Trafo İmalat Fabrika Gezisi

1. GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN YAPISI

1.1. Transformatörler

1.1.1. Transformatörlerin Önemi
Elektrik enerjisinin en önemli özelliklerinden biri de üretildiği yerden çok uzak bölgelere kolayca taşınabilmesidir. Bu taşımanın verimli bir şekilde yapılabilmesi için gerilimin yeteri kadar büyük olması gerekir.
Bilindiği gibi elektrik enerjisi doğru veya alternatif akım olarak üretilir. Doğru akımda yüksek gerilimli enerji iletimi son zamanlarda büyük önem kazanmıştır. Ancak bu konuda istenilen düzeye gelinememiştir. Buna karşılık alternatif akımlı elektrik enerjisinin gerilimi transformatörler yardımıyla yükseltilip düşürüldüğünden, enerjinin alternatif akımla taşınması önemini korumaktadır. Alternatif akımın gücünü ve frekansını değiştirmeden alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan bir elektrik makinesi olarak transformatörlerin, elektrik enerjisinin AC’de taşınmasında önemli bir yeri vardır.
Resim 1.1’de elektrik enerjisinin üretimi ve AC gerilimin yükseltilmesi, Resim 1.2 ’de elektrik enerjisinin AC ile taşınması, Resim 1.3’te AC gerilimin alçaltılması ile ilgili resimler verilmiştir.
1.1.2. Genel Tanımı ve Yapısı

Genel tanım
Elektromanyetik indüksiyon yolu ile frekansta değşklik yapmadan gerilim ve akı değrlerini ihtiyaca göre bir oran dâhilinde değşiren makinelere transformatör denir. Transformatörlere kısaca trafoda denilmektedir.

Genel yapısı: Transformatörler ince saclardan yapılmış ve demir gövde adı verilen kapalı bir manyetik devre ile yalıtılmış iletkenlerden sarılıp demir gövde üzerine yerleştirilmiş iki bobinden meydana gelmiştir. Oto trafoları dışında bu iki bobin elektrikli olarak birbirinden tamamen yalıtılmıştır.

1.1.2.1. Nüve Yapısı ve Çeşitleri

Transformatörde manyetik nüve (gövde), fuko ve histerisiz kayıplarını önlemek için 0,30 – 0,50 mm kalınlığındaki birer yüzleri yalıtılmış silisli sacların paketlenmesinden meydana gelir. Yalıtım işinde ise yalıtkan olarak carlit kullanılır.
Manyetik nüve iki parçadan oluşur:

Ayak veya bacak: Manyetik nüe üerinde sargıarı sarıdığıkıma denir.

Boyunduruk: Ayaklarıbirleşiren kıma denir.
Transformatö nüeleri üçşkilde yapıı. Bunlar:

Çekirdek tipi nüve

Çkirdek tip nüeli transformatölerde yalıma iş içn daha fazla yer vardı. Bu bakıdan çkirdek tip nüeli transformatöler büü güçerde ve yüsek gerilimlerde kullanıı. Çkirdek tip nüeli transformatölerin ütülülerinden biri de sargıkontrolüü kolay olmasıı. Şkil 1.2’de çkirdek tip nüe, sac şkilleri ve çştli dizilişeri görümektedir.

1.1.3.1. Alternatif Gerilim Uygulandığında

Şekil 1.5’teki transformatöre alternatif gerilim uygulanırsa primer sargılarından alternatif bir akım geçer. Bu I1 akımı, demir nüve üzerinde zamana göre yönü ve şiddeti değişen bir manyetik alan meydana getirir.
Bu manyetik alan devresini, nüve üzerinden ve sekonder sargının bulunduğu bacak üzerinden de geçerek tamamlar. Devresini sekonder sargının bulunduğu bacak üzerinden tamamlayan değişken manyetik alan kuvvet çizgileri, sekonder sargı iletkenlerini keserek sekonder sargılarında bir E.M.K. indüklenir.
Böylece aralarında hiçbir elektriki bağ olmadığı halde, primer sargıya uygulanan alternatif gerilim sekonder sargıda, elektromanyetik indüksiyon yolu ile aynı frekanslı bir gerilim indüklenmiş olmaktadır.


Dağıtılmış tip nüve

Dağıtılmış tip nüveli transformatörlerde kaçak akılar en küçük değerde olduğundan boş çalışma akımı çok azdır. Bunun sonucu iç gerilim düşümleri de azalmıştır. Dağıtılmış tip nüveli transformatörler daha çok küçük güçlü özel tip transformatörlerde kullanılır. Şekil 1.4’te dağıtılmış tip nüve görülmektedir.


Mantel tip nüve

Mantel tip nüveli transformatörlerde ortalama manyetik alan yolu çekirdek tip nüveli transformatörlere göre daha kısadır. Bunun sonucu da demir kaybı daha az olacaktır. Mantel tip nüveli transformatörler alçak gerilimli ve küçük güçlü transformatörlerde kullanılır. Şekil 1.3’te mantel tip nüve, sac şekilleri ve çeşitli dizilişleri görülmektedir.

1.1.2.2. Sargı Çeşitleri

Şekil 1.1’de görüldüğü gibi basit bir transformatörde iki sargı vardır. Bunlar:

Primer sargı

Sekonder sargı

Primer Sargı

Transformatörde gerilim uygulanan sargıdır. Bu sargıya birinci sargı veya birinci devrede denir.
Alçltııtransformatöde ince kesitli iletkenle çk sipirli olarak sarıı.
Yüseltici transformatöde kalı kesitli iletkenle az sipirli olarak sarıı.

Sekonder sargı

Transformatöde gerilim alıan ve alııı bağandığısargıı. Bu sargıa ikinci sargıveya ikinci devrede denir.
Alçltııtransformatöde kalı kesitli iletkenle az sipirli olarak sarıı.
Yüseltici transformatöde ince kesitli iletkenle çk sipirli olarak sarıı.

1.1.3.1. Alternatif Gerilim Uygulandığında

Şekil 1.5’teki transformatöre alternatif gerilim uygulanırsa primer sargılarından alternatif bir akım geçer. Bu I1 akımı, demir nüve üzerinde zamana göre yönü ve şiddeti değişen bir manyetik alan meydana getirir.
Bu manyetik alan devresini, nüve üzerinden ve sekonder sargının bulunduğu bacak üzerinden de geçerek tamamlar. Devresini sekonder sargının bulunduğu bacak üzerinden tamamlayan değişken manyetik alan kuvvet çizgileri, sekonder sargı iletkenlerini keserek sekonder sargılarında bir E.M.K. indüklenir.
Böylece aralarında hiçbir elektriki bağ olmadığı halde, primer sargıya uygulanan alternatif gerilim sekonder sargıda, elektromanyetik indüksiyon yolu ile aynı frekanslı bir gerilim indüklenmiş olmaktadır.

1.1.3.2. Doğru Gerilim Uygulandığında

Şekil 1.5’teki transformatöre doğru gerilim uygulanırsa primer sargıdan bir doğru akım geçer ve nüve üzerinde manyetik alan meydana gelir. Ancak bu manyetik alan, yönü ve şiddeti değişmeyen sabit bir manyetik alandır. Sekonder sargı, sabit manyetik alan içinde kaldığından üzerinde bir EMK indüklenmez.
Ancak, doğru gerilimin uygulandığı ve kesildiği anlarda bir değişme olur. Bunun sonucunda kısa süreli olarak sekonder sargıda EMK indüklenir.
Doğru gerilim uyguladığımız primer sargı devresine, devreyi sık açıp kapayan adına vibratör denilen bir elektronik devre elemanı konulursa primer sargılarına alternatif bir gerilim uygulanmış gibi olacağından sekonder sargıdan alternatif gerilim alınabilir.
Sonuç olarak transformatörlerde sekonderden gerilim alabilmemiz için primere zamana göre yönü ve şiddeti değişen bir gerilim-akım uygulanması gerekmektedir. Eğer uygulanmazsa sekonderden sürekli bir gerilim almamız mümkün değildir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
peki neden trafoyu yüksek gerilimde üçgen , alçak gerilimde yıldız bağlıyoruz ?

Bu zaten her trafoda böyle diye bir şey yok ama ülkemiz enerji nakil hatlarında dağıtım trafosu olarak kullandıklarımız da nötrü sadece seconder de kullanıyoruz primerde nötr ihtiyacımız yok dolayısıyla primeri üçgen (nötr noktası yok) sekonderi yıldız (nötr çıkışlı)....
Bir de imalat hesaplarıyla ilgili hususlar var o konulara isterseniz hiç girmeyeyim kafa karışmasına sebep olmasın ama kısaca bilindiği gibi üçgen sargılarda sargı akımı hat akımından kök3 kadar küçük olur buda bobinin zorlanmamasını sağlar..... vs... :)
 
Elinize sağlık.Çok güzel bir çalışma olmuş.Sağolsun diğer arkadaşlar da bilgileriyle katkıda bulunmuşlar.
 
Trafolar çift taraflı da kullanılabildiği için resimdeki açıklama yüzde yüz yanlış diyemeyiz. Ancak normalde YG tarafı giriş yani primer sargı olaraak kabul edilir. Primer buşingleri de sekonder buşinglerinden büyüktür. O yüzden resimde kısmen bir yanlışlık var diye düşünüyorum.

Sn.Erdem Yiğit

Neden hata arama peşine düştüğünüzü anlamadım ben yinede tekrar resimleri kontrol ettim herhangi bir hata yok resimler doğrudur. Hangi resimde hata olduğunu söylüyorsanız resim numarasını söyleyin bende açıklamasını yapayım.

Kolay Gelsin...
 
sayın Burçin Erişen hocam resimler için çok teşekkür ederim, elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Benim size ve diğer arkadaşlara bir sorum olacaktı. Trafoları çift taraflı olarak çalışabilen cihazlar olarak biliyoruz. Bu konuyu biraz daha açabilir misiniz? benim öğrenmek istediğim misal 154/34,5 alçaltıcı olarak imal edilmiş bir trafonun 34,5 kısmından gerilim uygulandığında 154 alıp kullanabilirmiyiz. böyle bir kullanım olabilir mi ve mevcutta kullanılıyor mu. şimdiden teşekkür ederim.
 
güzel fotolar tebrikler....
 
Trafolarda saclar primer sargının oluşturduğu manyetik alanı sekonder sargıya taşımak için kullanılır. Ve saclar yan yana ve uç uca yerleştirilir. Asla kaynak yapılmaz. Saclar manyetik alanı iletirken etrafında da manyetik alan oluştururlar. Bu alan sacları birbirinden uzaklaştırmaya çalışır. Kısa devre anında çok büyük bir kuvvetle saclar birbirinden uzaklaşmaya çalışırken keskin köşeler üzerindeki sargının içine saplanırlar, sargılara zarar verirler. Bunun için saclar kesilirken ve yerleştirilirken yuvarlak bir şekil verilmeye çalışılır. Ayrıca sargılar sarılırken köşeli saclar ile yuvarlak sargı arasında gereksiz boşluklar oluşur. Trafonun hacmi büyür. Bazen sargılar tek tek tel yerine alüminyum veya bakır levhalar halinde de yapılan sarımlar vardır.
Trafolarda primer ve skonder enerjinin giriş yerine göre değişir. Trafolar herhangi bir değişiklik yapmadan gerilimi yükseltir ve alçaltırlar. Örnek olarak; Eğer gerilimi 30 000 volttan 380/220 volta düşüreceksek giriş Enerjini tarafı 30 000 kısmı primer de burasıdır. Eğer gerilimi 3 faz 380 volttan 30 000 volta yükselteceksek aynı trafonun 380 kısmına 3 faz 380 volt verilir enerjinin girişi burası olduğu için primer burası olur diğer uçlardan da 30 000 volt alınır. Soğutma yapıldığında trafolar özelliklerine göre güçlerinin 1,25 katına kadar yüklenebilirler. Kuru ve yağlı tipleri vardır. Soğutma tabii ve cebri olabilir. Cebri sistemlerde fanlar ve daha farklı soğutma sistemleri devreye girer. Elimde gezilerde çektiğim çok farklı fotoğraflar var. Ama kopyala yapıştırla beceremedim. Uygun zamanda onları da yükleyebilirim. Bilen varsa bana özel veya açık mesaj göndersin. Selamlar...
 
Meraba bu cın mali cok ısınıyor
Dısı mı içimi bakır yada almym olup olmadıgını nasıl anlarımm selamlar
 

Ekli dosyalar

  • 1432629558557.jpg
    1432629558557.jpg
    84.4 KB · Görüntüleme: 53

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst