Yıldız - üçgen sorunu , yardım.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Motorunu başka küçük güçlü motorla değiştir. tekrar dene. aynı hatayı yapıyormu. yapıyorsa kumanda devreni tekrar kontrol et.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Direk üçgende , yükteyken motoru kaldırmayı denedim arkadaşlar. Zınk diye bir ses geldi motordan dönmedi bile. Ana motor kontaktörünü (M kontaktörünü) bıraktırdı yine.

Aşama aşama gidicez ne yapalım. Şimdide mustafa aktepe arakadaşımın dediği üzere gerilim düşümü konusuna bir bakayım. Ana besleme kablolarını değiştireyim pano ya giren. Motor kablolarını değiştirmiştim zaten. Ne olacak görelim , ammada uğraştırıyor şu iş . O kadar makine tamir et plc programlarından tutun. CNC lere kadar okadar iş başar kart inverter servo tamirleride cabası. Gel basit bir yıldız üçgen sisteminde takıl .... Arızanın büyüğü küçüğü olmaz boşuna denmiyor. Uğraşalım bakalım...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sistemde kondansatör varsa ve yeri yıldız üçgen arasındaysa ve yıldız dan üçgene geçiş süresi uzunsa motor boşta kondansatöre gerilim basar üçgene geçişte ise sistemden gelen elektrik ile çakışma olur buda gerilim düşümüne sebep olur ve zaman rölesi kontağını bırakır motor üçgen geçemez.böyle bir hata var ise kondansatörü üçgen ile birlikte devreye girecek extra bir kontaktör ile devreye almanızı öneririm
 
Direk üçgende , yükteyken motoru kaldırmayı denedim arkadaşlar. Zınk diye bir ses geldi motordan dönmedi bile. Ana motor kontaktörünü (M kontaktörünü) bıraktırdı yine.

Motordan gelen bir sesten bahsettiniz, açaba bu ses bobin sargılarının birinde yanık olma ihtimalini güçlendirir. Çünkü daha öncede üçgene geçerken kontaktörün bıraktığını söylemiştiniz. Böyle bir durumda motordaki arızadan dolayı kumanda devresinin düzenini bozuyor olabilir.

Ayrıca fazları PENSAMPERMETRE ve VOLTMETRE ile tek tek kontrol etmek gerekir. Kumanda devresi dahil olmak üzere.
 
kaelsemih arkadaşım kondansatör yok geçiş sürelerini hep denedik. 5-10-15-20-25-30-35sn halinde sonuç hep aynı. Klasik yıldız üçgen bağlantı şekilinde bağlı. M ana kontaktör bırakıyor. Birde yıldız kontaktörünü devre dışı bıraktırdım. enerji verdim zaman rölesi zamanını tamamlayıp çekti üçgen kontaktörüde normal çekti , motor üçgende direk çalıştı boşta olarak. Yükte ise motor kalkmadı bile M kontaktörünü bıraktırdı. Zaten boşta yıldız üçgen normal çalışıyor.

tossun2008 arkadaşım , bu motoru bobinajcıya yolladım kontrol etsin diye. Normal dedi sargılarda kavrukluk yanık yokmuş.

Ama boşta çalıştırmış oda , meger le falan ölçme olmamış. Acaba yüke bindiğinde sargılrdan dolayı gerilim düşümü yapıp M kontaktörünü üçgene geçeceği zaman bıraktırıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu sistem motorsuz çalışabiliyormu? Çalışabiliyorsa başka bir motor ile çalışabiliyormu.

Yıldız Üçgen bağlantıda biliyorsunuzki RST sıralarını yönleri çok önemlidir. Eğer kumanda devresi Start-Stop butonlu ise ve aşırı akım gibi bir durumda anlık gerilim düşmesi oluyor yada stop butonu kontaktörün çekmesi anında sarsıntıdan devreyi açtırtıyorsa bu tip sorunlarınız da sizi uğraştırır.
 
arkadaşım büyük ihtimalle kulandığın kontaktörler motora uygun değil,uygun kontaktör kullanırsan sorun çözülür
 
Arkadaşım motor kalkınırken zorlanmadan dolayı voltaj düşüyorsa kontaktörün ters akım bileziğinde oluşan akım yeterli gelmeyip kontaktörü bırakıyo olabilir. Bunun denemesini de kontaktörün girişine kondansatör bağla. bunun değerini veremiyecem çünkü voltajın düşme süresi bu işi değiştirir denemen lazım. Fakat bu kondansatörü üçgen kontaktörü ile devreden çıkarmalısın. Çünkü ana kontaktörün çekili kalabilir. Dene olmaz ise başka bir şey daha deneteceğim. Yalnız bu işi ehliyetli bir elektirik teknisyenine yaptırmanız gerekmektedir.
 
tossun2008 arkadaşım dediğin üzere sistem start stoplu. Kontaktörlerin çekerken yarattığı sarsıntıdan olsa motor boştayken normal çalışmaz. Sonuçta kontaktörler aynı güçte çekiyor. Pano makinadan ayrık makina sarsıntısı panoyu etkilemiyor. Başka motor yok boşta deneyemiyorum. Yoksa motoru değiştiricem. Büyük ihtimalle gerilim düşümü oluyor , buda M kontaktörünü bıraktırıyor. Aşırı akımdan gerilim düşümü yapıyorsa motor sargıları aşırı akım çekiyor demektir. Ama önce şu ana besleme kablolarını baştan sona bir değiştiriyim bakalım ne olacak. Ne cins iş olmaya başladı bu iş...

orbatek arkadaşım kontaktörler uygun bu makina 5 sene sorunsuz çalışmış. Kaldıki daha güçlü sıfır hiç kullanılmamamış kontaktörlerlede denedik olmadı. Aynı kontaktörlerin hiç kullanılmamışlarıylada denedik yine olmadı. Sistem boşta normal çalışıyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
oncelikle motor uclarini sokup devreyi motorsuz halde deneyip denemedigini soracagim. bu denemeden sonraki durumu anlatirsan daha aydinlatici yorumlar yapilabilecektir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,299
Mesajlar
916,535
Kullanıcılar
450,131
Son üye
mrtblkl

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst