Trafo İmalat Fabrika Gezisi

Burçin ERİŞEN

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
718
Puanları
156
Yaş
46
Bir Og yada Yg trafonun iç yapısını merak eden arkadaşlar için zamanında gittiğim bir trafo imalat fabrıkasında cektıgım fotoğrafları eklıyorum.Merak edenlerin biraz olsun merakını giderebildiysem ne mutlu bana.

Kolay Gelsin
Saygılarımla...


70065228.jpg


93403246.jpg


57961262.jpg


46796409.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşlar;
Kuru tip trafolarda, ısı ihbar ve açma derecelerinin kaç derecelerde olduğunu yazabilirmisiniz.
Teşekkür ederim şimdiden...
 
zeybek ' Alıntı:
Arkadaşlar;
Kuru tip trafolarda, ısı ihbar ve açma derecelerinin kaç derecelerde olduğunu yazabilirmisiniz.
Teşekkür ederim şimdiden...

Dökme reçineli kuru tip dağıtım transformatörleri -25ºC'ye kadar olan sıcaklıklarda %95'den fazla nem oranına sahip ortamlarda çalışabilirler. Dökme reçineli kuru tip dağıtım transformatörlerinin termal değerlendirmesi; ANSI C57.12.60 standart test prosedürüne göre enaz 180ºC(sınıf H) Termal indeks onaylı sentetik reçineli transformatörlerdir.

Kuru tip trafolarda tüm trafolarda olduğu gibi sıcaklık artışı ile verimleri düşmektedir. Bu nedenle soğutma fanları AN/AF (hava doğal soğutmalı/fan soğutmalı sistemlerle soğutma kanallarına hava üfleyerek %50'ye varan güç artışı sağlanabilinmektedir. Genel olarak 100ºC yaklaşık ihbar değeri 100-120ºC arası açma değeri olarak ayarlanır.

75 ve 120ºC sıcaklıkta kuru tip trafoların yükteki kayıpları ve diğer genel bilgileri veren cetveli ekte veriyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Kuru_tip_trafo.rar
    35.3 KB · Görüntüleme: 593
Moderatör tarafında düzenlendi:
emeğinize sağlık bende çok merak ediyordum. o.g. trafonun içyapısını. elinize sağlık.
Yalnız ilk iki resimde primer le sekonder sargı karıştırılmış olabilirmi acaba
bildiğim kadarıyla primer sargı giriş sekonder sargı çıkışta bulunmaktadır.
a.g. kısmına primer yazılmış.
bir hatamı acaba yoksa benmi yanlış biliyorum.
 
yaa güya okulu bitirdik mühendis olacaz..Bunları ilkkez görüyorum ben ;D Ayrıca konuyu açan arkadaşa çok ama çook tşk ederim..
Fakat bu malzemelerin ne işe yaradıklarını nerelerde kullanıldıklarını kısaca açıklasaydı bu konuya işte o zaman şapka çıkarılırdı :)

tekrar tşk ederim..Ellerinize sağlık
 
cmevlut ' Alıntı:
emeğinize sağlık bende çok merak ediyordum. o.g. trafonun içyapısını. elinize sağlık.
Yalnız ilk iki resimde primer le sekonder sargı karıştırılmış olabilirmi acaba
bildiğim kadarıyla primer sargı giriş sekonder sargı çıkışta bulunmaktadır.
a.g. kısmına primer yazılmış.
bir hatamı acaba yoksa benmi yanlış biliyorum.

sn:cmevlut

Uyarınız için çok teşekkür ederim sizin bildiğiniz doğru ama ben bir an önce sizlerle paylaşmak istediğim bir konu olduğundan aceleyle yanlış yazmışım. Hatam için herkezden özür diliyorum sizede bu dikkatiniz için +pop veriyorum tekrar teşekkürler.
Yanlışlıklar düzeltilmiştir
 
paylaşımın için sağol arkadaş

trafoların nüve kısımlarında ayrıntı biraz az,sökülmüş 50 kva 34.5 400 v bir trafoyu sökük görmüştüm
trafonun demir çekirdeği sipiral şekilde sarılmıştı aynı akım trafosu nüvesi gibi,bunun nasıl yapıldığını
bir türlü öğrenememiştim ama burdaki bildiğimiz trafo saçları gibi galiba kaynaklamı birleştirilyor üst
kısım yoksa aralaramı giriyor,

herkese işlerinde başarılar
 
eLine sagLık üstat en guzeL haLiyLe acıkLamıssın cok Manyak goruntuLer en ustten ikinci fotograftaki demir ParcaLArı yani Nuve Ne işe yarıyor bir acıkLama YaParsan sevinirim...:)
 
Bir Yg yada Og Trafosunun hangi malzemelerden oluştuğunu kısaca anlatayım ozaman sn.icat_kalemi

SARGILAR

Alçak gerilim sargı iletkeni bakır veya aluminyumdur. Yüksek Gerilim sargı iletkeni bakır veya aluminyumdur. Sargılar emaye kaplı yuvarlak bakır veya aluminyum tel, izolasyon kağıdı kaplı yassı bakır veya aluminyum teldir. Oluşturulan bu kat izolasyonu yapısı sargının aşırı gerilim darbelerine karşı dayanımını arttırdığı gibi; bu yöntem boşluksuz, katı, mükemmel özelliklere haiz bobinler elde edilmesini sağlar.

* Güç Transformatörleri Sargıları:

Alçak gerilim ve yüksek gerilim sargı iletkeni bakırdır.
Sargılar transformatör gücüne bağlı olarak kat sargı, sürekli disk sargı, helisel sargı veya vida sargı olarak izolasyon kağıdı kaplı bakır tel kullanılarak sarılır.

NÜVE

Transformatör nüvesi, soğuk çekilmiş ve kristalleri yönlendirilmiş silisli sacdan imal edilmektedir.Nüve müşteri tarafından talep edilen yüksüz kayıplara bağlı olarak ZDHK, MOH, M1, M2, M3, M4 ve M5 kalitede elektriksel silisli saçlardan oluşturulur.

nfcvesk9.jpg


Aktif Kısım


Nüve bobin ve kapak montajı öngörülen kısa devre mekanik kuvvetlerine karşı koyacak şekilde oluşturulur.

Standart transformatörlerde kapak dahil aktif kısım kazana civatalar ile tutturulur; doğrudan kazana tutturulan aktif kısım uygulamaları da vardır; müşteri isteğine bağlı olarak bu uygulamada transformatörler de imal edilir.

Kapak üzerindeki tüm bağlantı elemanları ve YG bushing ark boynuzları paslanmaz veya korozyona karşı olabilecek özel kaplamalı malzemeden yapılır.

Kapak üstü düzenlenmesi; izolatörler, davlumbaz, aksesuarlar müşteri isteklerine ve şartnamesine göre oluşturulur.

aktif1sz0.jpg


KAZAN

Transformatör kazanları ve kapakları orta sertlikteki çelikten imal edilirler. Dağıtım Transformatörlerinde, kazan yüzeyleri aynı zamanda soğutucu görevini yerine getiren dalga duvar panellerinden oluşurlar. Tankın tava kısmı, duvarlar ve çerceve kaynatılarak birleştirilir.

Soğutucu yüzeyler olarak muhtelif dilimlere haiz radyatör gruplarının kullanılması da mümkündür. Güç Transformatörlerinde genellikle sökülebilen radyatör grupları kullanılır.

4000 KVA’ya kadar olan transformatörlerde soğutucu yüzey olarak dalga duvar panelleri kullanmak da mümkündür. Kaynak işlemleri biten her bir kazan boyanmadan önce basınç testine alınır. Kaynak kaçak noktaları var ise tespit edilir ve kaçaklar giderilir.

İşçilikleri tamamlanan her kazan ve kapak kumlama işlemine tabii tutulur. Uygulanan standart kumlama prosedürü DIN normuna uygundur.

Müşterinin kumlama ile ilgili özel isteği veya şartname değeri var ise bu sağlanır. İstenildiğinde kazanları sıcak daldırma galvaniz yöntemi ile kaplamak mümkündür.

Müşteri isteğine bağlı olarak IEC 144 std. uygun, sactan yapılmış koruma kutusu kapak üstünde bushingleri kapatabilir ya da BS 2562 ‘ye uygun olarak kablo kutuları transformatör yan yüzeylerine monte edilebilir.

kazan1ku2.jpg



BOYAMA

İmalatı tamamlanan kazanlar akıtma(floading) ve/veya sprey yöntemi ile boyanırlar.Standart boyama bir astar, iki kat son boyadan oluşur. Toplam film kalınlığı 105µ’dan az değildir.Standart transformatör rengi çimento grisi olarak adlandırılan RAL7033’dir.

Müşteri isteğine göre farklı yapılarda (çinko kaplama gibi) , farklı kalınlıklarda ve farklı renk kodlarında boya yapmak mümkün

KURUTMA VE YAĞ

Transformatör aktif kısmı(Nüve +Bobin) yüksek vakum altında çalışan kurutma fırınlarında kurutulurlar.Kurutma işlemi gerilim ve güce bağlı olarak oluşturulan bir program çerçevesinde gerçekleştirilir.

Yağ dolumu ise mutlak vakum altında yapılır.

kurutma1vu1.jpg


AKSESUARLAR

Transformatör üzerinde koruma ve kontrol amaçlı olarak müşteri isteğine ve şartnamesine bağlı olarak aşağıdaki aksesuarlar kullanılır ;

Yağ Seviye Göstergesi:

Atmosfere açık genleşme depolu transformatörlerde,genleşme deposundaki yağın seviyesini takip ve kontrol etmek amacıyla manyetik olarak çalışan yağ seviye göstergeleri kullanılır. Manyetik yağ seviye göstergeleri tek veya çift elektriksel kontaklı olabilir.
Kontaklı yağ seviye göstergeleri yağ miktarındaki beklenilmeyen ani değişiklikleri ihbar ve açma sinyalleri şeklinde iletir.
İstenirse prizmatik yağ seviye göstergeleri de kullanılabilir.

Nem Alıcı:

Atmosfere açık genleşme depolu transformatörlerde kullanılır, genleşme tankına monte edilir. İçerisindeki silica gel yardımı ile genleşme tankı içine giren havadaki nemi ve tozu alır, transformatörün işletme emniyetini arttırır. Silikajel miktarı transformatördeki yağ miktarına gore değişir.

Yağ Sıcaklık Göstergesi:

Kapak üzerine veya kazan yan yüzeylerine kaynatılan termometre ceplerine yerleştirilen termometreler vasıtasıyla transformatör yağ üst sıcaklığını takip ve kontrol etmek mümkündür.
Maksimum göstergeli ,elektriksel kontaksız veya tek veya çift kontaklı termometreler kullanmak mümkündür.
Kontaklı termometreler transformatördeki ısının ön görülen değerleri aşması halinde bunları ihbar ve açma sinyalleri olarak verirler.

Buchholz, Gaz Toplama ve İhbar Rölesi:

Transformatör içerisinde meydana gelen düşük ve yüksek yoğunluklu deşarj ve arkların oluşturduğu gazların toplandığı röledir. Röleler tek ve çift kontaklı olabilmektedir.
Rölede toplanan gaz miktarına göre ihbar ve açma sinyalleri elde edilebilir. Bu sayede transformatör içerisindeki arızanın transformatörde büyük tahribatlar yapmadan fark edilmesini sağlar.
Ayrıca herhangi bir nedenle yağ seviyesinin röleyi tam dolduramayacak kadar düşmesi halinde röle bunu ihbar sinyali ile bildirir.

Hermetik Koruma Rölesi:

Atmosfere tam kapalı, hermetik transformatörlerde kullanılır.630 KVA ve üstü güçteki transformatörlere konulur.
Bu röleler yağ seviye göstergesini, sıcaklık göstergesini, Buchholz rölesini ve ayrıca fazladan basınç rölesini ihtiva eden tek bir röledir.

Sargı Sıcaklığı Termometresi:

Güç Transformatörlerinde kullanılır. Sargılarda meydana gelen sıcaklığı, sargılardan geçen akıma bağlı olarak akım sıcaklık ilişkisine göre verir. Ayarlanan sıcaklık değerine göre alarm veya açma sinyali verir.

aksesuar201ox0.jpg

 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst