İzolasyon Trafosu

Katılım
25 Şub 2018
Mesajlar
244
Puanları
1
Yaş
41
İzolasyon trafosunda sekonder uçlarından birine dokunulduğunda çarpılma olmadığı iki uca dokunduğumuzda çarpılma olacağı söyleniyor peki bir uca dokunduğumuzda toprakla temasımız varsa nasıl çarpılma olmaz akım bizim üzerimizden toprağa akmaz mı?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
aslında cevabı kendi içinde bir soru bu. toprağa akması için bir sebep yok, çünkü sadece bir uca dokunduğunuzda devreyi tamamlamıyorsunuz. adı üzerinde zaten izolasyon trafosu.
bir şema üzerinden bakarsanız daha kolay anlaşılır.
 
Çarpılma olayını doğuran asıl sebep kullandığımız asıl Şebeke elektriğindeki topraklanmamış faz ucunun (Diğer faz ucu topraklı olduğu için isim değiştirip nötr ucu oluyor, daha önceden topraklandığı için 2. kez dokununca çarpılmıyoruz, faz hiç topraklanmadığı için bizim vücudumuz onunla topraktan (yerden) ilk defa topraklanıyor ve bunun için çarpılıyoruz, sonuç olarak) bizi çarpması daha önceden şebekedeki diğer faz ucunun nötr olarak toprakla bütünleştiği ve onun içinde gizlendiği için yerden ve ayaklarımızdan gelen normal şebekedeki elektriğin prizdeki faz ucuna dokunmamız çarpılmamıza kafidir.

Ama izolasyon trafosundaki trafo çıkışının her ikisi de topraklanmamıştır, yani toprağa göre yerden ayakla olan bu temasta, bir elektrik (kaçak) geçmesi olayı yoktur, şebekedeki gizli nötr yani toprakla bütünleşmiş ya da ikisini de içinde taşıyan yer toprağı ile izolasyon trafosunun hiç bir bağı (bir akrabalığı) olmadığı için her 2 ucu ayrı ayrı, bağımsız olarak dokunursak o zaman çarpılmayız,, ancak her iki uca birden dokunursak 220 volt AC' ye doğrudan maruz kalarak çarpılmış oluruz.

* İzolasyon trafosunun çıkıştaki bir ucunu topraklarsak eğer diğer topraklanmamış olan uca dokununca, yerden alacağımız topraklamayla trafo çıkış ucundan alacağımız akımla yine çarpılmış oluruz, ayni normal şebekedeki gibi. Zaten tek uçta çarpmamasının asıl nedeni her iki ucun da topraklanmamış olmasıdır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…