Ölçü Aleti Kullanımı Resimli Anlatım

Umitozalp

Üye
Katılım
28 Mar 2014
Mesajlar
111
Puanları
1
Yaş
42
Merhaba kısaca alarm sistemi yada kamera sistemi arıza tespitinde olmazsa olmaz yardımcılarımızdan ölçü altinin basit olarak nasıl kullanılacağı konusunda kendi bilgimce anlatmaya çalıştım.

%C3%B6l%C3%A7%C3%BC_aleti_u%C3%A7_ba%C4%9Flant%C4%B1lar%C4%B1.png

Ölçü aleti ile AC Voltaj Ölçümü yapılması

ac_voltaj_%C3%B6l%C3%A7me.png

Ölçü aletinin ayar kademesi V dalgalı işerete getirilir. Burada dikkat etmemiz gereken nokta AC 220 volt ölçülecekse kademe 500 volt ölçüm değerine getirilmelidir.

Ölçü aleti ile DC Voltaç Ölçümü Yapılması

DC_voltaj_%C3%B6l%C3%A7%C3%BClmesi.png

DC voltaj ölçülmesi için ölçü aletenin kademe kısmı V düz / kesik çizgi kademe bölümündeki ölçeceğimiz voltaj değerinin üzerine getirilir. Ölçüm yapılırken dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır.
  1. DC voltajda + ve – kutuplar bulunur. Kırmızı her zaman + siyah her zaman – kutup uçlara deydirilmelidir. Kutuplar tesr deydirilirse ölçü aleti ekranında voltaj değerinin öünüde – işareti çıkar. Bu işareti gördüğümüzde ölçüm esnasında probları deydirdiğimiz uçların ters olduğu anlaşılır.​
  2. Ölçü aletinde dc ölçme kademeleri önemlidir. Ölçü aleti kademesini ölçeceğimiz değerde yukarı olmalıdır. Eğer kademe değeri ölçtüğümüz voltajdan düşük kalır ise ölçü aleti ekranında 1 yazısı çıkar. Bu yazı çıkar ise ölçü alte kademesini bir üst değere almamız gerekir.​
Ölçü aletlerinde DC Voltaj kademeleriyle AC Voltaj, AC Voltaj kademeleriyle DC Voltaj ölçülemez.

Ölçü Aleti ile Kısa Devre Ölçme

%C3%B6l%C3%A7%C3%BC_aleti_k%C4%B1sa_devre_%C3%B6l%C3%A7me.png

Özellikle alarm sistemi arıza tespitinde ölçü aletlerinin kısa devre ölçme özelliği kullanılır. Ölçü aletinin kademe seçicisi resimde görüldüğü gibi diyot işeretinin üzerine getirildiğinde kısa devre ölçümü yapabiliriz. Ölçü aletinin prob uçları birbirine deydirildiğinde ses çıkarır . Ölçü aleti ile bir adaptörün kısa devre olup olmadığını yada bir pır hereket dedektörünün çalışıp çalışmadığını tespit edebiliriz.

Kamera sistemi yada alarm sistemi arıza tespiti için servise giderken mutlaka yanımızda ölçü aleti olması gerekir.​
 
Ben de zamanında 'avometre kullanımı ile ilgili bir kaç soru ' başlıklı bir konu açtım. Burada da çok faydalı bilgiler var. İsteyen bakabilir.
 
Faydalı ve pratik bilgi için teşekkürler.
 
emeğine sağlık kardeşim güzel paylaşım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst