1.5 - 2 amper arası çeker .
trafo ledlere iki çıkış olursa daha iyi olur 2 metre bir kablodan diğer çıkış 3 metre bir kablodan sanki trafo ortada gibi .
şerit letlerin altına köşebent alüminyum konursa led soğutma görevi olacaktır .
trafo havadan yerde olmalıdır . bağlantıları sıkı olmalıdır .
ledler 2 saat çalıştırılıp , soğuyana kadar biraz ara verlip dinlendirilmelidir .
Sağolasın bilgi için. Trafo 2 çıkışlı. Ledleri 2 tanesini bir çıkışa, diğer 3 tanesini bir çıkışa bağladım. Kablo uzunlukları 2-3 metre arası. Sadece çok ısınan 1 metre uzaklıkta adaptöre. Şimdilik onu iptal ettim. Diğer ledlerde ısınma problemi yok şuan
 
şimdi
2 metre led birinci trafo çıkışından
2 metre led ikinci trafo çıkışından oldu .
1 metre led iptal edildi !!!

iptal ettiğin 1 metre led için
kablo az kullandığın çıkıştan bir kablo daha çek
iptal ettiğin 1 metre led için kullan .
 
Seri bağlı led şeritleri halka (ring) oluşturacak şekilde bağlayabilirsin. Yani en son led şeritin + ve - sini bir kablo ile yine adaptörün ilgili ucuna bağlayabilirsin. Bu şekilde hat üzerindeki gerilim düşümü bir miktar önlenir ve kablonun biri kopsa diğer uçtan besleme sağlanabilir.
 
Şerit LED alırken en önemli faktörlerden biride çalıştırmak için kullanacağınız adaptör tipi ve gücüdür.

Şerit LEDler genel olarak 12 Volt veya 24 Volt ile çalışır. Pixel LED’ler 5 V ile çalışır.

Peki kaç metre şerit LED’i kaç amper ile çalıştırırız? Detaylıca bunu açıklayalım;

Piyasada kolayca bulabileceğiniz şerit LEDler genel olarak tek chip LED ve üç chip LED olarak satılmaktadır. 8 Chipli ve 10 chipli LEDler de yeni yeni piyasaya çıkmıştırlar.

Peki bu şerit LEDleri doğru bir şekilde çalıştırmak için kaç amper adaptör (sürücü veya driver) kullanmalıyız bunu açıklayalım;

Şerit LED bağlantısında amper hesaplaması yaparken dikkat etmemiz gereken önemli unsur; mutlaka gerekli amper değerinden fazlasını kullanmaktır. 2 Amper gerekli ise ve 4 saat üzeri çalışacak ise 2.5 veya 3 amper bir adaptör daha sağlıklı sonuç verecektir.

Kesinlikle gerekli olan amper değerinden düşük bir adaptör ile besleme yapmayınız!

Gerekenden daha düşük değerli bir adaptörlerde şerit LEDinizi çalıştırabilirsiniz fakat bu sizi yanıltmasın. Yetersiz adaptör bir süre sonra hem LED de, hem de kendisinde arıza çıkartacaktır.

Tek chipli ledler 1 metrede 0.4 amper akım çeker. 5 metre tek çipli şerit ledi çalıştırmak için gerekli olan adaptör gücü 5mX0.4A = 2 Amper’dir.

Üç (3) chipli ledler 1 metrede 1.2 amper akım çeker. 5 metre Üç (3) çipli ledi çalıştırmak için gerekli olan adaptör gücü 5mX1.2A = 6 Amper’dir.


Bu değerler minimum olması gereken değerlerdir. Siz bu değerleri %15-20 üzerini tercih ederseniz şerit LEDleriniz ve adaptörleriniz sorunsuz bir şekilde uzun süre çalışacaktır.

Bu durumda;

5 metre 3 chip led için 7-7,5 amper

5 metre tek chip led için 2,5 amper

Adaptör kullanmanız en doğru seçim olacaktır.

Tabi bu değeler ortalama ve ortalamanın altı kalitede, bir çok elektrikçide bulabileceğiniz LEDler için geçerli. Çok fazla sayıda LED üreticisi olduğu için çeşitli değerlere ve kaliteye sahip LEDleri piyasada bulmak mümkün. Bazı LEDler süslemeler için kullanılıyor bazıları ise aydınlatma amaçlı. Almış olduğunuz LED paketlerinin üzerinde harcadığı Watt değeri mevcuttur. Bundan yola çıkılarak şu formül ile LEDinizin çekeceği amperi hesaplayabilirsiniz;

Güç=Akım*Gerilim

Güç : 8 W

Gerilim : 12 V

Akım=?

Akım= 8/12= 0,66 Amper eder.

Amper hesaplaması yaparken bir diğer önemli unsur ise adaptörden LED’e kadar uzanan ve 12 v u taşıyan + – kablolarınızın uzunluğudur. Bu kabloyu ne kadar uzun tutarsanız o kadar voltaj ve amper kaybı yaşarsınız.

serit-led-dogru-trafo-baglantisi.png


Örnek verecek olursak;

5 Metre 3(üç) chip şerit ledi çalıştırmak için elinizde 12v 7,5 A bir adaptörünüz var. Adaptörden LED’e giden kablonuz ise 10 metre ve üzerinde. Bu metraj şerit LEDin kendinden bile uzun olduğu için ve piyasada bulunan 0,50 lik kablo kullandığınızı da varsayarsak, enerji LED’e ulaştığında hem Voltaj hemde Amper kaybı yaşayacaktır. (Kablo tercihinde araç ses tesisatlarında kullanılan kalitede kablo kullanmanız bu kaybın kablodan kaynaklanan kısmını minimuma indirecektir)

Bu durumda varsa bir voltmetre yardımı ile 10 metre kablonun sonunda çıkan değeri ölçmeniz ve adaptör üzerinde bulunan potans yardımı ile voltaj değerini 12 V seviyesine getirmelisiniz.

Doğru Şerit LED / Adaptör bağlantısı için aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

serit-led-dogru-baglanti.jpg


Bunlara ek olarak; yukarıda belirttiğimiz %15-20 lik amper tölerans değerini %30-35 seviyelerinde tercih etmeniz durumunda ( 7 amper yerine 8,5 amper) en sağlıklı ve sorunsuz şekilde bağlantıyı yapmış olacağınızdan şüpheniz olmasın.

Not: Alıntıdır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,648
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst