Üniversal motorunun 220 vac’den bağımsız düşük dc ile çalıştırılması işlemi.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
ngnOml.jpg
95ymg5.jpg


Merhaba.Değerli arkadaşlar,bugün son olarak gerçekleştirdiğim bir uygulamanın sonuçlarını, bu konuda epeyce de meraklı olanlara (Özellikle sn.by lent bu olayı arabada uzun zaman önce çok da düşünüyordu,çok yanlış hatırlamıyorsam) paylaşmak istedim.

Konu: Araba cilalama (Polisajlamada) kullanılan üniversal motorun 220 vac’den bağımsız düşük dc voltu ile çalıştırılması işlemi.

Amaç: Triyak (Dimmerleme ile) ile düşük devir ayarlarında fazlaca düşen torkun (momentin) düşük dc ile beslenmeyle bu olumsuzluğunu tam ortadan kaldırmak ve 220 vac’nin hiç bulunmadığı ortamlarda car polisher’i rahatça kullanabilmek.(230 volt,50 hz,1010 watt)

İşlem Basamakları:

1-Çeşitli akü ve dc besleme kaynaklarıyla en çok 7 amper (Çünkü bağlantılardan biri 12 volt 7 amper kuru ups aküsüydü,60 volt dc. bu en zayıf amperin kaynağı kadar verebilecektir.)

2-True-RMS Auto Range Multimeter, MT-1710 dijital avometre,10 amper kademesine probu ve sürgüsü tam getirilip car polisherden önce devreye seri bağlanması.

3-Car polisher’in tetiğine basılarak ampermetreden boşta ve zorlamalı yükte en fazla kaç amper geçtiği gözlemlenecek ve bu aşağıya bastırma esnasında torkta herhangi bir azalma olup olmadığı gözlenecektir.

4-Car polisher 60 volt dc. akıma tam fiş ucundan bağlandıkatan sonra çalıştırma tetiğine basılıp (Devir ayar potansiyometresi kilitli veya ilerlemiş durumda da çalıştığı görüldü) boşta çalıştığında 1.012 amper çekebildiği,üzerine ayni arabadaki simülasyon yapılarak fayansı cilarken yüklenildi.

5-Hafif yüklenimde (Zorlanmada) sadece 1.80 - 2.03 amper dc’yi çektiği,tüm kuvvetle üzerine doğru ve aşağıya doğru bastırıldığında (Frenleme yapıp iyice durmasını ister gibi kuvvetle yüklendiğinde) ise 2.50 amperi max. değerde çekebildiği de görülmüştür.

Çalışma Prensibi: Üniversal (seri) motorların; hem ac hem de dc akımla çalışma özelliğinde,dc ile çalışmada,220 vac ile triac’daki pot. ile düşük devir ayarında tork kaybındaki gibi hiç görülmemesi bu uygulamanın asıl hareket noktası olabilmiştir.

Sonuç: 230 volt,50 Hz,1010 watt değerli car polisher 60 volt dc. de max.2.5 amperi çekebildiği göz önüne alınarak, 5 adet 12 volt; 7 amper jel ups aküsü ile (Veya akünün bir tanesi arabanın 60-72 amper 12 volt sulu,starter aküsünden oto çakmaklığından alınan 12 voltun bu 12*4=48 volt dc.ye seri olarak dahil edilmek suretiyle) elektriksiz bir ortamda düşük devirde uygun bir cilalama için yeterli tork değerinde de çalıştırılabileceği deneysel (uygulamalı) olarak açıkça görülmüştür.

Bu Proje İçin Gerekli Malzeme Listesi:

* 4 adet 12 volt 7 amper ups aküsü.
*Oto çakmaklık girişi için 12 volt oto çakmaklığa direk takılacak olan bir erkek fiş.
* 4 adet aküyü 48 volt 7 ampere dönüştürecek akü kutup başı bağlantılar için gerekli olan kablolar (kablo pabuçlu) + tüm aküleri içine alacak matkap çantası.(Plastik ve taşıma saplı olabilmesi,bu 4 akünün kutup başlarındaki olası bir kısa devresi riski açısından daha iyidir)
* Boşalan aküleri seri halde yeniden evde tam şarj edecek 0.70 A, 56-58 volt dc akım verebilen bir ac/dc adaptör.
* Güç (Voltaj) kaybının hiç olmaması için 60 volt dc.’yi car polisher’e kadar kayıpsız taşıayacak en az 1.5 mm2’lik,ikili,çok damarlı, 2-3 metre akü kablosu (Car polisher max.zorlandğında 2.5 amperi çekiyor)
* 1010 watt ‘lık 230 volt,50 hz.lik devir kontrol ayarlı veya ayarsız bir "car polisher".

Araçta Elektriksiz Haldeki Diğer Çalıştırma Seçenekleri:

Uygun güçte bir jeneratör,12 volt dc/220 volt ac inverter (1300-1500 watt’lık,demeraj akımlarına çok uygun) olabilir.Kolay gelsin.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merakla sonuna kadar bir solukta okudum, deneyimleyip paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim Sn. Binbaşı. Şebekenin olmadığı yerde matkap, kaynak makinesi (hatta normal buzdolabı) kullanma ihtiyacından çıktı bu fikir ve elimde çokça olan ups leri kullanmak aklımda vardı, her ne kadar araç için büyük boyutlu ve hantal olsalar da.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,610
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst