özel trafolar

oonurr

Uzman Üye
Katılım
15 Mar 2009
Mesajlar
950
Puanları
226
Herkese selam benim bir sorum olacak.Tarımsal sulama amaçlı 50 kVA gücünde bir trafo var toplam 5 abonesi var.Bu aboneler sezonluk iş yaptıkları için elektriği yazın kullanıyorlar.Kışın herhangibir kullanım yok.Ama kıış aylarında her ay 35 ytl fatura geliyor.Bunu yetkililere sorduğumda vergiler ve bakır kaybı diyorlar.Üstelik 5 aboneyede geliyor bu fatura.Benim bildiğim bakırkaybı elektrik makinalarında ısıya dönüşen enerjidir.Fakat trafodan bir akım çekilmediği için bakır kaybı olmaz diye biliyorum.50 kVA lık trafoya 5 aboneye 35 ytl den 175 ytl toplam fatura gelmiş oluyor.Size sorum bu uygulama doğrumudur birde özel trafolar için fatura hesabı nasıl yapılır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ölçüm AG tarafından ise (görünüşe göre öyle) trafo gücünün %3,5 kadar trafo kaybı faturaya yansıtılır. Siz trafoyu ister kullanın ister ayırıcıyı açıp gidin, durum değişmez.
Eğer bu trafo kaybını kışın ölü sezonunda ödemek istemiyorsanız, tedaşa bir dilekçe ile başvurun. Tedaş ekibi ayırıcınızı açıp ayırıcı kolunu mühürler. Yaza doğru da tekrar dilekçe ile başvurduğunuzda ekip gelerek mühürü kırar. Durum bu şekilde işler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst