Çift Çekirdeli Akım Trafoları Hakkında Genel Bilgi

hasan76

Üye
Katılım
24 Ocak 2008
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar; primeri çift çekirdekli (150-300/5) akım trafoları ve sekonderi çift çekirdekli veya hem primeri hem sekonderi çift çekirdekli akım trafolarının bağlantı şekilleri, 150-300/5 akımrafosunu nasıl 150 nasıl 300-5 olarak bağlayabiliyoruz... yanlış bağlantının sonuçları ne olur. yardımlarınız için teşk..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yük akımı 150 ile 300A arasında ise akım trafosunun primer bağlantısını 300/5 olacak şekilde yapmalıyız. Hatalı bağlantı olursa eğer (150/5 olursa), trafo fazla yüke uzun süre dayanamaz ve patlar (Gerekli koruma tertibatları devrede değilse).

Yük akımı 150A'in altında ise bu sefer de 150/5 olacak şekilde yapmalıyız primer bağlantı şeklini. Hatalı bağlantı olursa eğer, trafo tam olarak işlevini görmaz. Çünkü akım trafolarının sekonder doğruluğu tam yüke yaklaştıkça artar. 300/5 olan akım trafosundan en fazla 150A geçirilirse sekonderinden de en fazla 2,5A alınır. Bu da sınıf olarak etiketinde 0,5 yazıyorsa, gerçek anlamda 0,5 gibi çalışmaz.

Hatalı bağlantının bir diğer zararı da şu olur:
Koruma tertibatında (aşırı akım rölesinde) bizim yapacağımız teb ayarlarında tamamen yanlışlık olur:
Biz akım trafosunun 150/5 olarak düşünüp ayar yaparız ama o 150/5 değil 300/5'tir. Ve kesicinin açması gereken durumlarda açmaz. Çünkü sekonder akımı bizim sandığımızın yarısı kadardır.
Akım trafosunu 300/5 olarak düşünüp ayar yaptığımızda da, o 150/5 pozisyonunda ise, aşırı akım rölesi, şebekeden çekilen akımın gerçek değerini yanlış algılar (İki katı olarak) ve kesiciye derhal açma sinyali gönderir. Ve her defasında bu böyle gider (kesici tutmaz yani.)

Gelelim bağlantı şekillerine. Bunun hakkında detaylı bilgiler ekteki belgede. Ama burada sadece primer bağlantısına değinecek olursak şu şekilde olur:
akım trafosu üzerinde primer bağlantı için 4 civata vardır. Bunlardan P1 giriş, P2 ise çıkış için. (Tersi olduğunda sekonderde de buna dikkat edilmeli polarite uçlarına !).
Aynen asnenkon motor klemensindeki yıldız/üçgen köprüleri gibi, burada da köprüler vardır.
Biz bu köprüleri P1-C1 ve P2-C2 arasına bağladığımızda akım trafosu üst değerde (300/5) çalışır:

Köprüler sadece C1-C2 arasına bağlandığında ise bu sefer de akım trafosu alt değerde (150/5) çalışır:

Bu olayın espirisi şu: Bağlantı şekline göre, akım trafosundaki çift sargının durumu seri veya paralel bağlanmaktadır. Seri bağlandığında yük akımı her iki sargıdan da eşit şekilde geçecektir. Paralel bağlandığında ise, yük akımı ikiye bölünüp, yarısı bir sargıdan yarısı diğer sargıdan geçecektir. Yani her iki durumda da sargılardan en fazla 150A geçmiş olacak.

Primer bağlantı şeklinde hatalı bağlantı olduğunda oluşacak hasar şimdi daha iyi anlaşılır sanırım. Sargıdan 150A geçmesi gerekirken biz bundan 300A geçirmeye çalışırsak akım trafosu kısa sürede hasar görecektir!

Bu bahsettiklerim, çift primerli akım trafoları içindir. Ekteki belgede daha fazlası mevcuttur.
 

Ekli dosyalar

  • 1 Akım Trafoları.pdf
    221.2 KB · Görüntüleme: 876
akım trafosu 50/100 çift primerli ve çift sekonderli bir akım trafosu.
Mevcut bağlantısıyla 50/5 olarak kullanılmakta.
 
c1-c2 köprülenmesini merak eden arkadaşlar bi üst resimden rahatça anlayabilr. Köprüleme elektriksel bir gaye ile değil pratik bir gaye ile yapılmıştır. Montaj kolaylığı.
 
tüm cevap yazan arkadaşlara teş ederim..
 
Akım trafosu polarite yönüne göre ters takılırsa S1 S2 uçlarını ampermetreden ters çevirince düzelirmi.Teşekkürler
 
Akım trafosu polarite yönüne göre ters takılırsa S1 S2 uçlarını ampermetreden ters çevirince düzelirmi.Teşekkürler

Ampermetre bağlantısında polarite yönü belirtilmemişse düzeltmeye gerek yoktur. Polarite yönü belirtilmişse eğer, evet düzelir.
 
Çift sekonderli nasıl oluyor? 10A lik bir sekonder klemensi mi oluyor acaba?

Hayır. 5'er amperlik ikişer adet (2 çift) sekonder klemensi oluyor. Tek gövde içinde ili adet akım trafosu gibi düşünün. Bunlardan birisini koruma, diğerini de ölçü için kullanabiliyoruz. (Her faz için) İki akım trafosu gerektiren yerlerde bir adet akım trafosu kullanılabiliyor bu sayede.

_3__1.jpeg


Detaylı teknik bilgiler için Hadun Büyükdora'nın kitabına bakabilirsiniz (Forumda mevcut tamamı. Konudaki ilk mesajımda da akım trafoları kısmı var: Bakınız )
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,879
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst