İki yöne çalışan motor hakkında

SercanUZEL

Üye
Katılım
15 Eki 2010
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar elinde her iki yöne de çalışan bir motor var. Fakat ben bu motorun belli bir yüke girdiğinde yani motor zorlandığında ters yöne dönmesi istiyorum. bunu nasıl yapabilirim. Motor koruma şalteri gibi bir şey ile bunu yapmam mümkün mü?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
motor koruma ile yapamazsın motor zorlandıgında fazla akım çeker ve motor koruman açar.
Bender röle yapabilirsin. röleyi araştırman lazım tam olarakbende kullanmasını bilmiyorum ama degerleri degiştirilebiliyor kontakları felan zorlanma akım degerini belirlersin ve bu degerde kontaklarının degiştirmesini yaparsın ve çift yönlü motor kumanda devrende degişiklikle yapabilirsin.
 
csd210_230 OVER CURRENT.pdf
 

Ekli dosyalar

  • csd210_230 OVER CURRENT.pdf
    475.8 KB · Görüntüleme: 41
Main Catalogue Part 1, Insulation Monitoing Devices -NEW-ENGL.pdf
 

Ekli dosyalar

  • main catalogue part 1, insulation monitoing devices -new-engl.pdf.zip
    8.6 MB · Görüntüleme: 17
Kardeş bütün motorları her iki yönede döndürebilirsin... Motor hakkında bilgi verebilirsen daha faydalı cevaplar alabilirsin. Mesela motor DC voltajlamı yoksa AC voltajlamı çalışıyor. Gücü kaç W & kW nerede kullanmayı düşünüyorsun...
İstediğin şey arabaların camları kapatılırken araya birşey sıkıştığında otomatik olarak açılıyor olası gibi bir şey... Yapmaya çalıştığın buysa bir oto elektrikçisinde çıkma bulabilirsin belki yada yenisini alırsın....
 
Motor 2900 devir , 075 kwa, 1 hp gücünde,
5.5 A ,
motorun üzerinde yazanlar bunlar. ben bir tane makina yaptım. piyasa da olan bir makina fakat kendim yapmak istedim. çiftçiklerde kullanılan büyük baş hayvanların kaşınması için kullanılan bir makina. üzerine yukarıdaki özelliklerini yazdığım motor var. Motorun çalışması şu şekil. eğer hayvanlar fırçanın yanına gelirse motor hareket sensörleri sayesinde çalışmaya başlıyor. hareket sersörünü yaptım fakat. hayvanların kuyruklarının fırçalara dolanması durumunda motor hafif bir zorlanmaya giriyor. zorlanma olduğunda motorun ben ters yöne dönmesini istiyorum. bunu nasıl yapabileceğim hakkında bilginize ihtiyacım var.
 
bana göre bu işlem şu şekilde gerçekleştirilebilir. 1 adet kontaklı ampermetre alacaksın.

Bu ampermetre ayarlanabilir bir akım değeri olan ve bu akım değerini aştığında kontağı konum değiştiren bir alet. Bunun açık kontağı senin motoru ters yöne çevirmek için start kontağın olmuş olacak.

Peki bu terse dönüş ne zamana kadar devam edecek? eğer yine sıkışıncaya kadarsa bu devre tek butonla sağa sola çevirme devresine dönecek(bu devreyi daha önce sitede paylaşmıştım). burda ampermetenin kontağı motorun sağa ve sola dönmesini sağlayan start butonu olmuş olacak.

Yok eğer belli zaman sonrasında tekrar aynı yöne dönecekse bir zaman rölesiyle dönüş yönünü değiştireceksin.

bu söylediklerimle yapmaya çalış. olmazsa yine yardımcı olmaya çalışırım.

saygılar...
 
motor çalışmaya başladı. sıkışınca ters yöne dönecek. bi daha tekrar sıkışırsa ters yöne dönecek sıkışma olmazsa o yönde devam edecek.
 
AC/DC Kontaklı Ampermetre,
•Set edilen akım değerinde devreyi açıp kapatan tek noktalı bir kontrol cihazıdır.
bu şekil bir ürün buldum. bu işime yarar mı acaba.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,879
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst